Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 821

SERDAR MANGA YAZDI:AŞİL’İN KAPLUMBAĞALARI

Toplumumuzun siyasete bu denli meraklı olduğu halde neden hala siyaset’in bir bilim dalı olduğunu ve her bilimin kendine has ölçümleme metodlarına sahip olduğunu kabul edip; özellikle seçim dönemlerinde siyasal ölçümleme..

SERDAR MANGA YAZDI:AŞİL’İN KAPLUMBAĞALARI

Toplumumuzun siyasete bu denli meraklı olduğu halde neden hala siyaset’in bir bilim dalı olduğunu ve her bilimin kendine has ölçümleme metodlarına sahip olduğunu kabul edip; özellikle seçim dönemlerinde siyasal ölçümleme metodlarını incelemek yerine hissi varsayımlara tamah ettiklerini anlayamıyorum inanın. Tuttuğu takımın hisse senetlerinin “kibar şike” yani manuplatif fiyat hareketlerine bakmadan, milyon dolar beslemeli tribün amigolarının gazıyla “amatör” taraftarlık ruhuyla eşdeğer gibi sanki..

Açıyorum televizyonu adam karşımda AKP gitti bitti, Erdoğan toptan gidici, CHP bu seferde kazanamazsa tarihe gömülür gibi bir ton laf eden “tribün” amigosu. Ertesi gün o milyon dolar beslemeli amigoların gazına gaz katmış taraftarların sosyal medya yada açık alanlarda höykürmeleri.

Nerede kaldı peki felsefi ve sosyolojik paradoksların matematiği? Nerede siyaset felsefesinin üstadı Parmenideslerin,Eubilideslerin vs beyin yakan sorguları? O sorguları matematiksel değerleme haline getiren Harezmiler, Pisagorlar, Germainler, Theoslar vs? Herbert Mead’ın Carus Derslerini’mi yok sayalım yoksa Simmel’in Doğa Zayıflar ve Cahilleri Yok Sayar gerçekliğinimi?

Gereksizmidir mesela onlarca aday adayının nasıl asli aday olarak belirlendiğini anlatmak? BBG40-PB30-ORD20 ve RP10 puantaj modellemesini izah etmek hatamıdır? Ne diyelim peki? Genel Merkezde dayın varsa, genel başkana ulaşabilmişsen yada falanca MYK/PM üyesine şu kadar verirsen asil olursun spekulasyonunumu yapalım? Gönlü temiz taraftarları bizdemi uyutalım? Bence öyle değilde şöyle yaparak başlayalım:

Mesela, meşhur ZENO Paradokslarından birisi olan Aşil’in Kaplumbağa ile yarışından dem vurarak; siyasetin de ancak, en az ekonomi gibi mutlak matematiksel metodlarla ölçümlenebildiğini; asla his ve varsayımlarla hareket etmediğini örnekleyelim.

Yunan kahramanı Akhilleus ( Aşil) bir kap­lumbağa ile yarış yapmaktadır. Kaplumbağadan 10 kat daha hızlı olan Aşil, rakibine bir yarışta 10 metre önde başlama şansı verir. Eğer her ikisinin de sabit hızlarda koştuğu­nu düşünürsek belirli bir süre sonra Aşil on metre koştuğunda, kaplumbağanın başladığı yere gelmiş ola­caktır. Bu süre boyunca kaplumbağa da 1m koşmuştur. Aşil bir süre sonra bu mesafeyi de tamamladığında, o süre zarfında kaplumbağa yine küçük de olsa bir mesafe ilerlemiş olacaktır ve bu böyle devam edecektir. Böylece, Aşil ne zaman kaplumbağanın varmış olduğu bir noktaya varsa, daha hâlâ gitmesi gereken bir mesafe kalmış olacaktır. Bu nedenle ZENO, Aşil’in kaplumbağayı hiçbir zaman geçemeyeceğini söyler! Durun daha bitmedi. Ölçümleme esas burada başlıyor..

Felsefeyi matematik haline getirdiğinizde“doğruyu yani sayısal ispatı” bulursunuz. Basittir. T0,T1 ve T2 denklemiyle hesap ettiğinizde matematik ilmi size derki; her ikisi de 11 m’nin biraz üzerinde koştuğunda Aşil’in kaplumbağayı 1.11 saniye sonra geçmesi gerekir. Bu yüzden Aşil aslında 11.11 metreden daha uzun herhangi bir yarışı kazanacaktır. Fakaatt, bu sonu olan yarışlarda geçerli bir realitedir.ZENO’nun Dikotamin ve Ok gibi döngüyü ifade eden alt paradokslarına baktığınızda diğer rakamlar ve haliyle şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşırsınız.

Sonuç şudur ki; siyasetin her seçim yarışı ZENO gibi paradoksal sorguların matematiğiyle hesaplanmakta. Size varsaydırttıkları gibi hissel ve tesadüfi olmuyor. Siyasette son anda her şey değişir ise kocaman bir yanılsamadan ibaret. Şimdi dikkat buyurun lütfen: “ Bu ölçümlemeleri bilen birileri ancak rakamların kendisini değil (zaten mümkün de değil!) ama yerlerini yani sırasını değiştirirse sonuç değişebiliyor.Bunu biraz daha açayım isterseniz. Bunun nedenini düşünmek işte size kalmış. Bana düşen siyasal seçim işlerinin kesin bir finansal matematiğe bağlı olduğunu izah etmek. Hem sebep hem sonuç açısından üstelikte. Azami hata payı 3%. Ama asla tesadüfü değil!. O yüzden lütfen ister aday adaylığı olsun ister asli seçim için lotolu totolu varsayımlarla kendinizi yormayın. % 3 kuralını bozacak kalifikasyon sırası entrikası olmadıkça Aşil ordaysa kurbağaları da burada..

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL