Keşan Haberleri Okuma Sayısı: 337

BOTAŞ Saros’dan çıksın

Saros Körfezi’nde BOTAŞ tarafından yapılmak istenen FSRU projesine karşı bölge halkının açtığı imar planlarının iptali davasına sunulan bilirkişi raporu açıklandı. Projenin dava konusu planlarının planlama ilkelerine ve şehircilik esaslarına uygun..

BOTAŞ Saros’dan çıksın

Saros Körfezi’nde BOTAŞ tarafından yapılmak istenen FSRU projesine karşı bölge halkının açtığı imar planlarının iptali davasına sunulan bilirkişi raporu açıklandı. Projenin dava konusu planlarının planlama ilkelerine ve şehircilik esaslarına uygun olmadığı yönünde bilirkişi heyeti ortak görüş verdi.

Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe arasındaki sahilde BOTAŞ tarafından yapılması planlanan FSRU Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı projesinde imar planlarının iptali davasına sunulan bilirkişi raporu açıklandı.

Saros Gönüllüleri Dayanışması ve Keşan Kent Konseyi tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada, Saros FSRU projesinin imar planlarının planlama hukukuna ve bilime aykırılığı bilirkişi raporuyla kanıtlandığını belirtti.

Saros Gönüllüleri’nin ve Keşan Kent Konseyi’nin bu planlara yaptıkları itirazların haklılığını adeta kanıtlayan bilirkişi heyet raporunda aykırılıkları sıraladı. Yapılan ortak açıklamada ise, şu ifadelere yer verildi: “Saros körfezine, orman ve tarım alanlarımıza, bölge turizmine yıkım getiren BOTAŞ’ın dış ticaret projesi Saros FSRU Liman ve Boru Hattı projesinin Saros Körfezi Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesinde kurulması için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının İmar Planlarının planlama ilkelerine ve şehircilik esaslarına uygun olmadığı Edirne İdare Mahkemesi’nde açtığımız iptal davasına sunulan 40 sayfalık bilirkişi heyet raporu ile bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kültür ve Turizmi korumak ve geliştirmekle görevli davalı Bakanlığa ve Saros Gönülleri’ne mahkemece tebliğ edilen ortak bilirkişi raporuyla Botaş’ın sadece dış ticaret için ısrar ettiği projenin körfezimize ve bölgemize zararları, bilime, planlama hukukuna ve ilkelerine aykırılıkları bilimsel olarak açıklanırken Saros Gönüllüleri’nin ve Keşan Kent Konseyi’nin bu planlara yaptıkları itirazların haklılığı ve bu projenin ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır”

 

Bilirkişi: “Projenin dava planları şehircilik esaslarına uygun değil”

BOTAŞ’ın projesinin bilime aykırı olduğu ve doğaya geri dönülemez zararlar vereceğinin açık olduğu savunulan açıklamada şöyle denildi: “1.ÇED İptal davamızda verilen 2. bilirkişi raporuyla liman ve boru hattı projesinin İnşaat, Ziraat, Jeoloji ve Hidrojeoloji, Biyoloji ve Orman bilimlerine birçok yönden aykırı olduğunu geçtiğimiz günlerde açıklamıştık.  Şimdi ise açtığımız hukuksuz imar planlarının iptali davasına sunulan bilirkişi raporu ile projenin dava konusu planlarının planlama ilkelerine ve şehircilik esaslarına uygun olmadığı yönünde bilirkişi heyeti ortak rapor vermiştir. Bilimsel Bilirkişi Raporu karşısında bir kamu kurumu olan BOTAŞ şirketi ve bu hukuksuz planları onaylayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu planları iptal etmeli ve arazilerimizdeki ve denizimizdeki tüm inşaat ve hafriyat çalışmalarını hukukun ve bilimin üstünlüğü ilkesi çerçevesinde derhal durdurmalı ve arazilerimizi eski haline getirmeli, tüm arazi sahiplerinin zararlarını derhal gidermelidirler. Keşan Kent Konseyi’nin ve Saros Gönüllüleri’nin tüm uyarılarına rağmen 11 Kasım 2020 günü yapılan keşif ve bilirkişi incelemesinin ardından acımasızca hafriyat ve inşaatlar yaparak topraklarımıza ve doğamıza büyük zararlar veren Botaş şirketinin bilime aykırı Saros FSRU Liman ve Boru Hattı projesinden acilen vazgeçmesi kamusal görevidir”

 

BOTAŞ Saros’dan çıksın

Projenin birçok yönden bilime aykırılık taşıdığı gerekçesiyle hayata geçirilmemesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Saros Körfezinin tüm kıyılarından binlerce Saros gönüllüsü, Keşan Kent Konseyinin rehberliğinde büyük bir dayanışma içinde tüm davalarını takip etmeye ve bilimsel kazanımları iptal kararlarıyla sonuçlandırma mücadelesine devam edecektir. Bakanlık milyonlarca yurttaşın bu talana karşı sesini artık duymalı ve kamusal görevini yaparak bu projenin imar planlarını derhal iptal etmelidir. Bakanlık ve BOTAŞ kamu kurumları olarak bilime ve hukuka aykırı uygulamada ısrar edemezler. Bilime ve hukuka aykırılığı üç ayrı bilirkişi kararı ve bir mahkeme iptal kararı ile kanıtlanmış Saros FSRU İskelesi ve Yardımcı Tesisleri Projesinden iktidar hemen vazgeçmek zorundadır. Hukuksuzlukta ısrar edilecekse BOTAŞ Saros’dan çıkıncaya kadar toplumsal ve hukuksal mücadelemiz devam edecektir. Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri olarak,  Edirne İdare Mahkemesi’nin itirazlarımız ve bilirkişi raporundaki birçok bilime ve hukuka aykırılık nedeniyle Saros Körfezi’nde ve arazilerimizde daha fazla telafisi imkansız zarar doğmaması için acilen imar planlarının yürütmelerinin durdurulmasına karar vereceğine inanıyoruz. BOTAŞ Saros’dan Çıksın.  Kültür ve Turizm Bakanlığı Saros turizmini ve Saros körfezini koruma görevini yapsın” denildi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL