Edirne Haberleri Hayvancılık Siyaset Okuma Sayısı: 223

SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR, SÜT ÜRETİMİ DÜŞÜYOR

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, süt ineklerinin kesime gitmesinden dolayı çiğ süt üretiminde ciddi düşüş yaşandığını söyledi. Gaytancıoğlu, “süt hayvancılığı sürdürülemez hale geldi. Çünkü bir litre süt 8,5 liradan satılıyor..

SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR, SÜT ÜRETİMİ DÜŞÜYOR

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, süt ineklerinin kesime gitmesinden dolayı çiğ süt üretiminde ciddi düşüş yaşandığını söyledi. Gaytancıoğlu, “süt hayvancılığı sürdürülemez hale geldi. Çünkü bir litre süt 8,5 liradan satılıyor ama bir litre sütü mal etmek için çiftçi neredeyse 10 liralık masraf yapıyor. Bu sürdürülemediği için de süt hayvanları kesime gitti” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, TÜİK verilerine göre çiğ süt üretiminde düşüş olduğunu belirterek, “ticari işletmelerin topladığı süt miktarının azalması demek, süt hayvancılığının aslında çöküşüne de bir örnektir” dedi.

Gaytancıoğlu, “TÜİK verileri açıklandı, içme sütü üretiminde düşüş var. Ticari işletmelerin yani süt fabrikalarının topladığı süt miktarında da bir önceki yıla göre düşüş var. Tereyağı üretiminde ise bir artış var. Demek ki sütü toplayabiliyorlar, içme sütü olarak satılmadığı için tereyağı yapılıyor. Bunlardan neyi çıkartabiliriz, ticari işletmelerin topladığı süt miktarının azalması demek süt hayvancılığının aslında çöküşüne de bir örnek. Çünkü işletmelerle konuştuğumuzda süt hayvancılığının sürdürülemez olduğunu bize hep söylüyorlar. Çünkü bir litre süt 8,5 liradan satılıyor ama bir litre sütü mal etmek için çiftçi neredeyse 10 liralık masraf yapıyor. Bunu sürdüremediğinden dolayı işletmeler süt hayvanlarını kestiler. Şu anda süt piyasasında ticari işletmeler sütü kapabilmek için yüksek fiyatlar veriyorlar ama süt hayvancılığı olmadığı için ne kadar fiyat verirseniz verin hayvan yok. Süt üretimi bundan dolayı düşüyor. Çare süt üreticisini desteklemek. Hükümet ise destek miktarı ile oynuyor. Hükümet Temmuz ayında içme sütüne 1 lira destek verip sonra bunu 20 kuruşa çekti, 50 kuruşa yükseltti, 30 kuruşa çekti. Öyle olmaz. Destekleme sabit bir şekilde yukarılara çıkmalı, litre başına en az 2 lira destek verilmeli ve acilen Ulusal Süt Konseyini toplayarak süt fiyatı 10,5- 11 lira seviyesine çekilmeli. Marketlerde tüketiciler süte ve süt ürünlerine nasıl ucuz fiyatla ulaşacaklar. Bir zamanlar devletin fabrikalarını devlet süt mü satar diyerek özelleştirdiler, işte şimdi devletin piyasada olmaması süt piyasasının böyle başı boş olmasına neden oluyor” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL