Uncategorized Okuma Sayısı: 466

SERDAR MANGA YAZDI:İSTİŞARE CHALLENGINA DAVETLISINIZ

Yerel gazete yazarlığına başladığım ilk andan beri TOPLUMSAL MESELELERİN KONSENSÜSLE ( Uzlaşma) ÇÖZÜMÜ İÇİN KAYNAKLI BİLGİYE DAYALI, APOLITIK (Siyaset Üstü) ÜSLUPLA yazma prensibiyle yazmaya gayret ediyorum. Sadece tecrübe ettiğim ve..

SERDAR MANGA YAZDI:İSTİŞARE CHALLENGINA DAVETLISINIZ

Yerel gazete yazarlığına başladığım ilk andan beri TOPLUMSAL MESELELERİN KONSENSÜSLE ( Uzlaşma) ÇÖZÜMÜ İÇİN KAYNAKLI BİLGİYE DAYALI, APOLITIK (Siyaset Üstü) ÜSLUPLA yazma prensibiyle yazmaya gayret ediyorum. Sadece tecrübe ettiğim ve uzmanlığım dahilinde bildiğim AFRIKA, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA, ÇEVRESEL VE SOSYAL ETKİ SİSTEMİ, YAPISAL FİNANS MÜHENDİSLİĞİ ve İKTİSADİ DAVRANIŞ BİLİMLERİ konularının dışına çıkmıyorum. Kaldı ki 2000 milenyumuyla tüm sosyoiktisat politiğini yeknesak eden bu uzmanlık başlıklarına atfen yerel topluma dair yazdığım makaleler en etkin küresel perspektifli ulusal medya sahalarında bile çok sonraları ele alınıyor. Öyleki yazdıklarımı anlasa da anlamasa da; sıkılıp bıraksa da okuyan bazıları bir süre uzaylı bile dediler benim için. Yüzüme karşıysa sayamadığım kadar fazla defa, “halkın anlayacağı şekilde yaz” eleştirilerine maruz kaldım. Yanıtım herdefasında aynıydı: “Herkesin elinde googleyabileceği bir cep telefonu hatta ChatGbt gibi yapay zeka asistanları var. Çıkarsız ve egosuz net dille yazdığım bilgileri ve kavramları herkes öğrensin ki; şark kurnazlığıyla Bizans entrikaları arasındaki sıkışıklıktan arınıp; dünyanın geri kalanıyla eşit şartlarda mücadele edebilelim”

Ama hepsi bir yana; 31 Mart seçimlerinden şu ana kadar aklıma takılan bir mevzu hakkında düşündüm durdum. Bilgi, isnat ve ispat merkezli analizlerimi beğenmeyen, kabul etmeyen yada araştırmaya değer bulmayan elbette olacaktır. Ama neden sosyal medya üzerinden feyk yada asli isimlerle trollüyorsunuz? Yahu dedim toplumsal bir konuda ahkam kesecek kadar bilgililer ama ne tür bir IP yada DNS kullanırlarsa kullansınlar kim olduklarının ve nereden bağlandıkları yada nerede olduklarının rahatlıkla bulunabileceğinden bi haberler. Bu egosu zirve tiplerle toplumu ilgilendiren konular tartışılmaz; eninde sonunda sonucu olmayacak bir polemik yada demogojiye evrilir dedim ilk zaman zarfında.

Klavye kahramanlığına tenezzül etmeyenler de vardı ama haklarını yemeyim. Bazan bir esnaf dükkanında bazen sokak ortasında “ Şu şu yazdıklarına katılmıyorum; hatta yalnışsın vs vs”

Yapıcı eleştiriler olacakki biz araştırıpta yazanlar bilgi kaynaklarımızı yada analiz-sentez metodlarımızı geliştirebilelim. O yüzden ister trol ister asli olsun tüm karşıt görüşler için sonsuz teşekkür ediyorum Lakin her şeyden önce de yerel bir köşe yazarı olarak okurumun karşıt görüşlerine yeterince hatta hiç yer vermediğim için kendimi hatalı buluyor ve özür diliyorum. Bu kusurumdan dönmek ve yazın misyon ve vizyonumu daha sağlıklı kılabilmek adına tarzımı CHALLENGE olarak değiştiriyorum.

Sosyal medyanın 7 den 70 e herkesin vazgeçilmezi olmasıyla birlikte hayatımıza giren CHALLENGE kavramının Türkçe meali “Meydan Okuma” olsa da; toplumsal mevzularda tüm bireyleri farkındalık ve müşterek çözüm adına harekete  geçiren bir AKIM MODELİ olarak kabul etmek daha doğrudur diye düşünüyorum.

Mesela spesifik bir konuda yazı yazıyorum değilmi? Konunun ana muhataplarına açıkça CHALLENGE çağrısı da yapacağım o yazıda. O muhatap ta şahsi analiz ve görüşlerime karşı yada ilave görüşlerini ihtiva eden aynı uzunlukta bir köşe yazısı yazıp serdarmanga@afroturk.com emailime yada 05552266177 telefonuma yollayacak ve ertesi köşemde noktasına virgülüne dokunmadan ve fikirlerine zerre yorum yapmadan aynen yayınlayacağım. İş adamı, milletvekili, belediye başkanı, parti yöneticisi, oda başkanı, akademisyen, çiftçi vs hiç fark etmeyecek. Ben adresi ve çağrıyı net yapacağım. Toplum herkesi ilgilendiren bir konuda köşe yazarı olan şahsım ve konunun ana muhatabı arasındaki İSTİŞARE KÜLTÜRÜNÜ görecek. Meselenin tahlil yada çözümüne yönelik karşılıklı zıtlaşma ve egolardan sıyrılmış mutlak hakkaniyet temelinde herkes çözümün en azından fikirsel gelişim parçası olacak..

İnşallah bu metodun bir şeyleri aşabilmemiz adına faydalı olacağını düşünüyorum…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL