Yurt Haberleri Okuma Sayısı: 300

KUTLU DOĞUM HAFTASINA N’OLDU?

Mevlid-i Nebi Haftası, eski adıyla Kutlu Doğum Haftası, Süleyman Hayri Bolay‘ın teklifi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek sadece Türkiye’de resmiyet kazandırılarak her yıl farklı gündem ile..

KUTLU DOĞUM HAFTASINA N’OLDU?

Mevlid-i Nebi Haftası, eski adıyla Kutlu Doğum Haftası, Süleyman Hayri Bolay‘ın teklifi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek sadece Türkiye’de resmiyet kazandırılarak her yıl farklı gündem ile Hz. Muhammed‘in anlatılmasının amaçlandığı ve 1994-2017 yılları arasında doğum gününün Miladi takvime göre 20 Nisan kabul edilerek kutlandığı ifade edilen bir etkinlik haftasıdır. Etkinlik 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmaktaydı.18 Mayıs 2017 tarihinde Kutlu Doğum Haftası’nın adı Siret Haftası olarak değiştirilmiştir. 29 Kasım 2017 tarihli ve 30255 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan “Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le haftanın ismi “Mevlid-i Nebi Haftası” olarak ve kutlama tarihleri de hicrî takvime göre Rebiülevvel ayının 12’nci günü başlayacak şekilde değiştirilmiştir.

2013 yılında yapılan kutlamalar da mecliste bulunan parti liderlerinin katıldığı açılış töreni, dini içerikli sözler ile birbirlerine gönderdiği siyasi mesajlara sahne olmuştur.[19] Diyanet İşleri Başkanı’nın Diyarbakır Belediye başkanı ile verdiği pozlar dinin ve diyanet işlerinin bazı çıkarlar doğrultusunda kullanıldığı tepkisi almıştır.

18 Mayıs 2017 tarihinde Kutlu Doğum Haftası’nın adı Siret Haftası olarak değiştirilmiştir.29 Kasım 2017 tarihli ve 30255 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan “Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le haftanın ismi “Mevlid-i Nebi Haftası” olarak ve kutlama tarihleri de hicrî takvime göre Rebiülevvel ayının 12’nci günü başlayacak şekilde değiştirilmiştir.

Her yıl ilçemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanan Kutlu Doğum(Mevlid-i Nebi) Haftası 2017 yılında yayınlanan kararnameyle ismi değişmiş o yıldan bugüne kadar da kutlanmamıştı.AKP Edirne İl Genel Meclis üyesi Nedret Akbulut’a haftanın akıbetini soran vatandaşlar; “Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’ın doğum günü değişti de bizim mi haberimiz yok.8 yıldır bu etkinlikler neden kutlanmıyor? AKP İktidarı dini kullanmayı çok iyi biliyor.Bu konu hakkında sayın Akbulut’tan yeterli bir açıklama bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL