Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 794

SERDAR MANGA YAZDI:CHALLENGE: BALON HANGARINDAKİ VEKİL BARAN YAZGAN’A

CHALLENGE: BALON HANGARINDAKİ VEKİL BARAN YAZGAN’A 2006 Mayısında konuşmacı olarak katıldığım Afrika Günü etkinliğinde tanışıp ertesi gün Maliye Bakanlığının Gölbaşındaki tesislerinde beni misafir eden  Edirne Ak Parti mv rahmetli Kemal..

SERDAR MANGA YAZDI:CHALLENGE: BALON HANGARINDAKİ VEKİL BARAN YAZGAN’A

CHALLENGE: BALON HANGARINDAKİ VEKİL BARAN YAZGAN’A

2006 Mayısında konuşmacı olarak katıldığım Afrika Günü etkinliğinde tanışıp ertesi gün Maliye Bakanlığının Gölbaşındaki tesislerinde beni misafir eden  Edirne Ak Parti mv rahmetli Kemal Unakıtan’ın ağzından duymuştum TC’nin ilk havacılık hangarının Edirne’de inşa edilip ilk çift motorlu uçuşunda Vecihi Hürkuş pilotluğunda Edirne’den Istanbul’a gerçekleştirildiğini.

O günlerde Türkiye’den sadece Güney Afrika Cumhuriyetine doğrudan uçuş yapılıyordu ve  bizde 2005 yılında Türkiye Afrika Açılım Programına destek noktasında kendisiyle müteakip seferler acaba Süleoğlu OSB’nin yanı başındaki 1997 yılında tahisisi yapılan Demirhanlı Havaalanı tüm Balkanları Afrika havaalanlarına bağlayan yolcu ve lojistik temelli bir havaalanı olarak kullanılabilirmi konusunu istişare etmiştik. 1035 dönüm üzerine kurulu stol tipi bu havaalanı yanlış hesaplamalar ve önceki hükümetin ödenek verememesi nedeniyle atıl duruma düşmüş; Demirhanlı köyü muhtarlığı da 105 metrelik beton pisti dahi bitirilmiş bu sahanın tekrar kendilerine mera olarak geri verilmesi için hem adli hemde politik baskı yapıyordu. Çin’in küresel nitelikli İpekyolu projesine (OBOR) BALO programıyla dahil olan AK Parti ise ülkenin tüm şehirlerini demiryolları, havaalanları ve duble yollarla Pekin-Londra lojistik aksına bağlamakta ısrarlıydı. OBOR’un 6 koridorundan birisinin Somali-Kenya ve Mısır üstünden Afrika kıtasını da içine alması, Türkiye’den 54  tam bağımsız Afrika ülkesine yolcu ve kargo taşımacılığı organizasyonlarını ülke menfaatleri adına şart koşuyordu. Bende Afrika-Türkiye ortak çıkarlarına yönelik 1999 yılında kurduğumuz Afroturk vasıtasıyla işbirliğimiz olan Afrikanın bazı büyük yatırımcılarını havayolu taşımacılığı bağlamında ikna edip, onlar adına Türkiye’de yap-işlet-devret metodlu bağımsız havaalanı arayışımızı Demirhanlı Havaalanı  özelinde Kemal Unakıtan’a iletmiştim. Bizi Anadoludakiler gibi Trakya’nın da neredeyse tüm SIAD’larını içinde barındıran FETÖ’nün iş dünyası ayağı TUSKON örgütüyle beraber çalışmaya zorladı ilk başlarda ama TUSKON şeytanının nasıl bir başbelası olduğunu anladığında partidaşları gibi kendisi içinde geç olmuştu.

Gün oldu devran döndü ve Edirne Vilayetinin tamamına hitap edecek bir havaalanı tekrar gündeme geldiğinde bu konunun derinliklerine vakıf olmayanlar teknik açıdan  namümkün olmasına rağmen Havsa ve Keşan adına lobi faaliyeti denediler. Bense OBOR’un Trakya ana merkezi olan Tekirdağ Limanına en uygun lojistik bağlantıyı sağlayacak Eskiköy Serbest Bölge ve Uzunköprü OSB entegrasyonlu Demirtaş Tren Istasyonuna en yakın bölge olan Süleymaniye-Malkara-Keşan akslarının ortasında yer alan atıl kömür madenleri sahasını işaret etmiştim ısrarla. Özeleştiri yapmam gerekirse ben OBOR’a entegre yük taşımacılığı ağırlıklı havaalanı derken diğerlerinin yolcu odaklı görüşlerine karşı ısrarcı olmak istemedim. Çünkü bu bölgede herhangi bir siyasi partinin ekabir sınıfında değilseniz ne backgroundunuzun nede önerilerinizin ehemmiyeti olmuyor.

Yıllar sonra e-postama Tarihi Edirne Balon Deposuyla ilgili bir haber bülteni düşünce dejavu yaşadım. Bu sefer hikayenin kahramanı Rahmetli Kemal bey değil ama yine kendisi gibi bir Edine Milletvekili olan Ahmet Baran Yazgan. Kutalmış Bayraktar isminde bir Trakya Üniversitesi Doktora öğrencisi Cumhuriyet tarihi Edirne’sinin en önemli mihenk taşlarından birisi olan ve uzun yıllar tuz deposu olarak kullanılan balon hangarının müze yapılıp UNESCO’ya aday gösterilmesiyle ilgili birçalışma başlatıyor ve mart ayında ADD ve THK koordinasyonuyla bu konuda bir konferans düzenliyor. Stuart Kline isimli bir yabancı uzmanda baş konuşmacı. Fakat esas ironik olan bu değil. Çoğu Trakya’lının bilmediği tarihi önemdeki bu hangar ve Edirne Vilayetine havaalanı gelmesinin şart olması gerçeği ortadayken sadece CHP Edirne Mv Baran Yazgan orada! Bu binanın Selanik Limanı ve Varna Serbest Bölgesi tarafını bitirmiş OBOR paydaşları nezdinde nasıl bir yatırımsal/finansal farkındalık yaratabileceğini bir tek Baran Yazgan vekil düşünebilmiş.

Bu bağlamda teşekkürlerimle birlikte challengım @Ahmet_Baran_Yazgan’a. Vekilimizi Trakya’yı OBOR bağlamında Balkanların küresel lojistik üssü haline getirecek; bölge OSB’lerini mevcut tren yollarıyla bağlayıp duble yollarla kendisiyle bütünleştirecek Edirne Uluslar arası Havaalanı konusunda düşünmeye davet ediyorum.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL