Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 949

SERDAR MANGA YAZDI;KIRCASALİH LOJİSTİKLİ SANAYİ BÖLGESİ

Köşeme geri döndüğüm son iki yazımda, daha önceleri dile getirdiklerimi bir şekilde özetlediğimin farkındasınızdır. Ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma yazıyorsanız zaten küresel devinimin temel metodolojilerini ısrarla vurgulamak zorundasınız ki mevcut durumu..

SERDAR MANGA YAZDI;KIRCASALİH LOJİSTİKLİ SANAYİ BÖLGESİ

Köşeme geri döndüğüm son iki yazımda, daha önceleri dile getirdiklerimi bir şekilde özetlediğimin farkındasınızdır. Ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma yazıyorsanız zaten küresel devinimin temel metodolojilerini ısrarla vurgulamak zorundasınız ki mevcut durumu daha net ölçümleyebilesiniz.

Örneğin LOJİSTİK kavramı.  Neler demişiz  gelin özetleyelim şimdi.

Daha 2012 yılında, yeni küresel iktisat sisteminin tüm eko-zone’lara 2016-2020 adaptasyon süreci için tam lojistiğin dahil olduğu simbiyoz sanayi kümelenmesi yapılanmasına girmelerini şart koştuğunu söylemişiz. Dahada ötesi Trakya Kalkınma Planları yapılırken Çorlu’da Lojistik köy projesinin yanlışlığını ve Islah OSB kavramının prematüre olduğununun altını çizerek Çin sermayeli BALO programına entegrasyon vizyonlu Hollanda sermayeli AsyaPort Liman yatırımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak tüm Trakya’yı içeren bir lojistik planlama gerekliliğini tavsiye etmişim.

Edirne özelinde de bilgi merkezli çıkarımlar yapmışız tabii. Mesela:

Özel sektöre ait Havsa’da ki “nakliyat merkezinin” lojistik alan olamayacağını. BALO’ya en uygun entegrasyonun Uzunköprü’ye bağlı Eskiköy ve/yada Demirtaş İstasyonu olabileceğini. Hatta Süleymaniye köyü ile Malkara arasında atıla düşmüş maden arazilerinin de uluslar arası “kargo gümrüklü” havaalanı vizyonuyla birleştirildiğinde tüm Trakya’ya hizmet edecek küresel bir lojistik merkez olabileceğini dillendirmişiz.

Şimdiyse farklı bir alternatifle karşı karşıyayız. Adı Avrupa Yakası Toplu Lojistik ve İş Yeri Yapı Kooperatifi. Kısaca AYLO diyelim. Bu, Beylikdüzü OSB  SS Istanbul Birlik Koop. Başkanı Celil Yıldırım, Ilker Birol, Zeki Çanakçı, Muzaffer Yıldırım, Ibrahim ve Sevki Karataş gibi sanayici iş insanlarının Kırcasalih’in hemen dışındaki Diktaş AŞ’ye ait arazi ve bitişikleriyle birlikte “şimdilik” toplam 1.260 dönüm arazide kurmaya çalıştıkları Lojistik entegrasyonlu sanayi bölgesinin özel yürütücüsü. Kırcasalih Belediyesi de milli emlaktan gelen 44 dönüm araziyi bu işe vakfetmiş ve ufak tefek arazi sahibi Kırcasalih eşrafından da yerler toplanıyormuş ve 18 uygulamasına odaklanmışlar duyduğum kadarıyla. Kırcasalih Belediye başkanının “aman Uzunköprü bu işe karışmasın uyarısı yada çok ortaklı Diktaş AŞ’nin KVKK hassasiyetiyle yıllardır atılda olan bu arazisindeki yeni yatırım planına dair ser verip sır vememesi yazımın konusu değil.

Yazımı ilgilendiren ve tüm Trakya’yı enterese eden şu: AYLO yeri ve stratejisiyle doğru ve faydalıdır. BALO’ya entegrasyon vizyonu isabetlidir. Anında onay alır. Hayata geçtiğinde bundan tek muzdarip olacak destinasyon Uzunköprü’dür. Hem Eskiköy+Demirtaş gümrüklü lojistik entegrasyonu hemde  zaten bu kafayla asla olmayacak olan Uzunköprü Karma OSB projesi de çöp olur. Uzunköprü ticaretinin Kırcasalih teki bu kuvvetle muhtemel yapılacak projeden rant çıkarmasına izin verilmez. Çünkü yıllar öncesinde Diktaş AŞ’nin yatırımına en ciddi muhalefet Uzunköprü ekabirinden gelmiştir.

Havsa ve Edirne merkez ilçe kazanır. Havsa’daki özel lojistik alan projesi rafa kalkar. Kuvvetle muhtemel devlet planları içinde olan Edirne Havaalanı da en doğru destinasyon olan Süleymaniye-Malkara bandına değil; yıllarca engellenmeye çalışılacak olan Havsa-Kırklareli bandına yapılır.

Istanbul da bu işten ciddi kazançlı yıkar. Çünkü yıllar öncesinden bildiğimiz bir gerçek var. Birçok sanayi bölgesi Istanbul şehri içinde kalmıştır ve arazileri konutsal rantiye konusudur. Bu münasebetle Istanbul’u planlayan Istanbul Metropolitan AŞ yıllardır Istanbul ve genişleme aksında yer alan tüm fabrikaları Edirne’ye tıkıştırma peşindedir. AYLO’nun bilinen yönetim kurulu bu vizyona fazlasıyla uygundur. Bu bağlamda, Şahinler Holding’e ait ve artık son derece değerli bir konut arazisi haline gelen Avrupa Serbest Bölgesinin’de  Edirne’ye taşınmak istenmesini kenara bırakmamak gerekir.

Yıllardır Uzunköprü ile kalkınma rekabeti sürdüren ve son yıllardaki akıllıca aksiyonları ve lobi faaliyetleriyle il olup; Uzunköprü’yü ilçesi yapmayı planlayan Keşan üst aklı da  AYLO’dan faydalanacaktır. Kaldı ki valisinden, milletvekillerine hatta  Edirne Belediye başkanından il genel meclis yöneticilerine kadar tüm il ekabiriyeti açıkça itiraf edemedikleri desteği fazlasıyla vermektedir.

Sonuç olarak Trakya ve Edirne ili gelişimi noktasından baktığımızda AYLO son derece doğru bir yatırımdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL