Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 157

ORHAN KALYONCU YAZDI:EMEKLİLER YILI

2024 yılı Cumhurbaşkanı tarafından “emekliler yılı” ilan edildi. ”Diğer yıllardan ne farkı olacak”, diye insan düşünmeden edemiyor? Çalışma Bakanına göre, bu yıl emekliler için bilimsel çalışmaların, projelerin ve çeşitli etkinliklerin..

ORHAN KALYONCU YAZDI:EMEKLİLER YILI

2024 yılı Cumhurbaşkanı tarafından “emekliler yılı” ilan edildi. ”Diğer yıllardan ne farkı olacak”, diye insan düşünmeden edemiyor? Çalışma Bakanına göre, bu yıl emekliler için bilimsel çalışmaların, projelerin ve çeşitli etkinliklerin yapılacağı bir yıl olacakmış. İyi güzel de emeklilerin yarıdan fazlası en düşük emekli maaşı olan 10 bin lira alıyor. Geçinmekte zorlanıyorlar. Büyük şehirlerde sabaha karşı et kuyruklarına giriyorlar. Yetkililer, çeşitli etkinlikleri bıraksalar da, onların yerine emeklilere hakları olandüzeyde maaş verseler, daha iyi olmaz mı?

Milletin asili böyleyken vekili nasıl?Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlarda en düşük emekli maaşı Ocak 2024 itibarıyla 10 bin lira ikenemekli milletvekillerinin maaşı da 97 bin lira oldu. Yasaları yapma yetkisi ve gücü olan milletvekilleri önce kendi emekli maaşlarını arttırıyor. Milletvekilliği meslek midir ki, 2 yıl milletvekilliği yapan yaşı tutan bir kişi ömür boyu milletvekilliğinden maaş alsın, sağlıkta ve diğer sosyal haklarda ayrıcalıklara sahip olsun? Başka ülkelerde böyle örnekler var mıdır? Bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var. O da, Anayasamıza göre herkes kanun önünde eşittir, hiç bir zümreye imtiyaz tanınamaz.

Emeklilerin ve diğer sabit gelirlilerin alım gücü her zaman gündemde olmuştur. Hiçbir zaman da maaşlara yapılan zamlar, enflasyon oranlarına yetişememiş, her zaman düşük kalmıştır. 1993 yılında Tansu Çiller başbakan iken Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan çay simit hesabı vardı. Bugünlerde muhalefet iktidara o hesabı hatırlatıyor. Hesap şu: Simit 10 lira, çay 15 lira olduğuna göre 5 kişilik bir ailenin her ferdi günde 3 er simit yiyip, 3 er de çay içseler, aylık tutar: 11.250 lira tutuyor. Yani en düşük emekli maaşını geçiyor. Asgari ücretin de üçte ikisi, Muhalefet partilerine mensup siyasetçiler, “hani, ev kirası, elektrik, su, yakacak, çocukların okul masrafları? Bunları kim ödeyecek? Bu zulüm, değil mi”, diyorlar.

Her seçim öncesi vaatler havada uçuşur. Her partinin belediye başkan adayı bir şeyler söyler ama seçimlerden sonra hepsi unutulur. Bir daha ki seçimlere kadar da o defterler açılmaz.31 Mart 2024 yerel seçimler öncesinde de böyle oluyor. Ancak millet artık algılara değil gerçeklere göre oy kullanmak istiyor. Aslı astarı olmayan, hesapsız, havada kalan vaatlerle kandırılmak istemiyor.Siyasette kural dışılık neredeyse kural haline geldi.Her gün etik değerler aşınıyor. Siyasette kazanmak için her şey mübah mıdır? Hak, hukuk, adaletesiyasette de, emeklilerin maaşlarında da, özetle yaşamın her alanında da acil olarak ihtiyacımız vardır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL