Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 649

SERDAR MANGA YAZDI:Pİ’NİN ANISINA SAYGIYLA

12 Mart 2009’da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.O gün bugündür “döngüsel rakamların” değerini fark eden tüm dünya ülkeleri her yıl 14 Mart saat 1:59’da..

SERDAR MANGA YAZDI:Pİ’NİN ANISINA SAYGIYLA

12 Mart 2009’da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.O gün bugündür “döngüsel rakamların” değerini fark eden tüm dünya ülkeleri her yıl 14 Mart saat 1:59’da ünlü matematik sabiti PI sayısını kutlar. *1.59* Amerikan tarih formatında PI sayısı yani 3,14’e denk gelmesidir.

PI gününü resmi ve büyük ölçekte ilk kutlayan “19.88* yılında *Frank Oppenheimer*’ın kurucusu olduğu San Francisco *Exploratorium* isimli bilim, sanat ve teknoloji *informal araştırmalar /eğitim enstitüsü ve müzesidir* Embarcadero Pier15-94*111* adresinde yer alan ve logosunda 0 (sıfır) bulunup, çılgın bilim adamlarının oyun bahçesi diye de nam salmış bu *yer* bence ABD’de görülmesi gereken ilk yerdir. Birgün yolunuz düşerse öncesinde *528*4444* nolu telefonunu arayarak *sismik kafede* yer ayırtmanızı tavsiye ederim. Bu arada eminimki Oppenheimer ismi de size bir yerlerden fazlasıyla tanıdık geliyordur..

Herneyse daha önceleri PI’nin ister sosyolojik ister ekonomik tüm algoritmik modellemelerdeki önemine dair yazdığım için PI hakkında tekrarlamalara gerek yok. Kaldı ki arama motorunuza girdiğinizde sizi PI’nin sonsuzluğuna taşıyacak tüm bilgilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bazıları nedir  bu sendeki algoritma takıntısı diye kendince dalga geçerken analitik zeka gelişimini tamamlamış diğerleri ise daha detaylı bilgiler istiyor. Özellikle de son yazımdaki satır arası ifadeleri yakalayan bu ikinci okur kitlem algoritmik sistem okumalarına dair çok sayıda görüş talep ettiler sağolsunlar. PI’ye saygıyla ve ithafen bu yazımı onlar için yazıyorum.

Sevgili cebrehakim dostlarım; birlikte çok iyi biliyoruz ki insan ve toplumun sebep-sonuç ilişkisini rakamsal isnatlarla belirleyen sosyoiktisat yaklaşımında hiçbir şey tesadüfü değil. Sayısal dizinleri anladığınız ve olması gereken yerlere koyduğunuzda her nevi politik sistemin nasıl üretildiğini de,nasıl yönetilebildiğini de görüyorsunuz malum. Mesele toplum ve yaşam normlarının kilit kavramlarını bilebilmek. Kıt akıllıların bilmediği, yada bilmeleri istenmeyen bu kavramların hepsi sayısal dizinlerin git-gel yaptığı ana terminaller. Mesela bazılarını alt alta yazalım:

RED HELLING FALLACIA  (Kırmızı Ringa Balığı Yanılsaması)

CLAMOR HERACLITUS (Ağlayan Heraklitus)

SYNDROME BUCCELLAM (Midye Sendromu)

SILENTIUM SILENTIUM (Suskunluk Sarmalı)

BONHOEFFER STUPIDUS  (Bonhoeffer Aptallık Teorisi)

MAIORE AEGROTATIO (Daha Büyük Aptallık Teorisi)

HOFSTEDE

MALTHUSIAN KATASTROPHE (Malthustik Nüfus Sorunsalı)

POTENTIA LONGINQUITAS (Güç Mesafesi Endeksi)

SOCIETATIS 5.0 (Toplum 5.0)

PLURALIS IGNORANTIA (Çoğulcu Cehalet)

AGNOTOLOGIA (Agnatoloji)

MILGRAMIA

PROKSEMIC AREA (Proksemik Kişisel Alan)

SUBMERSUS PRETIUM (Batık Maliyet Yanılsaması)

BOBO

FENESTRA CURTIUS (Kırık Camlar)

LUCIA DE BERK

NIHIL PERICULUM HUMANES RESISTENTES (Sıfır Risk Yanılgısı)

Vs vs…

 

Dediğim gibi ilk olarak bu tip toplumsal etüt kavramlarının ne anlama geldiğini anlayacağız ki; herbirinin hem kendi içinde hem de birbirleriyle olan ilişkisindeki muhteşem matematiği fark edebilelim. Sonrasımı? Basit..Özetle algoritmik modellemelerin dış kabuğunu oluşturan 577 rakamı tüm güzelliğiyle size kapılarını açacaktır.

 

Müsadenizle ve varoluş dengesinin anahtarı muhteşem PI’ye saygımızdan ötürü son kelamı da rakamsal dizinim yani algoritmik model reddiyecilerine sunalım. Size ne yaparsak yapalım politika, iktisat ve hatta sosyal yaşam trendleri bu marjinal matematiğe hakim insanlarca belirlenir ve yönetilir gerçekliğini kabul ettiremeyiz biliyorum. Ama hiç olmazsa PI nedir bir araştırın yahu. Hani ne bileyim..Belki bu “şey” in gündelik yaşam yada şartlı refkeksle yaratılmış gündeminizde nerelerde etkin olduğunu, kullanıldığını falan yakalarsınız..E oda olmuyorsa bari yukarıda sadece birkaçını belirttiğim toplumsal yönelim terminallerinden en azından 1 tanesini “0” (sıfır) lasanız o bile yeterlidir

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL