Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 141

ERSİN ERTÜRK YAZDI:‘’BANA MUSTAFA KEMAL’İ ANLATIR MISINIZ? DEDİLER’’

26 Ağustos ülke tarihinin yazıldığı önemli bir gün. O nedenle, gelin o günleri anlatmak için kürsüye gelen Fahretin Altay Paşa’nın kendi ağzından dinleyelim. Yer, Afyon Kocatepe. Zafer kutlamaları için öğretmenlerin..

ERSİN ERTÜRK YAZDI:‘’BANA MUSTAFA KEMAL’İ ANLATIR MISINIZ? DEDİLER’’

26 Ağustos ülke tarihinin yazıldığı önemli bir gün. O nedenle, gelin o günleri anlatmak için kürsüye gelen Fahretin Altay Paşa’nın kendi ağzından dinleyelim.

Yer, Afyon Kocatepe. Zafer kutlamaları için öğretmenlerin konuşmacı olarak çağırdıkları kurtuluş savaşı süvari kolordu komutanı Fahrettin Altay Paşa, ‘’Bana Atatürk’ü anlatır mısınız? Dediler, o nedele kısaca Atatürk’ü anlatayım diyerek söze başlar.

26 Ağustos 1922 sabahı saat 05:00 de başta Mustafa Kemal, İsmet Paşa, Fevzi Çakmak, Nurettin Paşa, ben ve diğer komutanlar ordu karargahı Kocatepe’deydik.

Plan gereği taarruz, önce top atışlarıyla başladı. 20 dakika sürdü. Ardından ‘’Tahrip’’ atışları yapıldı. Bu da 10 dakika devam etti. Yunan mevzilerindeki makinalı tüfek yuvaları, Yunan topları, tel örgüler hedef alındı. Komutanlar olarak bizler top atışlarının sonucunu görmeye çalışıyor, alt kademelere iletmek üzere Mustafa Kemal’in emrini bekliyorduk.

Sonuçta, Yunan mevzilerinden alevlerin yükseldiğini, hedeflerin vurulduğunu, düşmanın mevzileri terk ederek geri çekilmekte olduğunu gördük. Mustafa Kemal’e yöneldik. O’nun taarruz ve takip emrini bekliyorduk. Ne ki O, gözlerini Yunan mevzilerinden ayırmıyor ve geri çekilen Yunan ordusunu izliyordu.

Fevzi Çakmak, sessizliği bozdu. ‘’Haydi Kemal, düşman kaçıyor, taarruz emrini ver.’’ Dedi.

Mustafa Kemal:’’ Dur Abi’’ diye cevap verdi. Bir süre sonra Fevzi Çakmak:

‘’Kemal, tarihi bir fırsatı kaçırıyorsun, düşman yeni mevzilerine çekilecek emrini ver .’’ Diye ısrarda bulundu.

Mustafa Kemal yine ‘’Dur Abi’’ dedi. Bir süre geçti, Fevzi Çakmak:

Bu kez, ‘’Allah aşkına Kemal ver şu emri komutanlar seni bekliyor, yeter artık.’’ Diye ısrarda bulundu.

Mustafa Kemal yine ‘’Dur Abi’’ dediği sırada beklenmedik bir olay meydana geldi. Yunan ordusunun terk ettiği mevzilerde cehennemi patlamalar başladı.

Mustafa Kemal’in taarruz ve takip emrini geciktirme nedeni anlaşıldı. Yunan ordusu çekilirken cephe boyunca mevzilere saatli bombaları yerleştirmiş, askerlerimize tuzak hazırlamışlardı. Mustafa Kemal’in öngörüsü büyük bir felaketi önlemişti.

Taarruzda ısrar eden Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal’e sarıldı. ‘’Seni bize Allah mı gönderdi? Kemal.’’ Dedi.

Sonucu biliyorsunuz, bana Mustafa Kemal’i anlat dediniz. İşte Mustafa Kemal budur. (Av. Sabri Tanrıkut 06.08.2018)

İşte Mustafa Kemal’in Yunan Ordusunu Kocatepe perişan ettiği yarım saat ve

işte geldiğimiz bu nokta.

“Bana Mustafa Kemal’i anlat dediniz. İşte Mustafa Kemal Budur.

Ersin Ertürk – Eskişehir – 26 Ağustos 2023

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL