Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 820

SERDAR MANGA YAZDI:VEKIL PARAMETRELERIM DAHILINDE NAMIK KEMAL OĞUZ

23/02/2023 tarihli yazımda; sürdürülebilir sanayici-ihracatçı kimliğine yönelik sözde değil özde başarılarından dolayı bölgemiz tüccarlarından Namık Kemal Oğuz’un iş insanı kimliğinden bahsetmiştim. Bölge ve ülke kalkınmasına katkısı olan ve/yada vizyoner kimliğe..

SERDAR MANGA YAZDI:VEKIL PARAMETRELERIM DAHILINDE NAMIK KEMAL OĞUZ

23/02/2023 tarihli yazımda; sürdürülebilir sanayici-ihracatçı kimliğine yönelik sözde değil özde başarılarından dolayı bölgemiz tüccarlarından Namık Kemal Oğuz’un iş insanı kimliğinden bahsetmiştim. Bölge ve ülke kalkınmasına katkısı olan ve/yada vizyoner kimliğe sahip herkesi köşemde ağırladığım ve ağırlamaya devam edeceğim gayet açık.

Geçen gün aynı zamanda sıkı bir okuyucum da olan kadim bir dostum aradı bu son yazımla ilgili olarak.  Mealen dediği şu:”“Apolitik olduğunu gayet iyi biliyorum. Zaten vurguluyorsun da her yazılarında sıklıkla.Bu beyefendinin iktisadi kimliği tamamda, siyasetçi kimliği ne iştir ki? “

Şaşırma değerli dostum. Kimsede garipsemesin. Tüm dünyanın yaşadığı yeni sosyoiktisadi dönüşüm sancısını, bizim ülkemiz de yaşıyor. Bu sürece uygun atanmışlar, seçilmişler ve yönetişim modeli bizde de şart. Mevcut siyaset yaklaşımına poliKIta, siyasetçilerine de poliKİTAcılar diyorum. Ama 2036 ya kadar olan devinimdekileri asla ama asla bu düşük çapta görmek istemiyorum. Apolitik olmam demek bu bağlamda hassas olmadığım yada seçmen kriterlerine sahip olmadığım demek değil. Bilakis var. Hemde oldukça net ve nitelikli kriterlerim var. Ve şüphesiz ki her seçmen gibi ben de müreffeh, çağdaş ve barış dolu bir Edirne, Trakya ve Türkiye için beni büyük vatan meclisinde temsil edecek vekillerin LİYAKAT SAHİBİ olmasını arzularım. Dolayısıyla bilinçli bir yurttaş olarak, seçeceğim vekillerde  liyakat parametrelerimi belirlemem kadar doğal bir refleks olabilirmi size?

Örneğin Edirne vekillerinin önce KENDİ SEKTÖRLERİNDE BAŞARIlı olmuş olmalarını isterim. Eğitim illaki şart ama sürdürülebilir başarı; SAHA TECRÜBESİ, YETENEK ve AHLAKla oluyor. Eğitim sadece zirveye ulaşma sürenizi kısaltan etiketli bir merdiven. Dolayısıyla ilk öğretim yada üstü diploma çokta önemli değil. Şöyle bir çevrenize baktığınızda “alaylı” olup mesleğinde zirveye yerleşmiş,marka değer olmuş insanların ezici çoğunlukta olduğunu görürsünüz. Eğer üniversitede öğretim görevlisi yani üstad öğretmen ise vekil adayı, ya uluslar arası tanınırlığı olmalı yada en az 5 tane ulusal yada uluslararası saygınlıkta öğrenci yetiştirebilmiş olmalı. Velasılı benim vekilim önce tecrübesi, ahlaklı yapısı ve yeteneği sayesinde mesleğinde sürdürülebilir bir başarıyı yakalayabilmiş; rüştünü alanında ispat etmiş olmalıdır.

Bu minvalde; aday adaylığı hatta adaylık propoganda sürecinde mutlak kendi cebinden harcamalı. Çıkar gruplarının yada iş takibi beklentisi olanların maddi desteklerine gerek duymamalı; minnet etmemeli. Etmemeli ki TBMM’ye ulaştığında o menfaat siyaseti sponsorlarına köpeklik etmemeli.

Edirne millet vekili bu işe ticaretini yada yüksek maaş, kıyak emeklilik, komisyonculuk vb yoluyla kasasını büyütecek iş değil; ahlak, yetenek ve tecrübe yetilerini asillerinin yani seçmenlerinin hizmetine vakfeden kutsal bir vazife olarak görmeli.

TBMM’de sesim olacak vekil’in öncelik hizmet sıralaması temsil ettiği il Edirne, Trakya, Türkiye, partisi ve bireysel ideolojisi olmalı. Misyon ve vizyon planlamasını buna göre yapıp, uygulamalı. Bu önceliklemeye parti başkanı hatta Cumhurbaşkanı bile ters çıksa, ona karşı demokratik muhalefetten kaçınmamalı.

Benim vekilim ilçeler arasında ayrım yapmamalı. Eşit mesafede durmalı. Mevcut vekillerimiz gibi doğdukları yada aidiyetlendikleri ilçe vekilliği haklı yaftasıyla değersizleştirilmek yerine, hakkaniyetleriyle il vekilim saygısıyla değer görebilmeli. Velevki terazinin ayarı kaçmıştır, rakamsal ve ticari ispatları ortada durmasına rağmen işi sulandırmak, kaçamak güreşmek, umursamamak yada red etmek yerine beşer şaşar hatasını derhal telafi yoluna gitmeli.

VİZYON SAHİBİ bir proje adamı olmalı Edirne vekili. Gerçekçi, kararlı ve inançlı. Göz boyayıcı yada tribün sloganlı değil; nitelikli ve uygulanabilir sürdürülebilir kalkınma projeleri için mücadele etmeli.

Elbetteki vizyon sahipliğinin ilk göstergesi olarak; siyasetin de ilim ve tekniğine uygun hareket edebildiğini daha aday adaylığı sürecinde gösterebilmeli. Değerlerimizi diğerlerinden ayırmamız için farklı olduğunu gözümüzün içine sokabilmeli. Mesela söylem-imaj korelasyonu, SWOT analizi, PSS gibi modellemelere uygun projeksyon geliştirebilmeli.

İşte NAMIK KEMAL OĞUZ’un siyasal kimliğini de aday adaylığını açıklama öncesinde bu yüzden köşeme taşıdım. Bu parametrelere sahip olduğunu bana gösterebildiği için. Onu ve diğerlerini mukayeseyle yazmaya devam edeceğim..

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL