Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 869

SERDAR MANGA YAZDI;MARJINAL BİR TEHDITIMIZ VAR

Sosyoiktisadın varoluş sebebi ve perde arkasındaki yöneticisi olan yapısal finans, toplumsal eğilimleri fiyatlamak adına oluşturulan çok teknik algoritmalar üzerine kurgulanır. Her birisi farklı sebep-sonuç ilişkileri nedeniyle üretilen değişik mekanizmalarla çalışan..

SERDAR MANGA YAZDI;MARJINAL BİR TEHDITIMIZ VAR

Sosyoiktisadın varoluş sebebi ve perde arkasındaki yöneticisi olan yapısal finans, toplumsal eğilimleri fiyatlamak adına oluşturulan çok teknik algoritmalar üzerine kurgulanır. Her birisi farklı sebep-sonuç ilişkileri nedeniyle üretilen değişik mekanizmalarla çalışan sistemin çarklarından biriside insanın daha fazla kazanma hırsına yönelik dizayn edilir.

İnsanın en yüksek on-shore banka faizinden iki kat fazla faiz vereceğini taahhüt eden ama garantisi olmayan off-shore bankaya gitmesi, hiçbir yasal düzenlemesi olmamasına rağmen kripto paralardan yüksek kazançlar beklemesi, teknik adı Ponzi Scheme olan piramid modelli pazarlama girdabına kendini kaptırması, finansal krimonolojide 4.1.9 diye adlandırılan küresel dolandırıcılıkta bile bile şamar oğlanına dönmesi gibi “TOO GOOD TO BE TRUE” (TGT) yani “gerçek olamayacak kadar iyi” deyimiyle eşdeğer çalışan yokedici çarklar da mevcut bu sistemde.

Tabii bunun karşısında birde DUE-DILLIGENCE denilen bir güvenlik modelimizde var. Mealen insan hırsını gerçekçi finansal çarkların replikasını yaratarak sömürmeye çalışan sahtekar modelleri tanımlama ve engelleme sistematiği şeklinde tanımlayabiliriz bu güvenlik tekniğini. Bu bağlamda aldığım eğitimin ve işimin bir parçası olarak son yıllarda yeni küresel iktisat rejiminin içinden çıkabilecek yeni nesil TGT çarklarına da odaklanmış durumdayım.

Sinerjik ortaklık bağım olan, Türkiye’nin en büyük ve deneyimli uluslar arası müşavirlik kuruluşlarından birisi olan Erikel Hukuk Bürosu geçtiğimiz günlerde müvekkil bir şirketten gelen evrak yolladı. Finansal bir eylemde Due-Dilligence yapıyorsanız , sonucunda ya sahtekarlık dersiniz yada olağanüstü riskli. Bunca yıllık uzmanım ben o evrağı hala tanımlayamadım. Fakat ne olursa olsun Türk iş dünyasını ve kurumsal mali erki uyarmam şart şimdiden.

Çünkü bu sıra dışı model (?) yeni sistemin mihenk taşlarından olan dijital para ve kripto para çarklarını hedeflemiş durumda. Dr. Giangiacomo Savogin adında Italyan bir finans/iktisat uzmanının kurduğu Giangiacomo Savogin Trust (GST) Virtual Bank isimli “sözde” bir banka üzerinden yürütülmeye çalışılan sıra dışı bir model.(https://www-gstvirtualbank-it )Kuruluş bilgilerinde banka tabiri kullanıyor ama FED, ECB yada Italyan merkez bankalarına dair bankacılık lisansından değil; buralara yapılmış finans/trust (finansal yedi emin) kaydından bahsediyor. Dünya Bankası ve benimde danışman statüsüyle üyesi olduğum Birleşmiş Milletlere bağlı ECOSOG (İktisadi ve Sosyal İşler Sivil Birimi) gibi kuruluşlara üye olduğunu iddia ediyor. Bir tık daha işi ileri götürüp Üç Trilyon Euro bedel biçtiği modelinin garantörlüğünü Dünya Bankası İnsan Sermayesi Endeksi Projesinin yaptıgını söylüyor. Herbiri Elli Milyon Euro ederinde dijital takas enstrüman bonoları çıkartmış, tedavüle hazırlanıyor. Bir bononun küresel al-sat’a ve/yada tedavüle çıkabilmesi için BIS (Uluslar arası Bankalar Birliği) kuruluşuna kote edilmesi ve ISIN isimli kayıt numarasını her bir bonosuna işletmesi şart. GST Virtual Bank bunun müracaatını yaptığını söylüyor internet sitesinde..vs vs..

Eğer bir Due Dilligence uzmanı değil yada Erikel Hukuk bürosu gibi uluslar arası müşavirlik firmasıyla çalışmıyorsanız verilen kurumsal bilgilerin değirmeninde öğütülmemeniz mümkün değil.  Parasal zarara uğradığınızda aynı şekilde nasıl şikayet edeceğinizi de bilemez ve ziyan olur gidersiniz. Çünkü Dr. Savogin yada arkasında nasıl bir akıl gücü varsa kendince her tür tedbiri almış. O yüzden ne ona nede sözde bankasına takılmayın. Odaklanmanız gereken bu yada bunların tohumunu attığı trilyon euro hedefli model!

Çok iyi bilinirki bankalar arası sirkulasyon hakkına sahip olan para miktarı yani reel para, sözde finansal kurumlar arasında dolaşanın % 10’unu geçmez. Bu %10 reel ederinde yarıdan fazlası bankalarda dijitilize edilerek EFT, SWIFT, Havale gibi yollarla sirkule edilir. Kripto para sisteminin en nihayet tüm merkez bankalarına öğrettiği gerçek; her merkez bankasının kendi reel banknotlarının dışında dijital para da üreterek küresel para sirkulasyonunu domine eden devasa dijital para okyanusunda söz sahibi olma yada korunma zorunluluğudur. Dikkat buyurun! Kripto para sistemi de buna dahil edilebilir olmakla birlikte o bağlamda asıl olan kripto paralar karşılığında banka sistemine sokulan reel paralardır.

GST Virtual Bank’ın yürütmek istediği model tüm dijital para sirkulasyonlarının 3 Trilyon Euroluk “minik” bir ederini dijital emtialarla takaslamak, bir nevi hedge etmektir. Kripto borsalarından daha tehlikeli sonuçlar doğurması işten bile değildir. Daha tehlikeli olan TCMB’nin deneme üretimine başladığı milli dijital paralara bulaşmasıdır.Heleki sivil yatırımcılara içinde merkez bankası garantisi olan dijital bonolar satılmaya başlanırsa ortaya çıkacak çöküntü yada sermaye el değişimleri dünyadaki tüm mali hukuk kurallarının hatta etik prensiplerinin dahi yeniden tanımlanmasını mecbur kılacaktır. Bitcoin ile dönmeye başlayan kripto para çarkının çok değişik çok daha marjinal bir şekliyle karşı karşıyayız!

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL