Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 375

ORHAN KALYONCU YAZDI;CUMHURİYET HALK PARTİSİNDE DANIŞMA KURULLARI

Demokratik toplumlar, kurallara uyan toplumlardır. Demokrasiyi yerleştirmeye çalışan ülkemizde de anayasa, yasa ve kurallara ilk önce topluma öncülük eden siyasi partilerin uyması gerekir. Anayasa ve siyasi partiler yasasına göre kurulan..

ORHAN KALYONCU YAZDI;CUMHURİYET HALK PARTİSİNDE DANIŞMA KURULLARI

Demokratik toplumlar, kurallara uyan toplumlardır. Demokrasiyi yerleştirmeye çalışan ülkemizde de anayasa, yasa ve kurallara ilk önce topluma öncülük eden siyasi partilerin uyması gerekir. Anayasa ve siyasi partiler yasasına göre kurulan siyasi partiler, tüzük ve yönetmeliklerle yönetilir. Tüzük o partinin anayasası, yönetmelikler de yasasıdır. Tüzük; partilerin en yetkili organı kurultaylarda hazırlanıp, kabul edildikten sonra partinin yetkili organları tarafından uygulanır. Parti buna göre yönetilir. Anayasa, nasıl herkesi bağlarsa partilerde de tüzük, genel başkan dahil herkesi bağlar.

9 Eylül 2022 tarihinde 99. yaşını kutladığımız Cumhuriyet Halk Partisi, demokratik gelenekleri olan ve ülkemizi çok partili sistemle tanıştıran, köklü bir partidir. Parti içi demokrasi konusunda da, diğer partilere örnek olması beklenir. 2020 yılının başlarından beri dünyada ve ülkemizde görülen Covid-19 Pandemisi nedeniyle birçok toplantı yapılamadı. Buna CHP tüzüğüne göre 3 ayda bir yapılması gereken il ve ilçe danışma kurulu toplantıları da dahildir. Ancak son bir yıldır her türlü toplantı yapılabildiği halde danışma kurulu toplantıları unutulmuş görünmektedir. Edirne ve ilçelerinde üyelerle yapılan bir, iki toplantı düzenlendiyse de bunlar danışma kurulu toplantısı değil, üye toplantılarıdır. İl veya ilçe başkanlıkları ihtiyaç duyduğunda istediği kadar üyeler ile toplantı yapabilir, bazı konuları orada tartışmaya açabilir. Ama bunlar tüzüğün yazdığı danışma kurulu toplantısı özelliğinde değildir.

CHP’sinin 2018 tarihli tüzüğü ve14.11 2018 tarihinde yürürlüğe giren danışma kurulları yönetmeliğine göre ilçe danışma toplantısına;

“İl başkanı, il yönetim kurulu üyeleri, / İlçe başkanı, ilçe yönetim kurulu üyeleri, ilçe kadın ve gençlik kolları başkanları, /  İlçede kayıtlı kadın ve gençlik kolları Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, /  Belde örgütlerinin başkanları, / İlçe çevresi içindeki partili belediye başkanları, /  İlçedeki belediye meclisinin partili üyeleri, / İlçeden seçilen il genel meclisinin partili üyeleri, / İlçede oturan kurultay temsilcileri, / Partili muhtarlar, İlçe çevresindeki sendikalar, meslek kuruluşları ile tarım üretim ve tarım satış kooperatiflerinin partili başkanları, / İlçede oluşturulan ve sürekli çalışan komisyonların başkanları, / İlçede kayıtlı eski Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, / İlçede kayıtlı eski belde örgüt başkanları, / İlçede kayıtlı eski ilçe ve belde belediye başkanları, / İlçede kayıtlı eski ilçe başkanları,/ İlçede kayıtlı eski il başkanları, / İlçede kayıtlı eski milletvekilleri, / İlçede kayıtlı eski büyükşehir ve il belediye başkanları katılır.”

         “İl ve ilçe danışma kurulları, Partinin genel politikası açısından sosyal, ekonomik, kültürel, siyasal konularda ve bölge ihtiyaçları üzerinde, karar organlarının politika oluşturmasını kolaylaştırmak ve parti çalışmalarını geliştirmek üzere parti programı doğrultusunda uygulama politikaları oluşturulmasını kolaylaştıran, yerel gereksinimlerin ve gelişmelerin tartışıldığı, parti ilkelerinin ve ülke sorunlarının irdelenip değerlendirildiği danışma amaçlı çalışmalardır. Danışma kurulları üç ayda bir il ve ilçe başkanlarının başkanlığında toplanır. İl danışma kurulları Merkez Yönetim Kurulunun, ilçe danışma kurulları il yönetim kurullarının bilgisi dahilinde toplanır.”

       Görüldüğü gibi Cumhuriyet Halk Partisinin en yetkili organı olan kurultayda kurultay delegeleri, bir siyasi parti için çok yararlı bir yöntem seçerek, deneyimli partililerin bir araya gelip, danışma mahiyetinde 3 ayda bir toplantılar düzenlenmesini kararlaştırmışlar. Bunun yararı tartışılmaz. İl ve ilçe danışma kurulları bir kurmay heyeti gibidir. Fikir vererek, önerilerde bulunarak, görüşler sunarak yönetimlere yeni ufuklar açar. Bununla birlikte parti içinde katılımcılığın, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin hayata geçmesinde de önemli rol oynar.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL