Eğitim Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 442

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 35 YILDIR USTA-KALFA YETİŞTİRİYOR

  Hür Gazete Genel Yayın Yönetmeni Selim Bekar,Uzunköprü Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ergün Topçu’dan Mesleki Eğitim Merkezi  faaliyetleri hakkında  kamuoyunun merak ettiği çalışmaları sordu.   Uzunköprü Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü..

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 35 YILDIR USTA-KALFA YETİŞTİRİYOR

 

Hür Gazete Genel Yayın Yönetmeni Selim Bekar,Uzunköprü Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ergün Topçu’dan Mesleki Eğitim Merkezi  faaliyetleri hakkında  kamuoyunun merak ettiği çalışmaları sordu.

 

Uzunköprü Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ergün Topçu ;İlçemizde 1987 yılından beri faaliyetlerini devam ettirmekte olan Mesleki Eğitim Merkezimiz 35. Yılında ilçemiz halkı ve esnafına 3667 Ustalık belgesi, 1896 Kalfalık Belgesi ve 958 Usta Öğretici Belgesi vermiş olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

İlçemizde sanayi ve hizmet sektöründe önderlik yapan ustalarımızın tamamına yakını, bir şekilde yolu Mesleki Eğitim Merkezinden geçmiş kişilerden oluşmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerimizde 34 alan 184 meslek dalındaKalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ile Usta Öğretici Belgesi verilmekte,mezuniyet sonrası alanında iş bulma imkanı çok fazla olup, istihdam oranı %95’in üzerindedir.

Zorunlu eğitim kapsamına alınmış olan Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları Ustalık Belgesinin yanında Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması almaya hak kazanmaktadır. Mevcut çırak ve kalfalarımızın yanı sıra, Mesleki Eğitim Merkezlerinden önceki yıllarda kalfalık ve ustalık belgesi almış olanlar da fark derslerini tamamlayıp Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması alabilmektedirler.En az ortaokul mezunu, sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olan ve Usta Öğreticilik belgesine sahip usta bulunduran bir işyeriyle sözleşme imzalayan herkes yaş sınırı olmadan Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt olabilir.

Çırak öğrenciler haftada1 veya 2 gün okulda teorik eğitim;3 veya 4 günişletmelerde pratik eğitim almaktadırlar. Kayıt oldukları andan itibaren iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortaları yapılan çırak ve kalfalardan 18 yaşını doldurmuş olanların sağlık sigortası primleri de mesleki eğitim merkezi tarafından ödenmektedir. 9,10 ve 11. Sınıf öğrencilerine işletmeleri tarafından 2022 yılı için en az  1276,02 TL.; 12. Sınıf ve ustalık telafi programına kayıtlı öğrencilerimiz için de en az 2126,70 TL. ücret ödenmektedir.Ödenen bu ücretler Devlet Katkısı olarak işletmelere aynen iade edilmekte, dolayısıyla işletmelere herhangi bir mali yük getirmemektedir. Eğitim süresi 4 yıl olan mesleki eğitim programında 11. Sınıfın sonunda yapılan beceri sınavında başarılı olan çıraklarımıza Kalfalık Belgesi; 12. Sınıfın sonunda yapılan beceri sınavında başarılı olan kalfalarımıza Ustalık Belgesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması verilmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezimizde ayrıca 97 dalda Ustalık Telafi Programı uygulanmaktadır. En az lise mezunu olup Ustalık Telafi Programına kayıt olan öğrencilerimiz çalıştıkları işletmelerde alacakları 27 haftalık bir eğitim sonunda alanlarında ustalık belgesi sahibi olabilirler ve bu belge ile iş bulma imkanına kavuşabilirler. Tüm bu imkanların sunulmasıyla Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıtlarda büyük oranda artış olmuştur. İlçemizde 01 Aralık 2021 de 63 kayıtlı çırak öğrenci varken İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Uzunköprü Mesleki Eğitim Merkezimizin idareci ve öğretmenlerinin çabaları ile 03Haziran 2022 tarihinde %106 oranında artış ile 130 çırak öğrenciye ulaşılmıştır. Tanıtım ve yönlendirme çalışmaları ve kayıtlar yıl boyunca kesintisiz olarak devam etmektedir.

 

İlçemizde faaliyet gösteren Melhan ve Hamka  tekstil firmaları ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında yapılan protokoller ile bu sayının çok daha yukarılara taşınması hedeflenmektedir.

 

 

2021 Yılı içerisinde Mesleki Eğitim Merkezimize kazandırılan Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Atölyesi ile Erkek Kuaförlüğü ve Kadın Kuaförlüğü dallarında uygulamalı eğitim imkanı da sağlanmıştır.

Mesleki Eğitim Merkezimizde, Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında 8 çırak ve 7 kalfa olmak üzere toplam 15 öğrencimiz eğitim görmektedir.

 

Madeni Eşya Sanatkarları Odası Başkanı ve CASE Traktör Servisi Yalçın ÇEVİK’in destekleriyle Mesleki Eğitim Merkezimize kazandırılması planlanan atölye ile Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında eğitim gören çıraklarımıza uygulamalı eğitim imkanı da sağlanmış olacaktır.

 

 

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği İşletmeye çırak öğrenci alabilmek için işyerinde usta öğreticilik belgesine sahip usta bulunmalıdır. Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Merkezimiz tarafından açılan 40 saatlik iş pedagojisi kursuna katılabilirler.Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi düzenlenmektedir. Bunun dışında ustalık yeterliliği kazanmış olanlar mesleklerinde en az 10 yıl çalıştıklarını belgelendirdikleri takdirde kursa gerek kalmadan Bakanlıkça açılacak İş Pedagojisi Kursu Sınavına doğrudan katılabilirler ve başarılı olanlara Usta Öğreticilik Belgesi verilir.

Bölgemizde işsizlik oranını azaltmak, iş arayan değil, piyasada aranan eleman olmak isteyen herkesi Mesleki Eğitim programlarına kayıt olmaya bekliyoruz. ‘’Dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL