Edirne Haberleri Tarım Okuma Sayısı: 72

‘ENERJİ FİYATI YÜKSELİĞİNDEN ÜRETİCİ KUYU SULAMASINDAN VAZGEÇTİ’

S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy Koop) Başkanı Ahmet Erken, enerji giderlerinin yüksekliğinden dolayı bir çok üreticinin kuyu yöntemiyle sulamadan vazgeçtiğini belirtti. Edirne Köy Koop..

‘ENERJİ FİYATI YÜKSELİĞİNDEN ÜRETİCİ KUYU SULAMASINDAN VAZGEÇTİ’

S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy Koop) Başkanı Ahmet Erken, enerji giderlerinin yüksekliğinden dolayı bir çok üreticinin kuyu yöntemiyle sulamadan vazgeçtiğini belirtti.
Edirne Köy Koop Başkanı Ahmet Erken, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyrettiği günlerde bol suya ihtiyacı olan gelişim dönemindeki çeltikte son durumu değerlendirdi. Üreticide, sıcaklıkların çok yükselmesi ve Meriç Nehri’nin de debisinin düşmesinden dolayı tedirginlik olduğunu belirten Erken, baraj ve su pompa istasyonlarında herhangi bir sıkıntı olmadığını, üreticinin endişelenmemesi gerektiğini belirtti.
‘İPSALA’YA KADAR SIKINTI OLMADIĞI YÖNÜNDE BİLGİ ALIYORUZ’
Kendisinin de bizzat sahayı dolaştığını belirten Erken, “Altınyazı, Karasaz, Meriç su pompa istasyonu, aynı zamanda Hamzadere su pompa istasyonlarına gidip buralarda birebir görüştüğümde zaten tedbirler alınmış durumda. Ama nehirde debinin düşmesinden dolayı bir tedirginlik yok. Bizim sıkıntımız havaların çok sıcak gitmesi ve bu dönemde de çeltiklerin kurutulmasıyla ‘altmış kurutması’ denilen kurutma havalandırması yapılıyor. Bu havalandırmayı münavebe şeklinde yapmalarını öneriyoruz. Aksi takdirde toptan verildiğinde tekrar doldurur sıcaklardan dolayı. Su doldurma sıkıntımız sürebilir. Onun için bütün gerekli bilgileri ve görüşmeleri yapıyoruz. Ama şu anda Meriç Nehri’nin debisi düşse de suyumuz var. İpsala’ya kadar şu anda herhangi bir sıkıntı olmadığı yönünde kooperatif başkanlarımızdan bölgedeki yetkililerden bilgi alıyoruz” dedi.

 

‘ENERJİ FİYATI YÜKSELİĞİNDEN ÜRETİCİ KUYU SULAMASINDAN VAZGEÇTİ’
Üreticinin, enerji fiyatları yüksekliğinden dolayı kuyu sulamasından vazgeçtiğini belirten Erken, “Tunca boyunda sıkıntı oluyor, geçen yıl da olmuştu ama yeraltı sulamalarında herhangi bir sıkıntı, kuyu kuruması yok. Zaten enerjinin çok yüksek olmasından dolayı epey bir üretici kuyu sulamasından vazgeçmiş vaziyette. Ama yine de silaj ve diğer sulamaları yapılıyor. Bu anlamda şu anda 20 gün, Ağustos’un 10’una kadar eğer bu sıkıntıyı atlatırsak herhangi bir sorun olmayacağını ifade edebiliriz” diye konuştu.
‘SON YILLARIN EN VERİMLİ ÜRÜNLERİ YETİŞİYOR’
Çeltik’te gelişimin olumlu yönde sürdüğünü de ifade eden Erken, “Ürün çok güzel. Belki de son yılların en verimli ürünleri yetişiyor. Tabii ki bu da teknolojiden kaynaklanıyor. Gerçekten üreticimiz üretmek için her türlü teknolojiyi kullanıyor. Son iki yıldan beri de biliyorsunuz dronelarla ilaçlamalar, gübrelemeler olunca bilgisayar sisteminde de, elektronik sistemde de olduğundan dolayı ürünlerimizin her tarafı eşit şekilde gübreleme yapılıyor ve eşit şekilde tohum atışları yapıldığından dolayı yabancı otların da tamamen temizlendiğini bölgelerde görüyoruz. Şu anda gerçekten çeltik ürününde 2023 yılı sonunda eğer hasat zamanı geldiğinde gerçekten büyük verim artışı olacağını da tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL