Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 666

SERDAR MANGA YAZDI: PAPATYA IÇÜÜNMÜ BEYA?

Çin’in güney batısındaki Guizhou eyaletinde yer alan derin ve yuvarlak bir karstik çöküntüde dünyanın en hassas radyo teleskobu olarak inşa edilen FAST, 31 Mart 2023 tarihinde dünya çapındaki premiyerini gerçekleştirdi…

SERDAR MANGA YAZDI: PAPATYA IÇÜÜNMÜ BEYA?

Çin’in güney batısındaki Guizhou eyaletinde yer alan derin ve yuvarlak bir karstik çöküntüde dünyanın en hassas radyo teleskobu olarak inşa edilen FAST, 31 Mart 2023 tarihinde dünya çapındaki premiyerini gerçekleştirdi. FAST’ın resmi açılışında bulunanlar FAST’ın tüm manyetik alanları kaydetmesine karşı da hayran olurken; bu fevkaladeliğin uzay savaşları teknolojisinde gelinen son nokta olma endişelerini de dile getirdiler.

Füzyon reaktörleri yoluyla ışık ve ısı yayarak güneşe benzer bir şekilde karbonsuz enerji ürettiği için Yapay Güneş olarakta anılan Termonükleer Deneysel Reaktörü  ( ITER ) çalışmalarında Güney Kore ve Çin 100 Milyon Santigrat Dereceyi 50 saniyeden fazla üretip/tutabilmeyi başararak, benzer çalışmaları yürüten ABD, Japonya, Hindistan ve Rusya gibi rakiplerinin önüne geçti. Yapay Güneş çalışması sonucunda enerjinin hem en doğa dostu, hem sürdürülebilir, hemde en ucuz hatta bedava olması amaçlanıyor.Birçok bilim insanı bu faydasının yanı sıra kozmotik dengede sıkıntılar yaratabileceğini düşünüyor.

Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı (HAARP) teknolojileriyle yakından ilgilenen ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerin yanı sıra CERN programında yer alan bazı Hintli bilim insanları HAARP ile iyonosfer üzerinden  iklim kontrolünü yapabilecekleri iddiası ile gündem yarattılar. Kahramanmaraş depremler zinciri, HAARP’ın depremlere sebep olduğu endişesini de gündeme taşımıştı.

Google üçüncü nesil yeni Sycamore işlemcisindeki kuantum bitlerinin hata oranının 10.000’de 1 olduğunu açıkladı. Kuantum bilgisayarların endüstriyel alanda kullanılabilmesi için hata payının on milyarda bir ile on milyonda bir aralığında olması gerektiğini de söyleyen google mühendisleri bunun çok yakında gerçekleşeceği müjdesini paylaştı. Süper şifre kırıcı olarak isimlendirilen kuantum bilgisayarlar ile internet dünyasının evrim geçirmesi beklenirken aynı şekilde veri güvenliği konusunun da hayati önem taşıyacağı biliniyor.

DNA üzerinde ekleme, çıkarma yapılmasını yada DNA dizilimini değiştirmeye yarayan özgün bir genom düzenleme teknolojisi olan CRISPR üzerine uzmanlaşmış bir Israil firması CRISPR’ı geliştirerek insan embriyosu ürettiklerini açıkladı. Covid sürecinde geliştirilen mRNA aşısının da temelinde yer alan bu teknoloji ilaç ve tarım sanayinde sıklıkla kullanılmasının yanı sıra doğal olan bozma riski taşıdığı için birçok insan tarafından endişe ile takip ediliyor.

Suudi Arabistan NEOM ismini verdiği 500 Milyar USD’ye malolacak hiper teknolojik ve doğal bir eyalet  inşa ediyor. 500m yüksekliğe, 200m genişliğe ve 170.000m uzunluğa sahip olacak NEOM’da yollar yerine şehri baştan başa 20dakikada kat edebilecek süper hızlı tren hattı, çoğunluğu hidrojen teknolojisiyle inşa edilecek 100 adet  yenilenebilir enerji santrali olacak. Suudi devletinden sızan bilgilerde içinde özel bir fanusla üstü kapatılacak LINE isimli hiper teknolojik bir şehir de yer alacak NEOM’da çoğu Arap olan 9 milyon elit insanın yaşayacağı görülüyor.

OECD uzmanları, pandemi sürecinin de dahil olduğu mitigation yani azaltım/arınım periyodundaki geçiş sancılarına bağlı olarak tüm dünyada ortaya çıkan enflasyonun ağırlıklı sebebinin insanların kazanma hırsı olduğunda hemfikir oldular. Ortak bir konsensusla iktisat literatüründe GREEDFLATION adıyla tartışmaya açılan “hırs enflasyonu”’nun tamamen ahlakla açıklanabilecek bir durum olduğunda hemfikir olan iktisatçıların yanı sıra sosyologlar da bu durumun toplumların hem iktisadi ahlak sıralamalarındaki yerini, hemde parametrelerini netleştirdiğinde hemfikirler.

********* vs vs vs vs…..*********

Aga yaz sen öbürlerini beyaa. Bizim kasabanın kızanı olmasın aday. Dötü kalkar soona. Bak bizim belediye reiside onla poz vermiyo. Görmüünmü? Gitmesin genel merkeze adı. Komşu ilçedeki örgütede üfle. Yazmasınlar. Haa olduda seçildi yamaşırız dibine. Anlamaz bişeycik.

Abe bizim reiste ister tek adam olsun partide. Erkes ona sorsun, erkesçiği o seçsin o yönetsin. Vekili de o seçsin. Büle zaten bu iş. Bizim genel başkanın sağ kolunun sağ kolu olmuş bizimki. Bide indiragandide çokmuş.Üj-bej milyon alıyorlarmış sıralama garantisi için ya beya. Zaten nerde bizim kasaba adayında o parayı vercek döt. Reis haklı. Te öbürleri olsun vekil. Yazma sen yazma listeye ama renk verme…

Varya te Ismet’te büleymiş. Camilerde fuuş yaptırırmış Allahsız. Bu Kılıçdaroğlunun katında bi oda varmış zaten. Orda şeytan ayini yaparlarmış zındıklar.Bunlar iktidar olsun bak gör tüm Kuranları yakar, camileri kerhane yapar, İmam Hatipleri kapatırlar. Bide bu Baybay Kemal varya besmele çekemiyomuş aga. Çekerse iblis cinleri çarpıyomuş bunu biliyonmu?

Vay anacını satayım beya. Suvan olmuş 25 lira. Et, kıyma zaten roket. Dedim sana olm seçim öncesi para yapcak stoklayalım senin depoya diye. Dinlemedinki kapçık azlı. Köşe olcaadık şimdi. Şşş onu bırakta bizim İsmail Mercimek hocanın Üsmen agasının kaynının damadının eniştesi var.Eminönünde baaratçıda çırak. Papatyaylan rezene çayı çok para yapçak diyü. Alalım beyaa seçim öncesi. 10 kat kazancaz be kızan, bak gör..

****** nokta******

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL