Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 201

ORHAN KALYONCU YAZDI:MİLLİ İRADENİN TECELLİSİ

Ülkemizin kaderini tayin edecek 14 Mayıs 2023 seçimlerinde son düzlüğe girdik. Seçim çalışmaları hız kazandı. İktidar partileri, iktidar olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanıyor. Türkiye’de şimdiye dek hiç bir iktidara nasip..

ORHAN KALYONCU YAZDI:MİLLİ İRADENİN TECELLİSİ

Ülkemizin kaderini tayin edecek 14 Mayıs 2023 seçimlerinde son düzlüğe girdik. Seçim çalışmaları hız kazandı. İktidar partileri, iktidar olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanıyor. Türkiye’de şimdiye dek hiç bir iktidara nasip olmayan bir şekilde 20 yıllık kesintisiz bir iktidar var. İcraatlarını halk değerlendirecektir. İktidar alternatifi Millet İttifakı’nı oluşturan partiler de iktidarın 20 yılı aşkın sürede yapamadıklarını, eksik yaptıklarını ve yanlışlarını anlatarak oy istiyorlar. Tüm bu çalışmalar demokrasinin gereğidir. Bu seçimlerin sonucuna göre ya Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine devam edilecek ya da Parlamenter Sisteme geçilecektir. Karar Türk Milletinindir. Vereceğimiz bu karar;yediğimiz ekmekten, içtiğimiz suya, eğitimden sağlığa, istihdamdan adalete her şeyi etkileyecektir.

20 yıllık AK Parti iktidarına karşı ilk defa altı muhalefet partisiMillet İttifak’ını oluşturarak iktidar alternatifi oldular. Mecliste, milletvekili çoğunluğunu ve yüzde elli artı bir oyu alarakilk turda cumhurbaşkanlığını kazanmayı hedefliyorlar. Millet İttifakını oluşturan altı siyasi partinin liderleri ve iki büyükşehir belediye başkanısahada. Ülkeyi baştanbaşa geziyorlar, mitingler düzenliyorlar. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’da yapılan saldırılara ve provokasyonlara rağmen duruşunu hiç bozmadan yoluna devam ediyor. “Bay Kemal”, hitabını kendine yakıştırarak üzerine aldı. Alevi kimliği ile ilgili videosundada Kılıçdaroğlu’nun, “ben samimi bir Müslümanım, Aleviyim. Harama el uzatmam, kul hakkı yemem. Artık ayrışmaları ve farklılıkları konuşmayacağız”, diyerek yaptığı samimi açıklaması büyük ses getirdi. 13 yıllık genel başkanlığı döneminde CHP iktidar olamadı ise de 2019 yerel seçimlerinde birçok belediye başkanlığının yanı sıra 11 büyükşehir belediye başkanlığını partisine kazandırdı. Kurulmasına öncülük ettiği Millet İttifakı’nı büyüterek iktidar alternatifi olmasında rol oynadı. BBC International Kılıçdaroğluportresini şöyle tanımlıyor; “74 yaşındaki Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin en güçlü adamı Tayyip Erdoğan’ı yenmek için şimdiye kadarki en büyük şansa sahip. Yumuşak dilli, eski bir memur. Türkiye’nin görkemli ve güçlü cumhurbaşkanının tam antitezi.”

Seçim süreci kadar şimdiye kadar en çok konuşulan bir konu da seçim güvenliğidir. Çok partili sisteme geçtiğimiz 1946 yılından beri sandık güvenliği her seçimde sorgulanmıştır. 1950 yılından sonra seçimler, yargıçlardan oluşan bağımsız bir seçim kurulu tarafından (YSK) düzenlenmiştir. Her türlü itirazlar il ve ilçelerdeki seçim kurullarına yapılır. Son karar YSK’nındır. Sandık ve oy denetimi için yurttaşlar dernek kurmuşlardır. Bunlardan biri de Oy ve Ötesi Derneği’dir.Demokrasilerde sandığa atılan oyun aynı çıkması esastır. Demokrasilerde milletin iradesi her şeyin üstündedir. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir”, sözü bunu gösterir. Lafta değil özde bunu uygulayan ülkeler demokratik ülkelerdir. Milleti temsil edecek ve yönetecek kişiler seçimler yoluyla oy kullanarak millet tarafından seçilir. Milli iradenin tecellisi böyle olur.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL