Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 840

SERDAR MANGA YAZDI;SEDAT SAYGIN

Çok uzun zamandır bölgesel sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden yada edebilecek kapasitede olan vizyonerleri köşeme taşıyamıyorum. Tamda heralde bunların kökü kurumuş derken çıktı Sedat Saygın karşıma. Önce her kesime hitap etmeyen..

SERDAR MANGA YAZDI;SEDAT SAYGIN

Çok uzun zamandır bölgesel sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden yada edebilecek kapasitede olan vizyonerleri köşeme taşıyamıyorum. Tamda heralde bunların kökü kurumuş derken çıktı Sedat Saygın karşıma. Önce her kesime hitap etmeyen yapısal kalkınma/iktisat özelinde yazdığım makalelerime yaptığı nokta atışlı yorumlarıyla cezbetti. Ardından Uzunköprü Ziraat Odası seçimlerinde bende adayım demesinin vizyon gerekçelerini açıkladıktan sonra hayran bıraktı. Kim bu Sedat Saygın gelin önce onu tanıyalım.

1969 Çalıköy doğumlu. İlkokulu köyünde, ortaokulu 2.Murat’ta ve liseyi Uzunköprü Ticaret Lisesinde okudu. Çocukluğu kıdemli bir çiftçi olan babasından ziraatın inceliklerini tarlada, bahçede ve ahırda öğrenerek ve kitaplardan da araştırarak geçiyor. Bursa Polis Koleji’ni başarıyla bitirip, narkotik polisi olarak Istanbul ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüklerinde görev yaptı. Diyarbakır’da görevliyken Dicle Üniversitesi Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünü ve ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Polis okuluyla beraber 3  yüksek okul diplomasını ve ofisinin duvarlarına sığmayan onlarca sertifikayı da sayarsak kişisel gelişim ve eğitim aşığı bir entelektüel karşınıza çıkıyor. Yetmiyor ona bu. Emniyet Müdürlüğü kadrosundan Uzunköprü Kaymakamlığı Veri Hazırlama ve Kontrol birimine atanıp; bürokrasinin inceliklerini öğrenmeye başlıyor. Adamın içinde eğitimi pratiğe dökerek topluma faydalı olma aşkı da var. O yüzden görevde yükselme sınavlarını giriyor, üst not alarak Meriç Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü’nü alnının akıyla hak ediyor ve 13 yıl görev yaptıktan sonra 2020 yılında emekli olup; o süreçte SEGEM’den aldığı seritifikalı eğitimlerle sigortacılığa adım atıyor. Dolayısıyla Sedat Saygın ne bilir dersek; çiftçiliği, polisliği, mali muşavirliği, bürokrasiyi, teknokrasiyi ve sigortacılığı “mektepli ve alaylı” statüsüyle biliyor. Hizmet ve eğitim aşığı bu entelektüel adam şimdide muhteşem kariyeriyle edindiklerini Uzunköprü çiftçisine kazandırmak için Uzunköprü Ziraat Odası Başkanlığına aday..

Kariyer tamam, eğitim tamam, tecrübe tamam. Ya peki vizyonu hem ulusal hemde küresel nitelikli zirai kalkınma metodolojilerine uygunmu bir de ona bakalım.

2020 yılıyla evrildiğimiz ve 2036 ya kadar aklınıza gelebilecek her tür sosyoiktisadi alışkanlığı çöpe attıran/attıracak Düşük Karbonlu İktisat sisteminin inceliklerine vakıf olduğunu; yazılarıma yaptığı analizlerden iyi bildiğimin altını çizeyim önce. Mesela mustakbel UZO Başkan adayı Sedat bey’le son istişaremizin kuple özeti şöyle:

“Ister iklim değişikliği ister global sistem değişikliği deyin; hem dünya hem ülke hemde Uzunköprümüzün ziraat modellerini değiştirecek bir evreye girdiğimizi biliyorum. Bu vizyon bağlamında odağımızda iki üst öncelik var. Planlama ve Aidiyet. Tarla ve bahçelerimizde yüksek metan kaynağı oluşturan zirai çeşitliliğin yakın zamanda resmi kısıtlamalara magruz bırakılacağı ve o yüzden derhal stratejik bir ikame üretim-yönetim modellemesi gerektiğinin de bilincindeyiz. Üyelerimiz ve bilcümle çiftçimizin hem üretim maliyetlerini düşürmek hemde ürün/rekolte verimliliğini arttırmakta ivedi misyonumuz. Toprak değişiyor, hava değişiyor, su değişiyor. Ama biz hala babadan kalma usullerle tetkik ve uygulama içindeyiz. Uzunköprü ziraatinin sınai patronajı durumundaki Uzunköprü Ticaret Borsası ve ister ulusal ister uluslar arası eş kurumlarla sinerjik işbirliğine girmemiz zaten elzem. Odamızın yeni binası son derece şık ve TSMF’den alınan atıl fabrika yerinde. Ama üyemize, çiftiçimize ne kadar fayda sağlıyor? Sağlatmalıyız ve sağlatacağız. Bu hususta oda üyeleriyle oda yönetimi arasında küçük büyük çiftçi farklılığından kaynaklanan kopukluğu derhal kaldıracağız. Tüm üyeler binayı kendi evi gibi görecek. Aidiyet duygusu kazandıracağız ki, vizyona en sağlam adımlarla ulaşabilelim. Nereye ne harcanmış, ne yapılıyor, en hızlı ne gerekiyor. Tüm üyelerle şeffaf bir şekilde paylaşacağız. Önerilerini, taleplerini yerinde dinleyeceğiz. Odaya kazandıracağımız daimi avukat, acil ilaçlama dronu ve sahaya indireceğimiz ziraat mühendisleri arkadaşlarımızla çiftçimizin yanında olduğumuzu onlara en derinden hissettireceğiz. Bununla beraber tohum, ilaç vs girdilerimiz için mutlak üyelerimiz faydasına yönelik fiyat rekabet stratejimiz de hazır. Sözde değil özde çalışarak, vitrine değil üye çıkarına yapacağımız icraatlarla  Ziraat Odaları Birliğinin örnek odası olacağız.”

Ve daha neler neler diyor Sedat Saygın. Delegeler ne der. Seçim sonucu ne olur. Rakibinin vizyonu nedir bilemem. Bildiğim tek şey sevgili Sedat Saygın bu vizyonu ve gönülden hizmet aşkıyla Ziraat Odası Başkanlığına da bölgenin sürdürülebilir kalkınmasında yetkinliğe sahip tüm kurumlarında yöneticiliğine de mevcutların %90’nından daha fazla yakışır. Yeterki kırsal politika kafası ziyan etmesin yada kırmasın kendisini

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL