Tarım Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 185

ÖZCAN KAYALI:ÇELTİK ÇOCUK GİBİDİR,İHMAL BÜYÜK YARALARA SEBEP OLUR

Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kayalı,bu yılki çeltik fiyatlarıyla alakalı Trakya Türk TV kanalında yayınlanan Şık Hasan’ın Rotası programına konuştu.Kayalı verdiği demeçte; “Çeltik çocuk gibidir.Bir ihmal büyük yaralara..

ÖZCAN KAYALI:ÇELTİK ÇOCUK GİBİDİR,İHMAL BÜYÜK YARALARA SEBEP OLUR

Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kayalı,bu yılki çeltik fiyatlarıyla alakalı Trakya Türk TV kanalında yayınlanan Şık Hasan’ın Rotası programına konuştu.Kayalı verdiği demeçte; “Çeltik çocuk gibidir.Bir ihmal büyük yaralara sebep verir,çok dikkat edilmesi gereken bir durum.Bizim bölgemiz Karasaz Bölgesi ekiliş öncesi su sıkıntısı yaşar mıyız? Yoksa sonra nasıl getiririz diye düşünüyorduk.Fakat Karasaz Sulama Koop. Başkanımız Alaattin Bey ve çalışma arkadaşlarının gayretleri sayesinde suyu idareli kullanarak sezonu bitirdik hayırlısıyla.

Ürün iyi görünüyor fakat şimdi ki beklentimiz fiyatı acaba ne olacak? Gelecek günlerde Tarım Bakanımız bölgemizi ziyaret edecek.Sanırsam çeltik için gelecek.Benim beklentim çeltik fiyatı açıklanmazsa daha iyi olur diye düşünüyorum.Nedeni şu Mısır,Pamuk  ve Ayçiçeği’nde devletin verdiği fiyat artışları 5 ila 20 TL arasında değişiyor.Misal mısıra %17,Ayçiçeğine %5 fiyat artışı verdi.Pamuk üreticisi de keza bu durumdan dertli.Geçen senenin maalesef altında kaldı fiyatlar.Çeltikte de %20 olarak düşünülürse şu anda mevcut satılan fiyatların altında kalır.

Geçen sene 15 TL olan fiyata %20 verilirse üstüne 3 TL fark biner 18 TL’ye gelir ama şu anda İnce Tane’de 18,Orta Tane’de 21-22 TL,İri Tanede de 25 TL gibi fiyatlar okunuyor.Ama bu daha harmanın başı,önümüzdeki günlerde nasıl olur bilemiyorum.Ama beklentimiz enflasyon artışı+fiyat istikrarı olması gerekiyor.Ben buğdayda da böyle bir açıklama yapmıştım.Fiyat belirlendikten sonraki gün faiz nedeniyle zam geldi.Verilen fiyat tekrar hesaplandığı zaman buğday yüksek gibi görünürken o da aşağıda kaldı.Ayçiçeğinde verimler düşük olduğundan 30-100 kg arasında Çorlu-Tekirdağ bölgesinde 25 KG’a kadar düştü.Fiyata da %17 fark verdiler.Şu anda ayçiçeği üreticisi zarar etmekte.

Çeltikte de aynı şeyin yaşanmamasını istiyoruz.Devlet Pamukta,Mısırda,Ayçiçeğinde olduğu gibi yola çıkarsa üretici daha zor duruma düşer.Sanayicide bir yandan haklı.Faizler yüksek malını paraya yatırmamaya çalışıyor,parayı kullanmaya bakıyor.Eskiden peşine dönmüştü son 7-8 seneden beri.Sanırım şimdi vadeler olacak.Çeltik 1 ay-45 gün kadar vade olacağını düşünüyorum çeltikte.Sanayici 20 liraya bile alsa 1 ay sonra vereceğim diyecek.Çeltikçide vermek zorunda kalacak.Parası olan sanayici parasını başka şekilde değerlendirmeye çalışıyor,olmayanda bankadan faizli para alıp kullanıp mal alamaz para kazanamaz.

Bu yıl çeltikte verim iyi gidiyor.İri tane Cameo cinsi biçiyoruz,iyi görünüyor ama Yenikarpuzlu ve İpsala’dan konuştuğumuz üreticilerde randımanlar düşükmüş.Şu ana kadar bizde randıman problemi olmadı.2 gün rüzgar esse bu randımanı götürüyor.Çeltik çocuk gibidir bir ihmal büyük yaralara yol açar.” İfadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL