Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 134

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI: HÜRRİYET NEDİR?

Hürriyet, kelime anlamıyla özgürlüktür. Teslimiyetin, kulluğun ve belirlenmenin olmadığını gösterir. Bağımsızlık anlamında, hiçbir baskının bulunmadığını ifade ederek olumsuzlukların bulunmadığını belirtir. Hukukî anlamda hürriyet, “bir kişiye, statüsüne ve durumuna uygun olan..

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI: HÜRRİYET  NEDİR?

Hürriyet, kelime anlamıyla özgürlüktür. Teslimiyetin, kulluğun ve belirlenmenin olmadığını gösterir. Bağımsızlık anlamında, hiçbir baskının bulunmadığını ifade ederek olumsuzlukların bulunmadığını belirtir.

Hukukî anlamda hürriyet, “bir kişiye, statüsüne ve durumuna uygun olan hükmün uygulanması”; ahlâkî anlamda hürriyet ise “dünyevî menfaatler hırsı gibi çirkin sıfatların insana hâkim olmaması”dır.

Muğla ili yatağan ilçesinde bulunan ve termik santrale yakın olan akbelen ormanlarının yok edilerek, maden aramalarına açılmasının konumuz olan hürriyet ile ilğisi ne olabilir.?

Temmuz 2023’te Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Yeniköy-Kemerköy termik santrallarına kömür temini için ağaç kesilmesi kamuoyunda büyük tepki topladı. Bölge halkının yanı sıra birçok çevre aktivisti ve sivil toplum örgütü, ağaçların kesilmesine karşı doğa nöbetini sürdürüyor.

8 Ağustos’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, CHP’nin Akbelen ormanlarındaki ağaç kıyımı için verdiği genel görüşme önergesi AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi. Akbelen Ormanı girişinde protestolar sürerken ağaç kesiminin devam ettiği bölge hakkında bazı iddialar ortaya atıldı.

Yeniköy Kemerköy Enerji 27 Temmuz’da yaptığı basın açıklamasında, Akbelen Ormanı’nın ruhsatlı maden sahası içinde yer aldığını ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 93’ünün endüstriyel fonksiyonlu, yüzde 7’sinin ise düzenli kesime tabi ekonomik fonksiyonlu ağaçlandırma alanı olarak tanımlandığını iddia etti.

Daha önce Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) ait olan Kemerköy ve Yeniköy termik santrallarıyla linyit maden işletmesi, 2014’te 2 milyar 671 milyon dolar ile IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığı tarafından özelleştirme ihalesinden alındı. Özelleştirme kararı 27 Ağustos 2014’te Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bütün bunlardan sonra, 31 Martta yapılacak olan yerel seçimlerin tam arifesinde iktidar partisinin başı ve cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden mi, yoksa üzüntüsündenmidir, bu akbelen ormanları ile ilğili kararnameyi belirli bir müddet için “yok saydı”. Ve akbelen ormanlarının kesimi durduruldu.Bunun bir seçim için yapıldığını mı, yoksa gerektiği için mi yapıldığını seçimlerden sonra  görülecektir.

Seçimlerin neden bu derece önemli olduğu ise düşündürücüdür. Öncelikle iktidarın, bu yerel seçimlerde bu derecede hassas olmasının da ayrıca sebebi ne olabilir.?

İnsanoğlu yaptıklarının, hatalarının veya yanlışlarının yayılmamasını, başkaları tarafından bilinmemesini ister.Başkalarının bunları bilmesi ile eline geçirmiş olduğu maddi ve manevi güçlerin kaybolacağından ve yaptıklarının  başkaları tarafından incelenmesinin ardından kendilerinin zarar göreceğini düşünebilirler. Bu da bu kişi veya kuruluşların diğer insanların hürrüyetlerine karşı bir zorbalık olmaktadır.

Hürriyetin olmadığı bir ortamda  “adalet”‘i aramak tamamen yanlıştır.

Adalet’in olmadığı yerde hürriyet olamaz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL