Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 103

ORHAN KALYONCU YAZDI:ESKİŞEHİR’DENEDİRNE’YE

31 Mart 2024 yerel seçimler öncesinde Türkiye’de tüm partilerin adayları belli oldu. Çoğu parti adaylarını genel merkezden atarken CHP, bazı adaylarını sandıkla belirledi. Edirne’de yapılan ön seçim (eğilim yoklaması) sonucunda..

ORHAN KALYONCU YAZDI:ESKİŞEHİR’DENEDİRNE’YE

31 Mart 2024 yerel seçimler öncesinde Türkiye’de tüm partilerin adayları belli oldu. Çoğu parti adaylarını genel merkezden atarken CHP, bazı adaylarını sandıkla belirledi. Edirne’de yapılan ön seçim (eğilim yoklaması) sonucunda CHP’sinin belediye başkan adayı Eczacı Şükrü Ciravoğlu oldu. Bu durum partideki üyeler arasında birlik havası, heyecan ve kazanma azmi yarattı. Bir kişi, bir şehri tek başına radikal ve olumlu bir şekilde A’dan Z’ye değiştirebilir mi? Evet, değiştirebilir. Buna en güzel örnek Eskişehir’dir. 25 yıl önce sakin, kendi halinde bir Anadolu şehri iken bugün dünya çapında tanınan, ödüller kazanan bir turizm kentidir. Buraya dokunan sihirli eller Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in elleridir. Edirne’de de bu sihirli eller neden iş başında olmasın?

Avrupa Konseyi 2023 yılında Ankara ve Eskişehir Büyükşehir Belediyeleri’ne demokratik yönetişimin 12 ilkesini taşıyan “Kristal Ödül” verdi. Konsey;şeffaflık, katılım, hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü, etik davranış, değişime açık olma, insan hakları, sürdürebilirlik, sağlam mali yönetim, yetkinlik, verimlilik, duyarlılıkilkelerini uyguladığı için Ankara ve Eskişehir Büyükşehir Belediyelerini “Demokratik Yönetişim ve Yenilikçilikteki Mükemmeliyet Merkezleri” olarak ilan etti. Ödül alan şehirlerimizden biri olan Eskişehir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in 25 yıldır uyguladığı projeleri ve çalışmaları sonucundabaşta Porsuk Çayı ıslahı, temizliği ve çevre düzenlemesi olmak üzere Sazova Parkı, Kent Parkı, Odunpazarı Evleri, Cam Müzesi, Balmumu Heykel Müzesi gibi projeler sayesinde Avrupai bir kent haline gelmiş, bir turizm merkezi olmuştur.

Belediyeler, aldığı ya da almadığı kararlar ve icraatlarla halkın günlük hayatına direk etki eden kuruluşlardır. Edirne, neden ikinci bir Eskişehir olmasın? Doğal güzellikler bakımından eksiği yok, fazlası vardır. Karaağaç, Söğütlük Kent Ormanı,Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi, Tavuk Ormanı görülmeye değer yerlerdir. Üç nehrin içinden geçtiği bir şehirdir. Tunca, Arda ve Meriç Nehirleri neden Porsuk Çayı gibi olmasın? Mimar Sinan’ın ustalık eseri muhteşem Selimiye Camii, Eski Camii, Muradiye Camii, Üç Şerefeli Camii, 2. Bayezid Külliye ve Camisi, Lozan Anıtı, Karaağaç Tren Garı, Sweti George Bulgar Kilisesi, Edirne Büyük Sinagogu, Balkan Şehitliği Anıtı, Hıdırbaba Tabyaları, Köprüler, Kervansaraylar, Tarihi Kapalı Çarşılar, Tarihi Hamamlar, Edirne Evleri gibi daha sayılamayacak kadar tarihi eserler nerede var? Tava Ciğer başta olmak üzere, Kavala Kurabiyesi, Badem ezmesi, Deva-i Misk, Edirne Peyniridünyanın sayılı lezzetleri arasındadır. Kapıya asılan Aynalı Süpürge, o evde evlenecek kız olduğunu gösterir. Meyve Sabunları dekoratif bir süstür. 1992’de kurulan Trakya Üniversitesinin 42 bini aşkın öğrencisine ev sahipliği yapan Edirne,2022’de Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri arasında yer almıştır.

Un var, yağ var, şeker var. Niye helva yapılamıyor? Bu kadar tarihi eserlere ve doğal güzelliğe sahip, Avrupa’da yer alan bir sınır şehri olarak Edirne neden ikinci bir Eskişehir olamıyor? Yeni seçilecek yerel yöneticilerin bunu gerçekleştirmesinidilerim.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL