Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 334

SERDAR MANGA YAZDI:PRIMITIF SİYASET KONUŞALIMMI?

Bazan dost sohpetlerinde siyasi görüşün yokmu yada neden apolitiksin diye soruyorlar bana. Şöyle özetliyorum: “Siyasetin yapısal sermaye sisteminin sosyolojik bir enstrumanı olduğunu kavrayabilecek entellektüel olgunluk ve sermaye ile toplumsal talepleri..

SERDAR MANGA YAZDI:PRIMITIF SİYASET KONUŞALIMMI?

Bazan dost sohpetlerinde siyasi görüşün yokmu yada neden apolitiksin diye soruyorlar bana. Şöyle özetliyorum:

“Siyasetin yapısal sermaye sisteminin sosyolojik bir enstrumanı olduğunu kavrayabilecek entellektüel olgunluk ve sermaye ile toplumsal talepleri kazan-kazan noktasına taşıyabilecek birikim henüz bizim ülkemizde yok. Bunun yerine liyakatsız çıkarcılar için idealist tabanın kölelik yaptığı; herkesin bildiği ama itiraf edemediği ilkel bir sosyolojik kast sistemi mevcut”

CHP, AK Parti, MHP yada onlarca siyasi parti hepsi yasal birer goygoydan ibaret. Sosyal medya diliyle; hayaller Paris gerçekler Bağcılar. Kimki “ sınıflar arası eşitlik, daha çok gelir, hukuk devleti-kuvvetler ayrılığı, tam demokrasi, barış-huzur, uluslar arası saygınlık, güçlü ordu “goygoylarını” daha güçlü ve süslü kullanır yada “bunların gerçekleşebileceğine inanan idealist tabanın” sesini daha bir fazla çıkarttırabilirse, siyasal ekabir odur. 1.meşrutiyetin ilanından beri değişmeyen kısır döngü. Peki bir tanesi bile gerçekleştimi?

Politik olgunluğa erişmiş ülkelerdeki yaklaşımı bilmeyenlerle siyaset girdabına girdiğinizde sizide kendileriyle birlikte aşağıya çekiyorlar. Ben bunun formülünü buldum. Hemen soruyorum “ Partinin tüzüğünü yada siyasal görüşse ideanın manifestosunu bir kez bari okudunmu?” Evet diyorsa ilk elemeyi geçiyor, bende ikinci soruya geçiyorum: “ Peki rakip parti yada görüşünkünü?” Buda evetse hasbihal kaçınılmaz olduğu kadar da keyifli oluyor.

Mesela 151 sayfadan oluşan AK Partisi tüzüğünün 23-24 ve 25.sayfalarında 4.madde altında yeralan Partinin Temel Amaçları bölümü var. Hepsi topu topu 16 madde. “Önce insan, küresel entegrasyon, özgür eğitim, çoğulcul demokrasi, Türkiye coğrafyasında kurulu Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hukuk devleti, yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında meşru uyum kavramları başta olmak üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmak ve hatta onu aşabilmek için şeklinde vurgulanan 4. Maddenin 2.fıkrası başta olmak üzere bu 16 adet Temel Amaçları anlamazsanız; ne AK Parti’sinin 18 yıllık hegomanyasını nede agresif 2023 manifestosunu anlama şansınız yok. Bu sözüm partisinin kurulum sebep-sonuç ilişkilerini, gerçek hedeflerini ve kapalı kapılar ardında şekillenen stratejilerini hala kavrayamamış çoğu çıkar siyasetçisi AK Parti goygoycuları için geçerli.

Atatürk ilkeleri ve siyasal bir ideolojiden ibaret Kemalizm arasındaki tezatı çözümleyememiş CHP goygoycuları içinse, partilerinin 91 sayfalık tüzüğünden de, 7-11.sayfalar arasında yeralan Kuruluş İlkeleri, Amaçlar yada Siyasal Yaşam anlayışı temel maddelerinden de bahsetmem. Ama namı diğer 6 ok yani 6 temel prensibi bana sayarmısın önce diye sorarım nezaketle. Ve sonra şu kritik 2 soruya geçerim:

AK Partiyle CHP arasındaki temel hizipleşme 5 numaralı prensip. Yani laiklik. AK Partisi diyorki Türk halkı fikri ve sosyal düzenini demokratik ilkeler çerçevesinde kendi seçer; hatta bunun için referandum tüm toplumsal kararlarda esastır. CHP diyorki olmaz. Laiklik %99 istemezse bile değişemez; çünkü bunun sonu Ümmet idealı; halife yönetimli Siyasal Islam Devletine gider. İyide siz bir TC vatandaşı hem dindar hemde “anti politik laik “olabilir yaklaşımına sahip olduğunuzu yada Atatürk’ün Nutku’nda da işaret ettiği tüm Türk toplumu değerlerine zıt olmasına rağmen üye olduğunuz  Sosyalist Enternasyonelin Marxist laik anlayışından uzak olduğunuzu anlatabiliyormusunuz bu millete?  Aynı şekilde AKP parti anayasasının 4. Madde- 2.fıkrasında gayet açık bir şekilde Atatürk’ün işaret ettiği muassır medeniyet hedeflerine ulaşmak; hatta geçmek hedefimizdir diyor. İlerici bir partiyi bu neden rahatsız ederki? Sakın esas mesele Atatürk söylemlerinden beslenen ilkel ekabir zihniyet olmasın acaba partide?

E tabi MHP ve replikası IYI Parti’de var bizim ender siyasal hasbihallerimizde. Daha doğrusu Türkçülük yada Türk Milliyetçiliği ile Türk Milleti İslam Ümmeti için vardır paradoksunu hala çözümleyemeyen Ülkücüler. 9 Işığın anlattığı ile partilerinin politikaları arasındaki tezatı göremeyenler. Biri diyorki sen tarikat ehli AKP radikallerine benzeyerek Sufi/Muhafazakar olmayan hiç kimseyi Türk milliyetçisi olarak kabul etmiyorsun. Öbürü diyorki sen Türk-Islam Sentezimizi anlamadan kendine Ülkücü diyemezsin.Hop birde bakıyorsun; madem MHP’de Islam sentezi daha ağır basacaktı; merhum Yazıcıoğlu neden BBP’yi kurmuştu ozaman..sorusu akıl gıdıklıyor?

Keyifli yanlarıda var aslında politik goygoyların..bazen..primatif dahi olsa..

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL