Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 570

SERDAR MANGA YAZDI:28 İN HİKMETİ

2 Mart 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasındaki meşhur $ 128 Milyar nerede tartışması hala hafızalarda.  Gelin hatırlayalım önce: Kasım 2020 de ABD’li Goldman Sachs finans kurumu TC Merkez Bankasının TL’Nin dolar..

SERDAR MANGA YAZDI:28 İN HİKMETİ

2 Mart 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasındaki meşhur $ 128 Milyar nerede tartışması hala hafızalarda.  Gelin hatırlayalım önce: Kasım 2020 de ABD’li Goldman Sachs finans kurumu TC Merkez Bankasının TL’Nin dolar karşısında değerinin düşmesini engellemek için $ 100 Milyar civarı döviz sattığını raporlarmış; sonradan kurulacak Gelecek Partisi yöneticilerinden olan Kerim Rota isimli Belçika doğumlu  bir ekonomist bu satışın 2019 yerel seçimleri öncesi başladığını iddia ederek $ 128 Milyar rakamını ilk telaffuz eden kişi olmuştu. CHP’de bunu muhalefet propagandasının baş köşesine oturtarak aylarca sürecek bir $ 128 Milyar Nerede demogojisini sürdürmüştü. Amaç halkın zihninde AK Parti yada Erdoğan $ 128 Milyarı iç etti algısı uyandırmaktı.

Hiçbir partiyle ilgim olmamasına rağmen o süreçte yazılarım ve söylemlerimle bu iddianın kirli bir manuplasyon olduğunu her fırsatta ifade etmiştim. Zira finansal rakamların siyaseti değil stratejisi olur ilkesel gerçeğine dayanarak; bir yanda en ateşli AK Partisi taraftarlarının bile dilinin tutulmasına diğer yanda CHP sempatizanlarından linç yeme pahasına “devlet hazinesinin, yastık altında yatan altınınızın bekçisi değil devlet kasasındaki paranın 7/24 finansal işleticisi” olduğunu net isnatlı rakamsal verilerle söylemiştim. Kaldıki Saray şürekasından aynı temelde ama 6 farklı anlamaya sebebiyet veren açıklamalar gelince buyurun esas bu farklıkları tartışın ki ciddiyet oluşsun diye önermiştim muhalafet şürekasına. Yani $ 128 Milyar çalındı, yandı, bitti, kül oldu değil; $ 128 Milyar hangi emtialarla nasıl bir algoritmik temelle trade edildi?!

Geçtiğimiz gün Uzunköprü Gazetesi manşetten verdiği haberde Uzunköprü Belediyesine yol asfaltlama işlerinde hizmet veren firmanın 28 Milyar TL’lik ödemesini yapmaması nedeniyle sonuçta 30 Milyar TL’ye patlayacak bir icra takibi başlattığını yazdı. Ben hesap uzmanı Özlem Becan’ın yönettiği Uzunköprü Belediyesi son derece başarılı bir bütçe yönetmenidir derken Uzunköprü Gazetesinin tersi bir görüşte olması gayet normal. Lakin şu net ki: Bana göre insider trading prensiplerine rağmen; yani bir tüzel kişiliğin mahremindeki alacak-verecek dosyalarına ulaşabilmek açısından son derece başarılı bir haberdir bu. Tebrik ediyorum.

Nasıl ki, CHP’nin $ 128 Milyar Nerede söylemine karşı apolitik bir anti tez sunmuşken, yerel AKP cihetinin Uzunköprü Belediyesi ve Becan’a karşı dile getirdiği 28 Milyar TL’lik haciz propogandasına karşı da söylenecek şeyler var. Fakat mevzuya dair net bir gerçeklik e söz konusu. Şöyleki;

$ 128 Milyar söyleminin temelinde Goldman Sachs’ın Türkiye Tahmin Raporunu sulandıran bir Kerim Rota iddiası vardı. Onun manuplatif savına dair de TC Hazinesinin bilançoları ve TCMB’nin günlük işlem raporları. Oysa 28 Milyar TL meselesinde belediyenin içinden alınmış tam isnatlı resmi bir belge söz konusu. O hukuki vesaikte idda edilen rakamın sebep-sonuç ilişkisini değerlendirebilmek için 2023 Faaliyet Raporunu görmek gerekir ki  o da halen yayınlanmış değil. Kişisel görüşüm icra takibi yapan firmanın iddia ettiği hizmet bedel ve şartları 2023 bilanço kalemlerinde varmı dır yokmudur?

Velasılı her kişi alacaklıyım iddiasında bulunabilir ve istediği kurum yada kişiye icra takibi başlatabilir. Bu durum yok edilen TC Hukuk sisteminin yapısal ayıplarından sadece birisidir. İddia eden iddiasını, itiraz edense red gerekçesini belgelendirmekle yükümlüdür. Hernekadar tarumar edilmiş olsa dahi yasalar belediyelere yapılabilecak icra işlemlerini açıkça kanunla belirlemiştir. İşin bu tarafı avukat ve mahkemenin uzmanlık alanıdır. Yapısal finans uzmanı olan bir kişiye düşense alacak-verecek davası  değil; belediyenin bütçe yapısı iddia edilen alacağı haklı yada haksız ödeyebilecek gücünün olup olmaması ki 2022 bilançosuna göre vardır ve kamunun zarara uğramaması adına an itibarıyla elimizde olmayan  2023 bilançosuna doğru şekilde gösterilip gösterilmemiş olmasıdır. Ötesi analiz yorum dezenformasyondur!

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL