Eğitim Siyaset Okuma Sayısı: 131

AKALIN: ‘YAZIDA KALMAMALI, EĞİTİM MİLLİ OLMALI’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, sınıf tekrarının tekrar geleceği yönünde açıklamasının ardından tartışmalar da beraberinde gelirken, kendisi de bir eğitimci olan İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, konuyu değerlendirdi. Milli..

AKALIN: ‘YAZIDA KALMAMALI, EĞİTİM MİLLİ OLMALI’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, sınıf tekrarının tekrar geleceği yönünde açıklamasının ardından tartışmalar da beraberinde gelirken, kendisi de bir eğitimci olan İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, konuyu değerlendirdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sınıf tekrarı ile ilgili konuşan Tekin, “Yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak” dedi.
Tekin’in açıklamasının ardından ülke gündemine oturan sınıf tekrarı konusunda tartışmalar devam etti. Konuyla ilgili konuşan İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Akalın, AK Parti hükümetinin eğitime 20 yıldır çözüm bulamadığını belirtti.
‘YAZIDA KALMAMALI, EĞİTİM MİLLİ OLMALI’
Eğitimin mutlaka millileşmesi gerektiğini ifade eden Akalın, “AK Parti hükümeti 20 sene önce eğitimi düzeltmeye başlasaydı şu anda inanılmaz güzel bir eğitim sistemi olacaktı. Halen aynı şeyi konu-şuyoruz. Yok sınav mı yapalım, yok sınıfta kalma mı getirelim. Böyle bir şey olabilir mi? Eskiden diyorlardı ki; ‘hükümetler geliyor, bir şeyler yapıyor, 4 sene sonra başka bir hükümet geliyor başka bir şey yapıyor’. 20 seneden fazladır yönetiyor bu hükümet. Onun için eğitimin bir kere millileşmesi lazım. Sadece yazıda kalmamalı, Milli Eğitim olmalı” dedi.
‘MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM SORUNU ÇÖZÜLMELİ’
Mesleki ve teknik eğitimin de geri planda kaldığına işaret eden Akalın, “İşin temelinde de şu var, bunu çözmediler, çözmek de istemiyorlar. İşin temeli mesleki ve teknik eğitim. Eğer bir ülkede mesleki ve teknik eğitim sorununu çözmezseniz, ne sanayiniz ileri gider, ne teknolojiyi yakalayabilirsiniz, ne de eğitim sorununu çözebilirsiniz. Gelişmiş ülkelerde düz lise ile meslek lise arasındaki oran şu; düz lise yüzde 25, meslek liseleri yüzde 75. Bizde bu oran tam tersi. Bu oran 20-30 yıl önce çok çok daha iyiydi ülkemizde. Hele ki daha öncesinde, daha iyiydi. Sanat okulları vardı, köy enstitüleri vardı. Bunlar bize ait şeyler, dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz. Biz kendimize uyguladık. Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate) programları vardır. Orada yapılan eğitim çalışmalarına bakın, sanki dersiniz bu köy enstitüsü. Bu en revaçtaki program. O nedenle, eğitimi millileştirirsek, o zaman bu bütün sorunları çözmüş oluruz. Yoksa sadece böyle tırmıklarız, milleti meşgul ederiz” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL