Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 214

ORHAN KALYONCU YAZDI:VATANDAŞIN PSİKOLOJİSİ VE YAŞAM HAKKI

Hayat pahalılığı, enflasyon, işsizlik gibi ekonomik zorlukların yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğunu etkilediği bir gerçek. Son aylarda yaşadığımız felaketler de bunların üzerine geldi. 6 Şubat Pazarcık ve Elbistan odaklı depremlerde binlerce..

ORHAN KALYONCU YAZDI:VATANDAŞIN PSİKOLOJİSİ VE YAŞAM HAKKI

Hayat pahalılığı, enflasyon, işsizlik gibi ekonomik zorlukların yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğunu etkilediği bir gerçek. Son aylarda yaşadığımız felaketler de bunların üzerine geldi. 6 Şubat Pazarcık ve Elbistan odaklı depremlerde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Ardından gelen sel felaketlerinde onlarca insan kaybımız oldu. 6 Nisan 2023’te Adana’nın Saimbeyli ilçesinde heyelan sonucu kopan kayanın otomobilin üzerine düşmesi sonucu dört kadın öğretmenimiz hayatını kaybetti. Gazetelerin üçüncü sayfalarında gördüğümüz şiddet ve cinayet olayları da her geçen gün artıyor.2023 yılının Ocak ayının son haftasında unutamadığım birkaç olay oldu. Bu olaylarınsağduyulu, vicdan sahibi hiçbir insanın etkilenmemesi düşünülemez. Bu cinayet haberlerinden derin üzüntü duyuyoruz.

Birinci olayda, 85 yaşındaki bir emekli asker, 84 yaşındaki eşini sonrada başka şehirde oturan bir oğlunu öldürdü, diğerini de ağır yaraladı. Sonra o da öldü. İkinci olay, eşinden ayrı yaşayan bir baba önce 3 çocuğunun sonra da kendisinin hayatına son verdi. Başka bir olayda, bir polis annesini, iki ağabeyini ve yengesini öldürdü. Bu üç olayda aile içinde gerçekleşiyor. Bir baba nasıl eşine ve evlatlarına ya da bir evlat nasıl anne ve kardeşlerine kıyabilir? Bu cinayetleri işleyenler normal kafa yapısına sahip kişiler mi? Öfke, intikam ya da mal hırsı bunlara sebep olabilir mi? Sebebi ne olursa olsun hiç kimsenin bir başkasının hayatına son verme hakkı yoktur. Herkesin yaşam hakkı kutsaldır. Yaşam hakkı doğuştan gelen bir haktır. Devletin, gerekli önlemleri alarak yaşam hakkını koruması gerekir. Gidenler geri gelmez ama devlet bu cinayetleri işleyenleri diğerlerine ders olacak şekilde ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırmalıdır. Affın da mümkün olmaması gerekir.

Aile içi cinayetler, kadın cinayetleri, trafikte işlenen cinayetler, terör olayları, toplumda arttıkça insanların moral ve motivasyonu düşüyor. Hayatın zorlukları da bunlara eklenince vatandaşın psikolojisi bozuluyor. CHP Adana milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’de 2012 yılında 37 milyon 280 bin 936 kutu olan antidepresan kullanımının yaklaşık yüzde 66 oranında artarak 2022 yılında 61 milyon 870 bin 998 kutuya çıktığını belirtti. Bu durum iyiye delalet değil. Toplumun sağlıklı olması için bireylerin sağlıklı olması lazım. Toplumun sağlığından, huzurundan, refahından, düzeninden ve güvenliğinden de iktidarsorumludur. İktidar yetkilileri, bunu TBMM’de gerekli yasaları çıkararak, ekonomik gelişmeyi, adaleti, liyakati, asayişi sağlayarak yapar.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL