Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 147

Orhan KALYONCU yazdı; KENDİ KALESİNE GOL ATMAK

KENDİ KALESİNE GOL ATMAK Futbol, dünyada oynanan en popüler takım oyunudur. Milyonlarca seyredeni ve oynayanı vardır. Maçlar iki takım arasında ve 22 futbolcu ile oynanır. Top normalde kaleye girmeyecekken bir..

Orhan KALYONCU yazdı; KENDİ KALESİNE GOL ATMAK

KENDİ KALESİNE GOL ATMAK
Futbol, dünyada oynanan en popüler takım oyunudur. Milyonlarca seyredeni ve oynayanı vardır. Maçlar iki takım arasında ve 22 futbolcu ile oynanır. Top normalde kaleye girmeyecekken bir futbolcunun ters bir vuruşuylakendi kalesine gol olmuşsa “kendi kalesine gol atmak”, olarak nitelendirilir.Acemi futbolcular bunu daha sık yaparlar. Sahada ne yapacaklarını, nerede duracaklarını bilemezler. Nerdeyse acemilikleri yüzünden karşı takıma çalışmış olurlar. Onlara alan açarlar, fırsat verirler. Bir de teknik direktörleri yanlış taktik verdiyse, değmeyin karşı takımın keyfine. Sonuç 1-0 da olur, 10 sıfır da olur. Yenilmeye doyamazsın. Kazanan takım da bunu kendi becerilerine bağlarsa, bir daha zor maç kazanır. Her zaman öyle takımlara denk gelemezler. “Kendi kalesine gol atmak”, sadece yeşil sahalarda görülmez, normal yaşamda da, siyasette de görülür.
Siyasette kendi kalesine gol atmak, parti içinde birliği sağlayamamakla olur. Siyasi partiler bir ideal ve amaç etrafında birleşen kişiler tarafından toplumu idare etmek için kurulurlar. Kendi içindeki birlikleri çok önemlidir. Eğer birlik olamamışlarsa başarılı olamazlar. Parti içindeki üyeler içinde (aynı takımda oynayan futbolcular gibi) takım ruhuna inanmaları, ayrımcılığa ve haksızlığa uğramadıkları inancına sahip olmaları gerekir.Başarı öyle gelir. Takım derken hizip ve klikten bahsetmiyorum. Tüm partiden bahsediyorum. Geçen hafta CHP Edirne örgütü belediye başkanı adayını belirlemek için ön seçim (eğilim yoklaması) yaptı. Beş aday adayı arasından bir kişiyi (Eczacı Şükrü Ciravoğlu’nu) aday olarak seçti. Bu demokrasi yarışının tüm üyelerin oy kullanmasıyla yapılmasının,atama olmasından çok daha fazla partiye heyecan kattığını, partinin iç birliğini kuvvetlendirdiğini söyleyebiliriz.
Yerel seçimler öncesi vaatler de havada uçuşuyor. Bir zamanlar, Kayseri’ye deniz getirmekten bahseden siyasetçiler vardı. Eskiler de, “yağmasan da gürle”, derlerdi. Yani at, atabildiğin kadar. Nasılsa seçim biter, iş biter. Kimse sormaz, “ne oldu o vaatler”, diye.Ne de olsa onlar için“kazanmak için her şey mübahdır.” Ancak siyasetin bir etiği olması gerekir. “Siyasi etik, siyasetçilerin ve kamu görevlilerinin davranışlarının ahlaki bir değerlendirmesini yapar. Yolsuzluk yapma, rüşvet alma, adam kayırma, vatandaşları aldatma gibi kamu gücünün kötüye kullanılmasını ahlak dışı eylemler olarak görür.” CHP’sinin bu konuda Ağustos 2022’de hazırladığı kanun taslağı kenarda duruyor.Siyasi ahlak yasası olmasa da, demokrasilerde siyaset yapmanın kuralları olması gerekir.Siyasi propaganda yaparken yalan söylememek, iftira atmamak, karşı tarafı incitmemek, asılsız haber yaymamak, gerçekleşmeyecek vaatlerde bulunmamak gibi. Bunlara uymadığında karşınaçıkacak yaptırım,halkın vicdanı olur. Halkın belleği unutmaz. Demokrasi kolay yerleşmiyor, ancak her şeye rağmen günümüzdeki en iyi yönetim şeklidir.

orhankalyoncu.blogspot.com.tr 9.02.2024

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL