Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 29

Ziraat odası yoğunpasa karşı uyardı

Uzunköprü Ziraat Odası ilçemize bağlı bazı köylerde yoğunpas hastalığına rastlandığını ve önlem alınması gerektiğini belirtti.Odadan yapılan açıklama şu şekilde: “Ziraat mühendislerimiz Başağıl, Ömerbey, Bıldırköy ve Danışment köylerini ziyaret ettiler. Arazi..

Ziraat odası yoğunpasa karşı uyardı

Uzunköprü Ziraat Odası ilçemize bağlı bazı köylerde yoğunpas hastalığına rastlandığını ve önlem alınması gerektiğini belirtti.Odadan yapılan açıklama şu şekilde: “Ziraat mühendislerimiz Başağıl, Ömerbey, Bıldırköy ve Danışment köylerini ziyaret ettiler. Arazi ziyaretlerinde yoğun pas hastalığı görülmüştür. Üreticilerimizin gereken önlemleri almaları önemle duyurulur.

Tahıllarda Pas Hastalığı

SARI PAS

Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 santigrat derece sıcaklık ve yüksek nem hastalığın gelişimi için en uygun ortamdır. Yaprakların üst yüzeylerinde makine dikişine benzer şekilde püstüller oluşur. Sıra veya sıralar üzerine dizilmiş noktacıklar biçiminde olan bu püstüllerin içinde etmenin yazlık sporları meydana gelir.Bu Püstüller limon veya portakal rengindedir.Püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için “Çizgili Pas” da denilir.En erken görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülsede sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilir.

KAHVERENGİ PAS

Etmenin sporlarının oluşumu için 15-20 santigrat derece en uygun koşullardır.

Genellikle yapraklarda görülür ve bu nedenle “Yaprak pası” olarak da isimlendirilir. Bunlar portakal sarısı veya koyu kahverengindedir. Hastalığın ilerlemesi ile püstüller üzerindeki epidermis parçalanır, ancak bu durum Kara pas’taki kadar belirgin değildir.

KARA PAS

Etmenin sporları kışı hastalıklı bitki parçaları üzerinde kışlık spor formunda geçirir. Hastalık 19-26 santigrat derece arasında ve yüksek nemde hızlı bir şekilde gelişir. İlk belirtiler yaprak ve saplarda oldukça büyük, oval veya uzunca koyu turuncu, çoğunlukla kahverengi püstüllerdir. Püstüllerin yaprak yüzeyini patlatarak yırtması nedeniyle püstülleri çevreleyen epidermis beyaz yaka şeklini alır.

EKONOMİK ÖNEMİ

Buğdayda pas hastalığından doğan zarar,iklim şartlarına göre değişir ve zaman zaman epidemi yaparak büyük zararlara neden olabilmektedir. Ürün kaybı çeşitlerin duyarlılıklarına, çevre koşullarına, etmenlerin ırklarına göre değiştiği gibi yıldan yıla bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir.

Sarı pas erken dönemde çıktığı için ülkemizde en önemli pas türü olup tüm bölgelerimizde görülmesi mümkündür. Kahverengi pas ve kara pas ise geç dönemde ortaya çıkmasından dolayı ekonomik öneme sahip değildir.

MÜCADELE

Sarı pas hastalığın erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulların dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL