Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 285

ORHAN KALYONCU YAZDI:KÜÇÜK ESNAF

Küçük esnaf deyince en başta bakkal, manav, berber, terzi gibi işlerle uğraşanlar aklımıza gelir. Bu esnafların bazıları değişime uğradıysa da halen ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bugünlerde sayıları azalsa da, eskiden her..

ORHAN KALYONCU YAZDI:KÜÇÜK ESNAF

Küçük esnaf deyince en başta bakkal, manav, berber, terzi gibi işlerle uğraşanlar aklımıza gelir. Bu esnafların bazıları değişime uğradıysa da halen ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bugünlerde sayıları azalsa da, eskiden her mahallede birkaç bakkal dükkanı bulunurdu. O muhitte oturan her ailenin neredeyse kendi bakkalı vardı. Bizim sokakta oturanlar genelde Mavi Köşe Bakkalı’ndan alışveriş ederlerdi. Bazen veresiye alışveriş edenler olur, ailenin küçük oğlu, “babam selam söyledi, deftere yazar mısın”, derdi. Aybaşı gelince hesap görülürdü. Kredi kartları henüz icat olmamıştı ama bakkal amcanın açtığı kredi her zaman vardı

Günümüzde, büyük sermaye tarafından açılan zincir marketlerin daha ucuz satmaları küçük esnafa darbe vuruyor.  Bu marketler aynı zamanda birer bakkal, manav, kasap, şarküterici, balıkçı, ayakkabıcı, züccaciyeci. Her şeyi satıyorlar. Küçük esnafın, vergi, Bağ-Kur primi ve dükkan kiralarından sonra belini büken en önemli bir diğer unsur da gizli vergi olan enflasyondur. Sattıkları malı, aynı fiyata yerine koyamıyorlar ve zamanla sermayeleri eriyor.

Ülkemizdeki Corona (Covit-19) salgını, on aydır herkesi etkilediği gibi küçük esnafı da derinden etkiledi. Gazetelerde şöyle bir manşet dikkatimizi çekti, “esnaf kan ağlıyor, iflaslar kapıda. Esnaf dediğimiz kişi zaten sermayeden çok emekle iş yapan kimsedir. Bakkal, kahveci, berber, kuaför, ayakkabıcı, konfeksiyoncu, lokantacı ve bunun gibi günlük çalışan insanlardır. Çalışmazlarsa, dükkanlarının giderlerini ödeyemeyecekleri gibi kendileri de evlerine ekmek götüremeyeceklerdir.

Merkezi iktidarın yanı sıra yerel yönetimler de, bu zor zamanda dar gelirli vatandaşların ve esnafın yanında durmaya çalışıyorlar. Bazı belediyeler, kiracısı olan esnafa kira almayarak destek oluyor, nakdi ve ayni yardım yapıyorlar.  Ancak küçük esnafların bu şartlarda devlet desteği olmadan ayakta kalmaları mümkün olmayacaktır. Yapılan yardımlar ya hepsine ulaşmıyor ya da yetersiz kalıyor. Sonunda esnaf eriyor ve dükkanlarını kapatmak zorunda kalıyorlar.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL