Siyaset Tarım Okuma Sayısı: 127

GAYTANCIOĞLU:AYÇİÇEĞİ EN AZ 20 TL OLMALI

CHP 27. dönem Edirne Millet-vekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, bu enflasyon ve girdi artışlarına göre ayçiçeği fiyatının en az 20 TL olması gerektiğini söyledi. TBMM’deki görevinin ardından yeniden Namık Kemal Üniversitesi..

GAYTANCIOĞLU:AYÇİÇEĞİ EN AZ 20 TL OLMALI

CHP 27. dönem Edirne Millet-vekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, bu enflasyon ve girdi artışlarına göre ayçiçeği fiyatının en az 20 TL olması gerektiğini söyledi.
TBMM’deki görevinin ardından yeniden Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’ndeki görevine dönen Gaytancıoğlu, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların ayçiçeği verimine olumsuz etki yapacağına dikkat çekerek, bu nedenle bu yıl fiyatın en az 20 TL ve üzerinde belirlenmesi ve destekleme priminin de kg başına 50 kuruştan en az 3 TL’ye çıkartılmasının yerinde olacağını belirtti. Gaytancıoğlu, şunları söyledi:
“Bütün bitkilerin olduğu gibi ayçiçeğinin de yetiştirilmesinde dengesizlik istenmeyen bir durumdur. Tüm bitkilerin olduğu gibi ayçiçeği de mevsim normallerini ister. Gece ve gündüz ısı farklılıklarından çok etkilenir. Çünkü bitkiler canlıdır ve neslinin devamını ister. Örneğin hava aşırı soğuk olursa toprak yüzeyine dahi çıkamaz, çıksa da seyrek çıkar, hava aşırı yağışlı olursa kök çürüklüğü görülür, hava aşırı sıcak olursa ama yeterli nem varsa yine de olur ama bugünlerde yaşadığımız gibi mevsim normallerinin çok üzerinde aşırı sıcak ve sıfıra yakın nem ayçiçeğinde verimi düşürür. Bu nedenle bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ayçiçeğine verimine olumsuz etki yapacaktır. Ayçiçeği veriminin düşüşünden üreticilerimizin etkilenmemesi için bu yıl fiyat olarak en az 20 TL ve üzerinde belirlenmesi ve destekleme priminin de kg başına 50 kuruştan en az 3 TL’ye çıkartılması yerinde olacaktır.”
MAZOT ZAMLARI
Eski Milletvekili Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği paylaşımında, mazot zamlarının üreten herkesi zor duruma soktuğunun altını çizerek, şunları aktardı:.
“Biçerdöver esnafı çok zor durumda. Hasat öncesi 18 19 TL olan akaryakıt fiyatları 40 tl ye yaklaşınca biçerdöverciler büyük bir sıkıntının içine düştü. Birçoğu kullandıkları mazotu versiye alan ve hasat sonrası üreticiden para topladıktan sonra borcunu kapatan biçerciler topladıkları para ile mazot borcunu bile kapatamaz duruma geldiler. Kaldı ki katlayarak artan parça maliyetlerini saymıyoruz bile. Aynı sorunlar nakliyeci, kamyoncu esnafımız içinde geçerli. Yanlış ekonomi politikaları çiftçiyi, esnafı batma noktasına getirdi. Akaryakıttan alınan yüksek vergiler biran önce düşürülmeli. Çiftçinin, esnafın sırtındaki yük azaltılmalı. Yarın çok geç olabilir. Zaten üretmekten soğumuş çiftçimizi daha fazla uzaklaştırmadan gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL