Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 570

SERDAR MANGA YAZDI:TABUTTA RÖVAŞATA’NIN MAHSUNU

Bu yazıyı klavyeye dökerken Cumhurbaşkanlığı 2.tur seçimine yaklaşık 16 saat vardı. En isabetli sonuçları yakalayan Hakan Bayrakçı’nın firması dahil son hafta içinde incelediğim tüm anket şirketleri Sn.Recep Tayyip Erdoğan’ın seçileceğine..

SERDAR MANGA YAZDI:TABUTTA RÖVAŞATA’NIN MAHSUNU

Bu yazıyı klavyeye dökerken Cumhurbaşkanlığı 2.tur seçimine yaklaşık 16 saat vardı. En isabetli sonuçları yakalayan Hakan Bayrakçı’nın firması dahil son hafta içinde incelediğim tüm anket şirketleri Sn.Recep Tayyip Erdoğan’ın seçileceğine dair veriler paylaştı.

Eğer bu şekilde gerçekleşmişse taban kitlesinin beklentisi dahilinde ve ustalık eseri olarak bizleri ideolojik bağlamda ciddi marjinal değişimler bekliyor diyorum. Ve tabii Sn.Kemal Kılıçdaroğlu’nu da her nekadar rakibini bu sefer fena halde zorlamış olsa da kendi siyasal kanadından yıkıcı eleştiriler. Temennim muhalefet  mekanizmasının dişli dağıtmadan; her ne kadar prematüre doğmuş olsa dahi mevcut başkanlık sisteminde ki sigorta görevini daha akılcıl bir şekilde yürütmesi. Tabii ki halkın ülkeyi bir kez daha yönetme görevi verdiği Sn.Erdoğan’ın bu dönemde zinhar savaşı dahi göze alabilecek hilafet vizyonlu agresif ümmetçi politikalar uygulamaması ve hem adalet olgusuna hem de muhalif yapılara daha sofistike yaklaşması en büyük temennim.

Yok eğer ki Sn.Kılıçdaroğlu seçilmiş ise tek cümleyle temennim; “daha liyakatlı ekipleriyle daha iyisini yapması”, radikal seçmeninin 21 yıllık hırsını toplumun sosyo-kültürel değerlerinden çıkartmasını engellemesi ve yanında yer alan taban tabana zıt diğer 6 partinin yöneticilerine gönül borcu olarak üst makamları veripte devlet ahengini bozmaması. Sn.Erdoğan’ınsa TBMM’deki hegamonyasını devreye sokarak sert muhalefet yapmak adına sistemi kilitlememesi o cepheden beklentim olacaktır.

               Rumelihisarı yıkıntılarında evsiz-barksız işsiz ve kimsesi olmayan; Mahsun adı verilen bir gariban yaşar.  Tek dostu olan balıkçıların tüm ihtiyaçlarını karşıladığı Mahsun’un tek zevki araba çalmaktır. Ama parçalayarak yada change etmek için değil. Yaşamındaki tek tutkusu arabalardır çünkü. Saplantıdır hatta. Çaldığı arabaları garip bir coşkuyla, okşarcasına yıkayıp temizleyerek aldığı yere geri bırakır. Birgün tuvaletlerini temizlediği Hisar’daki kahveye madde bağımlısı bir kız gelir. Aşık olur Mahsun ona. Tek göz odasını açar, ekmeğini bölüşür,  tüm imkanlarını seferber eder gönlünce. Fakat kız bu odada vücudunu satmaya başlar eroin almak için. Bağımlıdır çünkü. Mahsun yıkılmıştır. Masum aşkıyla yarattığı hayallerinin yıkılmasınamı yoksa bağımlılığından dolayı bunu yapmak zorunda kalan kızı bu hastalığından kurtaramadığınamı üzülmelidir bilemez. Bilge sözleriyle hafızalarımıza kazınan Tuncer Kurtiz’in canlandırdığı Reis abisi girer devreye…Altın Portakal Film Festivalinde 12 ödül birden kazanan “Tabutta Rövaşata” filminden bahsediyorum. Benim siyasal tahmin yaklaşımımım da dillere pesenek olmuş Tabutta Rövaşata misali. Dolayısıyla seçim tahminlerinden keza sebep-sonuç ilişkilerine ve sonuçların sosyoiktisadi olarak doğuracağı matematiksel algoritmalara meyilliyim.

O yüzden Hazine ve Maliye Bakanlığının seçimden önceki son iş günü (26.Mayıs.2023/Cuma) yayınladığı “spesifik” bazı verileri başlangıç kaydı olarak alıyorum.

1) GSYH DEĞİŞİM: % 3,5

2) İŞSİZLİK ORANI: % 10,2

3) DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM: eksi $ 238 Milyon

4) DIŞ TİCARET DENGESİ: eksi-$ 6,298 Milyon

5) PORTFÖY YATIRIMLARI: $ 1.033 Milyon

6) SERMAYE YETERLİLİK ORANI: % 17,7

7) YABANCI PARA NET GENEL POZİSYONU: eksi-$ 49 Milyon

8) TCMB DÖVİZ REZERVLERİ: $ 68.471 Milyon

9) TÜFE: % 43,68

10) ÜLKE 5 YILLIK RİSK PRİMİ: 677,92

11) SONUÇ: % 61,76-BBA (Kamusal/Agresif ekonomi stratejileri)

 

Benim gibi sistemsel yada yönetimsel değişimleri finansal olarak okumaya çalışan tüm algoritmacılar bu tip “spesifik” verileri başlangıç noktasından itibaren 6 ay-12 ay ve 2 yıllık dönemlerde ele alırlar. Fakat şu an durum küresel pozisyondaki 2024-2025 büyük tirbülans beklentisine bağlı olarak farklı olduğu için 3 ayda bire inmiş durumda. Seçim haberlerinden dolayı gözünüzden kaçmamışsa eğer ABD ekonomisinde yaşanan risk tavanının aşan borç pozisyonu ve Alman ekonomisindeki resesyona girdi haberleri tüm dünya gibi yakında Türkiye’yi de nelerin beklediği konusunda bilgi sahibi yapmıştır illaki. Sonuç olarak bu “çok” kısa vadeye düşen takip/analiz süreci gibi ufukta “mecburi” bir erken seçim beklediğimi tekrar ifade etmek isterim. Tabutta Rövaşata’nın Mahsunu durumu bizi de bekler diyelim son tahlilde…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL