Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 135

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:ORGANİK TARIM

Organik tarım, bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, “biyolojik zararlı kontrolü”nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını..

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:ORGANİK  TARIM

Organik tarım, bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, “biyolojik zararlı kontrolü”nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir.

İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.

Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir. Ürünlerin yetiştirilmesi, toplanması, hasat edilmesi, işlenmesi, paketlenmesi, muhafaza edilmesi gibi süreçlerin hiçbir bölümünde tarım ilacı veya kimyasal madde kullanımı olmaz. Yalnızca organik tarım ilaçları kullanımı söz konusu olabilir.

Tarımsal üretimde yer verilen kimyasal maddeler ve yanlış uygulamalar nedeniyle günümüzde çevrenin kirlenmesi ve ekolojik dengenin bozulması söz konusudur. Alternatif bir tarım yöntemi olan organik tarım ile bunun önüne geçilmesi amaçlanır. Kimyasal maddelere yer verilmeyen organik tarım yöntemi sayesinde organik tarım ürünleri tüketiciyle buluşturulur.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarım yapılması için öncelikle arazinin belirli özelliklere sahip olması gerekir. Arazinin çöp depolama alanlarından, canlıların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakabilecek maddeler içeren akarsulardan ve yer altı sularından uzak olması gerekir. Aynı zamanda yakın çevrede işlek anayollar ve maden işletmeleri de olmamalıdır.

Arazi belirlendikten sonra organik tarım yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından birine başvurularak izin alınması gerekir. Organik tarım için ürün konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Gerekli izinler alınıp organik tarıma başlandıktan sonra yetkili kuruluş tarafından bir geçiş süresi uygulanır. Bu süre genellikle meyveler için 3 yıl iken sebzeler için 2 yıl olur. Yetkili sertifikasyon kuruluşu gerekli görürse bu süreyi uzatabilir veya kısaltabilir.

Ürünlerin denetimi ve kontrolü bu kuruluşların yetkisindedir. Üretilen organik ürünlerin ambalajında yetkili sertifikasyon kuruluşunun da logosu yer alır ve bu şekilde tüketiciye ulaştırılır.

Toprak verimliliğinin artırılması ve sağlıklı besin üretimi için organik tarımda besleme ürünleri kullanılır. Bunların başında organik gübreler gelir. Organik maddelerden elde edilen organik gübreler içerdikleri potasyum, fosfor, vb. besin elementleri sayesinde bitkilere besin elementi sağlar. Ayrıca toprağın fiziksel ve biyolojik özelliklerini değiştirerek besinlerin büyümesine destek olur. Organik ev atıkları, odun işleme artıkları, bitki atıkları, yosunlar ve hayvan dışkısı organik gübreye örnek olarak sayılabilir.

Hayvansal gübreler de yine organik tarımda bitki besleme amacıyla kullanılır. Tavuk, domuz, sığır, keçi, koyun gibi hayvanların gübreleri uzun yıllardır hayvansal gübre olarak tarımda yer bulur. En yaygın kullanılan hayvansal gübre ise ahır gübresidir.

Organik tarımın turizm ile bağlantısı;

Eko turizmde; doğal karakterini sürdüren alanlara yapılan turistik amaçlı gezilerden ziyade, turistik faaliyetler sırasında bölgenin ve bölge halkının zarar görmesinin engellenmesi ve elde edilen gelir ile doğanın ve yerel halkın gelişmesi ve kalkınmasının sağlanması esastır.Dünya nüfusundaki hızlı artış ve sanayileşmede yaşanan gelişmeler çevre ve insan sağlığı konularında pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Sorunların başında tarımda üretim artışı sağlamak için yoğun olarak kimyasal girdi kullanılması gelmektedir. Çevre sorunlarının sürekli artması ve tehdit edici boyutlara gelmesi, ekolojik sistem dengelerini korumaya yönelik sürdürülebilir bakış açılarının geliştirilmesine yol açmıştır. Yaşanan bu gelişmeler ekolojik dengeyi bozmadan üretimi sağlayacak sistemlerin geliştirilmesini gerekli kılmıştır.

Eko-turizm ve organik tarım günümüzde rağbet gören ve büyüyen sektörlerdendir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL