Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 114

DERVİŞ KEMAL ÖZCAN VEFATININ 9. YILINDA ANILDI

DERVİŞ KEMAL ÖZCAN VEFATININ 9. YILINDA ANILIYOR Uzunköprü’nün yetiştirdiği önemi halk ozanlarından olan Derviş Kemal Özcan vefatının 9. yılında anılacak.25 Nisan 2015 yılında 85 yaşında vefat eden Derviş Kemal Özcan’in..

DERVİŞ KEMAL ÖZCAN VEFATININ 9. YILINDA ANILDI

DERVİŞ KEMAL ÖZCAN VEFATININ 9. YILINDA ANILIYOR

Uzunköprü’nün yetiştirdiği önemi halk ozanlarından olan Derviş Kemal Özcan vefatının 9. yılında anılacak.25 Nisan 2015 yılında 85 yaşında vefat eden Derviş Kemal Özcan’in şiirlerinin bir bölümü Şah Damarı (1996) ve Şah Gülleri (2008) adıyla kitap olarak yayınlandı.

DERVİŞ KEMAL ÖZCAN KİMDİR ?

1930 yılında Dimetoka’nın (Yunanistan) Babalar köyünde doğdu. Asıl adı

Kemal Özcan’dır. Doğduğu yıl ailesiyle birlikte Uzunköprü’ye göç etti.Şiir yazmaya yaklaşık 15 yaşlarında başladı. Herhangi bir ustası bulunmayan Derviş Kemal, edebiyatın yanında resim yapmakta, keman, cümbüş ve bağlama çalmaktadır.

1950 yılında askere gidinceye dek çiftçilik yaptı. Askerlik dönüşü 2 yıl kadar noter katipliği yaptıktan sonra, 1955 yılında adliyede çalışmaya başladı. Bu görevi 1983 yılındaki emekliliğine kadar sürdü.

Önceleri sevda ağırlıklı şiirler yazan Derviş Kemal, daha sonra Bektaşi düşünce biçiminin de etkisiyle tasavvufa yöneldi. Ancak şiirlerinde toplumsal sorunlardan insana ilişkin öteki tüm konuları da ayrıntılı olarak işlemektedir. Toplumsal sorunlardan insana ilişkin öteki tüm konuları ayrıntılı olarak işleyen Derviş Kemal’in şiirleri 1960’lı yılların ikinci yarısından itibaren özellikle Feyzullah Çınar tarafından bestelenip yorumlandı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL