Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 148

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:ALTIN

Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir. Ülkemiz, dünya kara yüzölçümünün %0,5’ini,..

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:ALTIN

Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.

Ülkemiz, dünya kara yüzölçümünün %0,5’ini, dünya nüfusunun da %1,0’ini oluşturmaktadır. Dünya maden rezervleri içinde Türkiye’nin payı, bu oranlardan seçilen birine göre fazlaysa ülke zengin, az ise fakir demektir. Bu yaklaşımla dünya rezervleri içinde %0,5’ten fazla paya sahip olduğumuz madenler ülkemiz için önemli madenler olarak nitelenebilir. Altın, dünya rezervleri içinde %0,5’den fazla (yaklaşık % 2,0) paya sahip olduğumuz madenler arasındadır. Bu durumda Türkiye, altın madeni bakımından zengin bir ülke olarak görülmektedir.

Ancak, ülkemizdeki altın üretimi, tüketimini karşılayamadığı için Türkiye, aynı zamanda dünyanın en önemli altın ithalatçılarından birisi konumundadır. Türkiye’nin altın ithalatı son 20 yılda ortalama 156 ton/yıl civarına yükselmiştir. Bu nedenle, ülkede var olduğu bilinen altın madeni potansiyelinin değerlendirilmesi, Türkiye’nin altın işlemeye dayalı ticaretten elde ettiği kazancını önemli ölçüde artırmakla kalmayacak aynı zamanda önemli ölçüde döviz tasarrufu ve istihdam da yaratacaktır.

Altın madeninin ekonomimize katkısı nedir.?

Ülkemizde, günümüze kadar gerçekleştirilen altın projelerine yerli ve yabancı yatırımcılar aramalara yaklaşık 700 milyon US$, tesis yatırımlarına ise yaklaşık 1,8 milyar US$ harcamıştır. Bu yatırımlar karşılığında yaklaşık 6.200 kişiye doğrudan istihdam sağlanmıştır. Ayrıca maden endüstrisinin çarpan etkisinin ülkemizde yaklaşık olarak 4 olduğu varsayımı ile 25.000 kişiye varan dolaylı bir istihdamdan söz etmek mümkündür.      Bunların yanı sıra yatırımcılar devlete,Kurumlar Vergisi, KDV, stopaj, SGK katkı payları, devlet hakkı, orman izinleri ve maden ruhsat izinleri gibi birçok kalemde gerçekleştirdikleri ödemeler ile ekonomiye doğrudan katkı sağlamaktadır. Ülkemiz için altının yeri takı endüstrisi bakımından çok önemlidir. Geçtiğimiz 20 yıllık dönemde, altın ithalatımız ortalama 156 ton civarında gerçekleşmiştir

Yurdumuzda özellikle 1980’li yıllardan sonra altın arama ve işleme konularında önemli adımlar atılmıştır. Bu bağlamda yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda toplam yedi adet altın madeni yatağının bulunduğu tespit edilmiştir.

Bunlar Bergama-Ovacık altın madeni,Gümüşhane-Mastra altın madeni, Sivrihisar-Kaymaz altın madeni, Havran-Küçükdere altın madeni, Artvin- Cerattepe altın madeni, İzmir- Efemçukuru altın madeni ve Uşak-Kışladağ altın madenleridir.

Günümüzde bu madenlerden sadece Bergama-Ovacık altın madeni işletilmektedir .Ancak diğer madenleri yataklarının da işletilebilir hale dönüşmesi için gerekli fizibilite çalışmaları devam etmektedir.

Türkiye’de bilinen ve envanteri yapılmış toplam altın rezervi 300 ton’dur. Arama çalışmaları süren alanların ve zuhurların ise, özellikle Ege Bölgesi’nde yoğunlaştığı dikkat çekmektedir

Türkiye’de altın madenciliğinde tek kurulu kapasite Eurogold madencilik AŞ’ye ait Bergama-Ovacık tesisleridir. 2001 yılından itibaren üretime başlayan Bergama-Ovacık altın madeninde yapılan çalışmalar sonucunda 24 ton altın kazanılması planlanmaktadır.             Türkiye ortalama işletilebilir altın rezervi yaklaşık 300 ton’dur Ayrıca yaklaşık 1000 ton da gümüş rezervi bulunmaktadır  Bu rezerv tam kapasiteyle kullanıldığında ülke bütçesine yaklaşık 4.5 milyar dolarlık bir katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda madenin çıkartılması ve işlenmesi daha sonraki aşamalarda ise, mamul madde olarak kullanılması gibi faaliyetlerde de 35.000 kişilik bir iş istihdamı doğuracaktır.

Anagold madencilik firması kim tarafından ve nasıl kurulmuştur. Bu kuruluşun halen başımızda bulunan iktidar partisi ile bir yakınlığı varmı dır.?

Bu ve buna benzer yeraltı zenginliklerimiz, petrol dahil olmak üzere ne yazıktır ki  başta, Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dış devletlerin ellerinde dir.

ABD merkezli SSR Mining şirketi, Anagold Madencilik’in sahiplerinden biridir. SSR Mining, 1946 yılından beri madencilik sektöründe faaliyet göstermektedir. Diğer ortak ise Lidya Madencilik’tir. Lidya Madencilik, Çalık Holding’e ait olup, yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Çalık yapmaktadır.

Çalık ailesinin, iktidarda bulunan siyasi partinin başkanı ile yakın ilişkisinin olduğu söylenmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL