Ekonomi Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 1.916

Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan: İlacın siparişini verdik bile!

ESKİKÖY VE İSTASYON GÜMRÜKLERİ UZUNKÖPRÜ’YE İLAÇ OLURMU? Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan: İlacın siparişini verdik bile! BECAN’DAN BÜYÜK KÜLTÜR KAPISI ATILIMI Ağustos ayı başından itibaren gündemde tuttuğumuz ve tutmaya da..

Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan: İlacın siparişini verdik bile!

ESKİKÖY VE İSTASYON GÜMRÜKLERİ UZUNKÖPRÜ’YE İLAÇ OLURMU?

Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan: İlacın siparişini verdik bile!

BECAN’DAN BÜYÜK KÜLTÜR KAPISI ATILIMI

Ağustos ayı başından itibaren gündemde tuttuğumuz ve tutmaya da devam edeceğimiz “Eskikiköy’e kara ihtisas gümrüklü sınır kapısı ve Uzunköprü tren istasyonunun Yunanistan tren seferlerine tekrar başlatılmasıyla alakalı analiz haberimizde söz sırasını Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan’a verdik.

Uzunköprü Şehirlerarası Otobüs Terminali, Uzunköprü Büyük Kent Meydanı, Uzunköprü Şehir Pazaryeri ve Şekerpark gibi ilçeyi Avrupai bir kent havasına büründürecek makro projeleri ard arda başlatan Özlem Becan; Eskiköy-İstasyon lojistik projeksyonu gibi Uzunköprü’nün sürdürülebilir iktisadi kalkınması adına son derece büyük önem arz eden projelere de kayıtsız kalmadığını gösterdi. Hür Gazete imtiyaz sahibi Selam Bekar ve Yazı İşleri müdürü Serdar Manga’yı makamında ağırlayan Özlem Başkan şu samimi açıklamalarda bulundu:

Herşeyden önce belediye başkanlığına aday olduğundan itibaren “Ailem Uzunköprü” sloganını kullanan ve makro ölçekli yatırım yönetimi kariyerine sahip birisinin analiz-haber olarak yayınladığınız ve gündemde tutmaya devam ettiğiniz bu konuya kayıtsız kalmam doğal olarak imkansızdı. Istasyon gümrüğüne entegre Eskiköy ticari ihtisas sınır alanı ve Yunanistan’dan Uzunköprü’ye trenle turist getirme hedefinin akılcıl, uygulanabilir ve son derece faydalı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu hedef belediyenin öncelikli sorumluluğumudur diye hiç bakmadan Uzunköprümüz adına görev addederek derhal düğmeye bastım.

Haber ve köşelerinizde belirttiğiniz gibi Yunanistan tarafı bunu istemiyor yada mali yetersizliklerden dolayı kendi tarafında gümrük açmıyor yada aktif etmiyor gibi bir bilgi dolaşıyordu. Yerel STK’lar, çevre OSB’ler ve bunla ilgili en eski bilgilerin olduğu rahmetli Dış İşleri Bakanı Ismail Cem’in tüm dosyalarını tek tek temin edip detaylı bir dosya yaparak Ankara’da TC Ticaret Bakanı Sn.Mehmet Muş bey’i makamında ziyaret edip konuyu açtım. Muhalif belediye başkanı olmama bakmadan son derece samimi bir yaklaşım gördüm. Eskiköy Ihtisas Gümrüğü ve Uzunköprü-Yunanistan Tren Seferlerini entegre edip hayata geçirelim teklifimizi mantıklı ve faydalı buldu. Öyleki, net bir şekilde “İpsala’daki TIR parkı yetmiyor, kilometrelerce de kuyruk oluyor. Kapıkule hakeza. Tam ortada yeralan Eskiköy buraların da yükünü alacak; buda hem sektöre hem ihracatçılarımıza hem bölgesel kalkınmaya hemde ülke ekonomisine çok büyük fayda sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.

Sn.Bakan Muş’la makamında yaptığımız görüşmenin daha dumanı üzerindeyken yardımcısı Sn.Rıza Tuna Turagay’dan Sn.Bakan’ın talimatı üzerine bir telefon aldım ve birkaç gün sonra Istanbul’daki Eximbank müdürlüğünde bir araya geldik. Rıza bey konu hakkında son derece bilgili ve ilgiliydi. Karşı tarafla olan sıcak ilişkileri de çabası.

Ticaret Bakan yardımcısı Sn.Turagay’ın ilk söylediği Yunanistan’ın yeni bir sınır kapısı açmasının Avrupa Birliği ile ilgili olduğuydu. Yunanistan tarafıyla da görüşmeler yapıldı ve olumlu geri dönüşler aldık. O günkü yüzyüze görüşmemizden itibaren gerçekleştirdiğimiz yoğun istişarelerde, bu projeyi  UNESCO miras adayı olan tarihi köprümüzü Uzunköprü’lülerin ağırlıklı kökeninin Batı Trakya Türkleriyle akraba olması vesilesiyle bir avantaj olarak kullanıp; Kültür Köprüsü/Kapısı hatta Kültür Birliği başlıklı bir vizyon planıyla genişletmeye karar verdik.

Yunanistan tarafı Kültür Birliği/Kapısı/Köprüsü vizyonunu da benimsedi ve her iki tarafında bu işten win/win (kazan/kazan) temelli kazanacağı işbirliği yapılmasında mutabık kaldık. Hal böyle olunca Sn.Turagay’ın önerisi bu noktada bir raporlama hazırlamamız oldu. Tüm bu olumlu reaksiyonlardan sonra detayları Kaymakam bey, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası ve Uzunköprü Ticaret Borsası başkanlarımıza anlattım. Uzunköprü ticaretini temsil eden kurumlar olarak ilçedeki tüm sektörler bu proje özelinde Yunanistan tarafıyla yapılacak işbirliğinden ne kazanır, karşı tarafın ticaretine ne kazandırır hususunda rapor yazmalarını rica ettim. Yunan yetkililer bu hususun ısrarla altını çiziyor. Dedikleri şu: “Eğer bu projeyi sadece Uzunköprü ve coğrafyasındaki esnaf vs kazanacak şekliyle sunarsak yerel iş dünyasının ve haliyle konjenktürel olarak Yunanistan ulusal kamuoyunun tepkisini çekebiliriz. Mütakabiliyet esasını gösterirsek her şey planlanandan hızlı ilerler.” Kazan/Kazan olması gerekliliği bu yüzden ve bu hususa bağlı raporlamayı halen UTSO ve UZTB’den bekliyorum; Sn.Turagay’a teslim etmek için.

Tüm bu gelişmeleri Sn.Edirne Valimiz Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a da en son Uzunköprü’ye geldiklerinde harfi harfine anlattım. İçten tebriklerini iletip, bu projeyi son derece faydalı ve uygulanabilir bulduğunu beyan etmesi sebebiyle Sn. Valimizinde bu yolda tüm desteği vereceğine dair inancım sonsuz. Sn.Milletvekili Fatma Aksal hanıma’da anlattım bu projeksyonu elbette ama açıkçası kendisi için ne ifade etmiştir bilemem.

Bakanlığa ve ilgili taraflara sunmak için bahsettiğim sektörel raporlamalarını beklediğim UTSO ve UZTB başkanlarının yabancıyı getirmek kadar tutabilmekte önemlidir ve şehir estetiği hususunda çalışmalar yapılmalıdır görüşüne katılmamam mümkün değil. Kaldıki tüm belediye ailesi olarak gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Büyük kent meydanı projemiz salt bir pazaryeri ve havuzlu, çiçekli sıradan bir meydan olarak planlanmadı. Yerli yabancı herkesin hayran kalacağı, Avrupa’daki tarihi kent meydanlarından hiçbir farkı olmayacak. Çok yakında bu estetik projeyi Uzunköprü kamuoyuyla paylaşacağım. Aynı şeyi Şekerpark için de söylüyorum.

Sonuç olarak ihtisas gümrüğü, lojistik saha ve Pityon-Uzunköprü seferlerinin başlatılması Uzunköprü için olağanüstü önemde olduğu için yıllardır eksik yada yanlış bilgilerle sürümcemede bırakılmış bu konuyu Uzunköprü belediyesi olarak ta sahiplendik. Taşın altına elimizi sokup; hamlemizi yaptık ve bürokratik iletişimler bağlamında oldukça da yol kat ettik. Bu projenin olacağını bir kenara bırakın; yakın tarihte hayata geçeceğine inanıyorum. Hür Gazete’ye de sürdürülebilir kalkınma ivmesini yakalamış bir Uzunköprü vizyonumuza vizyon katan, verdiği son derece kıymetli analiz ve bilgiler sebebiyle tüm gerçek Uzunköprü sevdalıları adına teşekkürlerimi sunuyorum.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL