Ekonomi Okuma Sayısı: 4.357

ESKİKÖY VE İSTASYON GÜMRÜKLERİ UZUNKÖPRÜ’YE İLAÇ OLURMU?

29 Temmuz 2022 Cuma günü Uzunköprü’yü ziyaret eden Edirne AK Parti Milletvekili sayın Fatma Aksal gazetemiz imtiyaz sahibi Selim Bekar’ın yönelttiği bir soruya karşılık verdiği “Ben Istasyon (Demirtaş Mahallesi)’da sınır..

ESKİKÖY VE İSTASYON GÜMRÜKLERİ UZUNKÖPRÜ’YE İLAÇ OLURMU?

29 Temmuz 2022 Cuma günü Uzunköprü’yü ziyaret eden Edirne AK Parti Milletvekili sayın Fatma Aksal gazetemiz imtiyaz sahibi Selim Bekar’ın yönelttiği bir soruya karşılık verdiği “Ben Istasyon (Demirtaş Mahallesi)’da sınır kapısı/gümrük olduğunu bilmiyordum” yanıtı üzerine bu önemli konuyu araştırdık ve bölgesel sürdürülebilir kalkınma projeleri üzerine ilk başlığımızın Uzunköprü kamuoyunu uzun süre meşgul eden Eskiköy Sınır Kapısı ve gazetemiz yazı işler müdürü Serdar Manga’nın müteakip seferler vurguladığı Eskiköy Sınır Kapısı ve İstasyon entegrasyonlu lojistik alan önerisi  üzerine olmasına karar verdik.

 

Türkiye’de ki toplam 39 sınır kapısının 8 tanesi demiryolu bağlantılı ve bunlardan bir tanesi de Yunanistan ile Türkiye arasındaki yegane tren yolu olup Evros ilinin Pythio (Kuleliburgaz) ve Kumçiftliği ilçelerine bağlantı sağlayan Uzunköprü istasyonu. 04.09.1953 tarihinde işletmeye açılmış. Toplam alanı 1800 m2 olan Uzunköprü Gümrüklü Tren İstasyonu dahilinde TCDD tarafından 31.10.2013 tarihinde restore edilen 6 odadan müteşekkil 160 m2 büyüklüğünde Uzunköprü Gümrük Müdürlüğü hizmet binası da yer alıyor. TC Ticaret Bakanlığı internet sitesi Uzunköprü tren hudut kapısının faal ve daimi olduğu bilgisini verirken Emniyet Genel Müdürlüğü ise 17.06.2019 tarihli güncelleme ile pasif olduğu bilgisini veriyor. Önceki dönem Uzunköprü Belediye Başkanı Av.Enis İşbilen eski UTSO yönetiminin gündeme taşıdığı Eskiköy’e sınır kapısı açılsın önerisinin canlılığını koruduğu 17 Ocak 2018 tarihli demecinde Uzunköprü İstasyon Gümrüğünün  derhal aktif hale getirilmesi çağrısında bulunarak şöyle konuşmuştu:

“Özellikle ilçe ekonomisine katkı sağlaması ve gelişmesi için tren yolu ile Yunanistan Sınır Kapısı’nın aktif hale getirilmesinin mutlaka gerekli olduğuna inanıyorum. Ülkemizin dış ticaret ve ihracat amaçlarına ulaşmasında, tır kuyruklarının karayolu sınır kapılarımızda azaltılması için mutlaka demiryolu alternatifinin de düşünülmesi gerekmektedir. Bu konuda Edirne ve Kırklareli İllerini ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Edirne Valisi Günay Özdemir’in beyanları da aynı doğrultudadır. Bölgemizde de önemli bir rol üstleneceğine inandığım Uzunköprü Sınır Kapısı, hem Türkiye’nin ihracatı için hem de ilçemiz için büyük atılım olacaktır.”

Hür Gazete ekibi olarak yaptığımız araştırmalarda Pityon-Sirkeci arasında çalışan ve Uzunköprü’den de yolcu alıp yolcu indiren uluslar arası trenin 2010 yılına kadar aktif olduğu; o tarihte başlayan Uzunköprü-Pehlivanköy tren yolu yenileme çalışmaları nedeniyle seferlerin durdurulduğu; fakat yenileme bittikten sonra kısa bir süre Yunanistan-Türkiye arasında yağ taşıma amaçlı kullanılıp söz konusu ticaretin suistimal edilmesi sebebiyle 2019 yılında iptal edildiği bilgisine ulaştık.

 

Leva’nın 10 TL, Euro’nun da 18 Lirayı aşmasını ucuz alışveriş fırsatına döndüren Bulgar vatandaşlarının Edirne merkez ilçe’de, Yunan komşularımızınsa Keşan ekonomisine verdiği olağanüstü katkı; bizim de Uzunköprü’ye kuşbaşı uçuş mesafesinde olan Batı Trakya’nın en doğu ucundan Yunanistan’ın en güneyine hergün yüzbinlerce Yunan’lıya taşıma hizmet veren Hellenic Train fırsatını neden kullanamıyoruz sorusunu sormamıza sebep oldu. En azından Hellenic Demir Yollarının Selaniğe taşıdığı 75 bin İskeçe, 110.000  Rodopi ve 150.000 nüfuslu Evros illerinden komşularımızı trenle ordan Uzunköprü’ye  getiremiyoruz? Uzunköprü gümrüğünü tekrar hizmete açmak, Yunanistan’dan gelen treninin Uzunköprü’de durmasını sağlamak, Hellenic Train yada ilgili ticaret odaları ve sınır komşusu belediyeler ile işbirliği tesis etmek ve güçlü reklam çalışmaları yapmak zormudur?

Ve uzun yıllar gündemin başında yeralan Eskiköy’e kara gümrüğü açılması konusuna gelince. Zaten var olan demiryolu hattı ve gümrüğü ile euro’nun değerli pozisyonunu alışveriş avantajına çevirecek Yunan komşu taşımak mümkün. Bununla beraber Seda isimli özel bir şirkete ait olan Havsa lojistik parkını gümrüklü lojistik sahası yapma adına gösterilen çaba kadar, 50-60 yıl öncesine kadar gümrük binası dahi olan ve ister oranın önünden Çakmak köyüne kadar uzanan 82 dönümlük isterse Eskiköy’ün hemen girişinde olan 200 dönümlük hazine sahasını gümrüklü lojistik alan yapma adına da çaba gösterilmesi yerinde olurdu diye tespit ettik. Eskiköy’ün önde gelen insanlarıyla yaptığımız görüşmelerde böylesine bir projeyi, firesiz, koşulsuz ve  sevinçle karşılayacaklarını da gördük ve video haber olarak sizlerle paylaştık.

Eskiköy ve Istasyon Gümrükleri Uzunköprü’nün kalkınmasına ilaç olurmu sorusunun yanıtını önce siz değerli Hür Gazete okurlarına soruyoruz. Pazartesi sayımızda ilçe yöneticilerinin bu konudaki fikirlerini de manşetten vereceğiz.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL