Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 94

DİLEKLERİN HAZIRSA BAHARIN GELİŞİNİ KUTLUYORUZ!

DİLEKLERİN HAZIRSA BAHARIN GELİŞİNİ KUTLUYORUZ!     Hıdırellez bu yılda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi coşkuyla kutlanacak.Kutlamaların adresi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu..

DİLEKLERİN HAZIRSA BAHARIN GELİŞİNİ KUTLUYORUZ!

DİLEKLERİN HAZIRSA BAHARIN GELİŞİNİ KUTLUYORUZ!

 

 

Hıdırellez bu yılda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi coşkuyla kutlanacak.Kutlamaların adresi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olacak.Konu hakkında Uzunköprü Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “Baharın müjdecisi olan Hıdırellez Şenliği’mizi bu sene de hep beraber kutluyoruz.6 Mayıs Pazartesi saat 17:00’da Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde düzenleyeceğimiz bu güzel şenliğimize tüm halkımızı bekliyoruz.HIDIRELLEZ ATEŞ,DİLEK AĞACI,HALK OYUNLARI,RİTİM GÖSTERİSİ,KONSER VE EĞLENCE” İfadelerine yer verildi.

 

Her yıl Mayıs ayının 5’inde gül ağaçlarının altına kağıda yazdıkları dileklerini gömen veya ağaçların dallarına çaputlar bağlayan birilerini görüyorsundur, belki de sen de onlardan birisin! Peki bunlar neden yapılıyor, biliyor musun?

Hıdırellez, Anadolu ve Balkanlar’da, Orta Asya ve Orta Doğu’da kışın bitiminin kutlandığı bayramlardan biri. Baharın gelişini müjdeleyen bu bayram, ülkemizde 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor.

2017 yılında Hıdırellez’i ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydeden Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), bu belgede Hıdırellez’i “bahar kutlaması” olarak tanımlıyor.

Hıdırellez, çeşitli kutlamalara ve ritüellere de ev sahipliği yapıyor:

Kutlamalar genellikle yeşillik, ağaçlık alanlarda ya da su kenarlarında yapılıyor. En yaygın ritüellerden biri olan ateşin üzerinden atlama ile kişilerin kötü enerjilerden arındığına inanılıyor. Dansların edildiği, yemeklerin verilip eğlencelerin düzenlendiği bu etkinliklerde insanlar ağaçlara çaputlar bağlayarak dilekler tutuyorlar.

Yine popüler olan bir başka ritüel ile dileklerini kağıda yazıp gül ağacının altına gömüyorlar ve 6 Mayıs sabahı dileklerinin yazılı olduğu kağıdı alıp akan bir suya bırakıyorlar.

Senin de için kıpır kıpırsa, sürekli eğlence ve sohbet mayalamak istiyorsan bunların hepsi baharın habercisi!

Tüm manzaralarının eşlikçisi olmaya devam edeceğiz.

Bahar Bayramı kutlu olsun!

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL