Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 560

SERDAR MANGA YAZDI:ARAÇ PARKI PARADOKSUMUZ

Geçtiğimiz hafta içerisinde Uzunköprü Belediyesine bir kez daha talip olan Özlem Becan ve bir tanesi AK Parti adayı Mustafa Ravalı ve diğeri IYI Parti’li Hakan Doğan olmak üzere iki belediye..

SERDAR MANGA YAZDI:ARAÇ PARKI PARADOKSUMUZ

Geçtiğimiz hafta içerisinde Uzunköprü Belediyesine bir kez daha talip olan Özlem Becan ve bir tanesi AK Parti adayı Mustafa Ravalı ve diğeri IYI Parti’li Hakan Doğan olmak üzere iki belediye meclis üyesi arasında enteresan bir propoganda çekişmesine şahit olduk.

Özlem Becan kent merkezine astırdığı dev pankartla bu ikiliyi belediyenin ihtiyacı olan araç alımı  için kullanılması gereken kredi talebine red oyu vermek le suçlarken adı geçen meclis üyeleri bu talebin Özlem Başkanca alakasız yada gereksiz yerde kullanılacağına inandıklarını beyan ettiler.

Becan açısından baktığımda ben rakiplerini ustaca bir PR manuplasyonuyla oyalama eylemi olarak görüyorum bu demogojiyi. Ama yinede gelin resmi kayıtlar ne diyor bir bakalım hadi. Hatta bazı kesimlerin Uzunköprü belediyesinden çok daha başarılı bir yönetim sergilediği AK Parti yönetimindeki Keşan Belediyesi ile mukayaseyle yapalım.

Uzunköprü Belediyesi Yıllık faaaliyet  raporlarında beyan edilen araç ve iş makineleri sayısı.

2018= 86 adet

2019= 76 adet

2020- 76 adet

2021- 89 adet

2022-92 adet

 

Becan’ın belediyeyi devir aldığı yıldan 2023 yılına dek sergilediği bütçe rakamlarını önceki yazımda vermiştim. Ya Keşan?

 

Yaklaşık 70.000 kişiye hizmet veren Keşan belediyesinin AK Partili Helvacıoğluna yönetimi devretmeden önceki son raporunda 2018 yılı gelir bütçesi 7 Milyon TL’si borçlanma olmak üzere 85 Milyon; gider bütçesi 85.500.000 TL olarak beyan edilmiş  iken aynı  yıl araç envanterinde 92 araç kayıtlanmıştı. 2022 yılı durumuysa şöyle: Gelirler 38 Milyon Lirası borçlanma  olmak üzere 238 Milyon TL;gider bütçesi 276 Milyon TL ve envantere kayıtlı araç sayısı 137 adet olarak gözüküyor.

 

Uzunköprü ve Keşan Belediyeleri arasındaki nüfus hizmet farkı % 16 iken araç sayısı farkı ise % 49. Bütçe dengesi bağlamında ise Uzunköprü Belediyesi resmen fark atıyor.

 

Hep diyorumya istediğiniz kadar politik laforizma üretin; rakamlar yalan söylemiyor. Allah’tanki belediyeler faaliyet raporlarını şeffaf bir şekilde yayınlamak zorundalar da rakamları burda delillendirebiliyoruz.

 

Diğer yanda Edirne Vilayetinin en agresif toplumu olan Keşan’ın siyaset erki konu ideolojik politika yani taraftarlık olunca birbirlerine etmediğini bırakmıyor. Ama mesele Keşan’sa her tür demogoji ve çekişme bitiyor. Genetik iddiacı yapısından dolayı kumar muptelalılığıyla bilinen son 20-25 yıllık Uzunköprü erkinde ise bu durum söz konusu değil. Nedense baba yurdu ilçenin siyasette tek becerebildiği menfaatte birleşip taksimatta ayrılmaları.

 

Şahsen her iki yaklaşımı da doğru bulmuyorum ben. Keşan ilçe gelişim çıkarı için konsensüste başarılı ama belediye bütçesi iflastan hallice. Şu gün Mustafa Başkan meclisi olağanüstü toplayıp bütçenin tüm eksi poziyonuna rağmen 20 Milyon TL’lik Bentley marka makam aracı alımı için kredi yetkisi istese Keşan Belediye meclis üyeleri kızar söver ama sonuçta eller evet için kalkar. Uzunköprü’de Becan 2 senede başa baş noktasını yakalayacağını EBITDA’lı fizibilite raporuyla ispat edeceği bir kilit taş imalat makınası için 2 milyon TL ‘lik bir kredi yetkisi istese Uzunköprü Belediye Meclisinde eminim oylar hayır için kalkar.

 

Oysaki söz konusu araç olduğunda belediye meclislerimiz artık kaça alacağız ve ne işe yarayacak gibi sorulardan keza 2024 yılında olduğumuzu hatırlayıp araçların çevreciliğiyle maruf emisyon ve offset değerlerini sorgulamalılar.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL