Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 293

ORHAN KALYONCU YAZDI:MİLLETVEKİLİ LİSTESİ

16 Mart 2023 tarihinde yayınlanan “Kime Göre Neye Göre”, adlı yazımda ön seçimlerle ilgili şöyle yazmıştım; “ön seçim olmadan oluşturulacak listeler ne kadar özenle seçilirse seçilsin “niye o, ben değilim”,..

ORHAN KALYONCU YAZDI:MİLLETVEKİLİ LİSTESİ

16 Mart 2023 tarihinde yayınlanan “Kime Göre Neye Göre”, adlı yazımda ön seçimlerle ilgili şöyle yazmıştım; “ön seçim olmadan oluşturulacak listeler ne kadar özenle seçilirse seçilsin “niye o, ben değilim”, diye itirazlar olacaktır. Birlik olunması gereken seçim döneminde küskünlüklere şahit olacağız. Bu seçmeyi üyeler yapsaydı, bu itirazlar en aza inerdi.” 9 Nisan 2023 Pazar günü YSK’na verilen milletvekili listelerinden sonra Edirne’de Cumhuriyet Halk Partisi içinden ve dışından itiraz sesleri yükseldi. Cumhuriyet Halk Partisi’nde milletvekili olmak için müracaat eden 28 aday adayı vardı. Bu aday adaylarından 4 isim genel merkezden sıralanarak açıklandı. Kriter neydi? Kime göre, neye göre sıralandı? Diğer aday adayları neden elendi? Bunları hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Çünkü elimizde bunlara ilişkin bilgiler yok. Merkez yoklaması her zaman böyle sürprizlere açıktır. CHP’de hak edenin aday olması için demokratik bir ön seçim sürecinin olması gerekirdi. Ama çoktan beridir bu olmuyor. Yine de gün, aday adayı olanların küsmesi yerine katkı vermesi günüdür. Cumhuriyet Halk Partililer için önemli olan, kimin milletvekili olmasından ziyade Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerini birinci turda kazanması ve CHP’sinin Millet İttifakı ile birlikte iktidar olmasıdır. Buna inanan herkesin bu bilinçle davranması gerekir.

ÖN SEÇİM VEYA EĞİLİM YOKLAMASI

Memleket Partisinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, partisi tarafından ön seçim sonucu oy birliğiyle seçildiğini söyledi. Ancak o tarihlerde henüz resmi olarak seçim takvimi başlamamıştı. Dolayısıyla o bir ön seçim değil, eğilim yoklamasıydı. Siyasi partiler de 14 Mayıs 2023 seçimleri için milletvekili listelerini 9 Nisan 2023 tarihinde YSK’na verdiler. Kimi partiler bu listelerin hazırlanması sırasında örgütlerin nabzını tutmak için eğilim yoklaması yaptılar. O tercihler listelere ne kadar yansıdı? Bilmiyoruz. Eğilim yoklaması veya temayül yoklaması denen yöntem tabanın istekleri için bir ipucu verse de asla resmi bir ön seçimin yerini tutmaz. Çünkü son karar genel merkezlerindir. Resmi önseçim yargıç nezaretinde partinin delegelerinin veya kayıtlı üyelerinin oy vermesiyle olur. Çıkan sonuç kesindir ve genel merkez tarafından değiştirilemez.  Partilerin lider ve genel merkez hakimiyetinden kurtulması için seçimlerden sonra siyasi partiler yasası değiştirilerek ön seçim şartının getirilmesi partilerin demokratikleşmesi için çok önemlidir. Partiler demokratikleşmeden, ülkemiz demokratikleşemez.                                                              

SİYASETÇİLERİN AKILLISI

       Bir siyasetçinin başına gelebilecek en kötü durum; millet ile inatlaşması ve ülkenin sanatçılarıyla ters düşmesidir. Asıl olan millettir. Sanatçılar da toplumun öncüleridir. Siyasetçiler silinir giderler ama millet ve gerçek sanatçılar kalır. Gerçek sanatçılar yüz yıllar sonra bile unutulmazlar. Akıllı bir siyasetçi milletle inatlaşmaz. Sanatçılara değer verir. Milletin istikbali yerine partisinin ve kendisinin siyasi ikbalini düşünen siyasetçinin notunu millet ve tarih verecektir. Bu not da geçerli bir not olmayacaktır.

MUHALEFET YAPMANIN ZAMANI

Muhalefet olmadan demokrasi olmaz. İktidar her yerde vardır ama muhalefet sadece demokrasilerde vardır. Çok bilinen bu sözleri unutmamak gerekir. Ancak şöyle bir durum tespiti daha yapabiliriz. Muhalefet körü körüne her konuda ve her şartta yapılabilir mi? Örneğin hayati bir seçime giderken parti genel başkanına ve yönetimine karşı? Bunu durup, düşünmek gerekir. Öncelik vatansa gerisi teferruattır. Yurtseverlik bir ülkenin çıkarını her şeyin üzerinde tutmaktır. O yüzden muhalefet etmenin de zamanı vardır. Her şartta körü körüne muhalefet yapılmaz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL