Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 326

NUR KURT YAZDI;İŞ’TE HAYAT

ÖzelRöportaj Nur Kurt Canberk Tıran (Öğretmen ) Genç bir öğretmen, geleceğe ışık tutan, öğrencilerine he zaman yol gösteren, eğitim ve öğretim sürecine önderlik ve rehberlik eden, insanlığın yararına olan her..

NUR KURT YAZDI;İŞ’TE HAYAT

ÖzelRöportaj Nur Kurt

Canberk Tıran (Öğretmen )

Genç bir öğretmen, geleceğe ışık tutan, öğrencilerine he zaman yol gösteren, eğitim ve öğretim sürecine önderlik ve rehberlik eden, insanlığın yararına olan her şeyi esirgemeksizin öğretendir.

  Öğrencisinin üzüldüğü yerde onu cesaretlendirip teselli eden, düştüğünde dizi kanadığında onu sarıp sarmalayan, iyileştirendir.

Bugünmesleğinde başarılı , öğrencileri tarafından sevilen Canberk Tıran (Canberk Öğretmen) ile Eğitim ve öğretimin zorlu ve keyifli geçen yollarını, hedeflerini, icra ettiği mesleğinin önemini ve bir çok konuyu konuştuk.

 

-Bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? Canberk Tırankimdir

Öncelikle bu güzel röportaj fırsatı için teşekkür ediyorum. 13 Haziran 1996 tarihinde Keşan’da doğdum. İlk ve ortaöğretimimi Abdül Şavur İlköğretim okulunda tamamladıktan sonra Yusuf Çapraz Anadolu Lisesinde lise eğitimimi tamamladım. 2014 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Coğrafya bölümünü kazandım. 2018 yılından itibaren özel bir kurumda Coğrafya öğretmenliği yapıyorum.

 

Neden öğretmenliği seçtiniz? Meslekteki amaçlarınız nelerdi? Bunların ne kadarını gerçekleştirebildiniz?

İnsanların hayatına dokunmak her zaman hoşuma gitmiştir. Bir gencin hayat yolculuğunda ona bir takım şeyler katabilmek dünyanın en güzel hissi olsa gerek… Sanırım beni öğretmenlik mesleğine çeken en temel sebep bu.  En büyük amacım yıllar sonra bile yüzlerce genç tarafından sevgi ve saygıyla anılmak. Eğer bir gencin hayatına dokunabiliyorsam, ona yol gösterici olabiliyorsam bu benim için çok büyük bir mutluluk kaynağıdır. Dediğim gibi bu yola çıkarken insanların hayatına dokunmak istiyordum. Geldiğim noktada bunu elbette bir nebzede olsa gerçekleştirdiğimi söyleyebilirim. Ancak önümde daha uzun bir süreç var. Diliyorum ki uzun yıllar boyunca ülkemizin geleceği olan yeni nesile faydalı olabilirim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’ Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz’’ Bende bir öğretmen olarak Atamızın bu sözünü kendime bir yol gösterici olarak görüyor Cumhuriyetimizin geleceği olan gençlerimiz için faydalı olmaya çalışıyorum…

 

 

Kaç yıldır bu kurumda görev yapıyorsunuz?

Mezun olduğum 2018 yılından beri aynı kurumda görev yapıyorum. Yaklaşık 4 yıldır büyük bir keyif alarak mesleğimi icra ediyorum. Çok değerli bir kadro ile birlikteyim.

 

Bu meslekte en çok dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

Benim parolam sevgidir. Bana göre her şeyden önce öğrenci ile sevgi bağını kurmak gerekiyor. Eğer bir öğrenci sizi seviyor sizin dersinizi sabırsızlıkla bekliyorsa başarı da gelecektir. Bu yüzden her zaman öğrencilerimin karşısına güler yüzlü çıkmaya çalışıyorum. Özel hayatımla ilgili bir sorun yaşadığımda bu sınıfın kapısına geldiğim an bitmeli. Çünkü öğrenci sizi neşeli ve mutlu görmeli. Benim en çok dikkat ettiğim şey güler yüzlü olmak.

Bu meslekte sizi en çok zorlayan durumlar hangileridir?

Açıkçası mesleğimi severek yapıyorum. Buda bana zorluklar karşısında güç veriyor. Belki online eğitim döneminin bir nebze zor olduğunu söyleyebilirim. Bir sınıf öğrenciyi ekran başına kilitlemek oldukça meşakkatli bir durum. Online eğitim döneminde tüm meslektaşlarım olağan üstü bir çaba sarf etti.

Eğer öğretmenlik dışında bir meslek seçmeniz gerekseydi bu hangi meslek olurdu? Neden?

Sanıyorum medya sektöründe çalışmak isterdim. İnsanlara bir şeyler aktarmak bilgi sahibi olmalarını sağlamak en keyif aldığım şey.  Bir televizyon kanalında haber muhabiri olmak isterdim. Lise yıllarında en çok bu konu üzerinde gelgit yaşamıştım. Acaba medya üzerine bir okul mu okumalıyım yoksa öğretmenlik üzerine mi diye uzun süre düşünmüştüm. Ancak sonuç olarak bugün öğretmenim ve iyi ki öğretmen olmuşum diyorum.

 

Sizi etkileyen öğretmenleriniz oldu mu?

‘’Hayatta en büyük mucize, küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır’’ demişler. Ben bu mucizeyi fazlasıyla yaşadım. İlkokul yıllarından beri çok kıymetli öğretmenlerim oldu. Ancak benim eve geldikten sonra da bana yardımcı olan desteğini esirgemeyen bir öğretmenim oldu. Kendisi de bir öğretmen olan ablam bana eğitim öğretim sürecim boyunca sürekli destek oldu. Onun hakkını ve emeğini ödeyemem. Lise yıllarında ise Coğrafya öğretmenim sayesinde Coğrafya dersine ilgi duymaya başladım. Bu da beni Coğrafya bilimine itti. Ancak bu yolda beni en çok yüreklendiren ve yol gösteren kişi rahmetli hocam Cengiz Akbulak’tır. Cengiz hocamdan sadece iyi bir öğretmen olmayı değil iyi bir insan olmayı da öğrendim.

Sizce öğrenci olmak mı daha zor yoksa öğretmen olmak mı?

Çok öznel bir soru aslında. Açıkçası hem öğretmenliğin hem de öğrenciliğin zor olduğunu düşünüyorum. Öğretmenlik oldukça zor ve sabır gerektiren bir iş. Başarıya giden yol dikenli teller ile örülüdür. Hem öğretmen, hem de öğrenci olarak başarılı olmak istiyorsak zorluklar karşısında mücadele etmek zorundayız.

 

-Çocukken bu günlerde olacağınızı tahmin edebiliyor muydunuz?

Çocukluk hayallerimin henüz başlangıç noktasındayım. O yüzden tahmin ediyorum demekten ziyade hayal ediyordum diyebilirim. İnsan hayal etmeden yaşayamaz. Benim de hayallerim, hülyalarım elbette var. Çok şükür ki bugün hedeflediğim, hayal ettiğim konumdayım. Ama çitayı hep bir tık yukarıya koymaya çalışıyorum. Pes etmeden çabalamaya devam etmeliyim. Hep daha iyisi için çabalamalıyım. Kimi zaman hayal kırıklıkları yaşıyoruz elbette. ‘’Kaybettiğinde değil vazgeçtiğinde yenilirsin’’ demişler. Ben buna inanıyorum. Bu yüzden elimden geldiğince en iyisini yapmak için çabalıyorum.

 İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir? Eğitim ile ilgili size ulaşmak isteyenler nasıl ulaşabilir?

En büyük hedeflerimden birisi sosyal medyayı daha aktif kullanabilmek.  Son zamanlarda Youtube ve İnstagram üzerinden ders videoları paylaşmaya çalışıyorum. Ülkemizin farklı yerlerinde yaşayan insanlara da faydalı olmak istiyorum. Elbette bu konuda kendini kanıtlamış çok değerli hocalarımız var. Ancak inanıyorum ki benim videolarım sayesinde fayda görebilecek birçok gencimiz var. En büyük hedefim gençlere faydalı olmak. Bir kişi bile ‘’Hocam sayenizde bu dersi sevdim’’ dese bu benim için en büyük hediyedir. Bana ve videolarıma ulaşmak isteyenler Youtube ve İnstagram üzerinden @canberkhocam kanalını takip edebilir. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL