Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 240

ORHAN KALYONCU YAZDI:İNCE HESAP

Türkiye 14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine odaklandı. Geri sayım başladı. Tüm siyasi partiler milletvekilliği aday adaylığı için başvuruları kabul ediyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için de mecliste grubu bulunan partiler..

ORHAN KALYONCU YAZDI:İNCE HESAP

Türkiye 14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine odaklandı. Geri sayım başladı. Tüm siyasi partiler milletvekilliği aday adaylığı için başvuruları kabul ediyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için de mecliste grubu bulunan partiler adaylarını ilan etti. Cumhur İttifakının adayı AK Parti genel başkanı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakının adayı CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. 100 bin seçmenin imzasıyla cumhurbaşkanlığına aday olmak da mümkün. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce de imza topluyor. Muharrem İnce hırslı, mücadeleci bir politikacı. “Başaracağım, kazanacağım”, diyor. 20 Mart 2023 tarihli demeci de şöyle; “kimse pes edeceğimi zannetmesin. Biz bu kampanyayı 30’un üzerinde bir oyla tamamlayacağız. Seçim 2. Tura kalacak. İkinci turda da yüzde 60’ın üzerinde bir oyla cumhurbaşkanı seçileceğim. Bunu da herkes görecek.” İnce bir hesap bu. Siyasette iddialı olmak iyidir. Motivasyonu arttırır. Tabii ayakları yere basmak şartıyla.

Ülkemiz çok partili sisteme geçtiği 1946’dan beri birçok parti ve siyasetçi gördü. 77 yıldır uygulamaya çalıştığımız demokrasi yolunda bu siyasetçilerin kimi Türk siyasi tarihine altın harflerle geçti, kimi de silindi gitti. İnce hangisi olacak? 1964 yılında Yalova’nın Elmalık köyünde doğan İnce, Yalova Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi Fizik-Kimya öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Çeşitli liselerde ve dershanelerde öğretmenlik yaptı.1983’te Sosyal Demokrasi Partisi’nden (SODEP) siyasete atıldı.Türk halkı onu 2002 genel seçimlerinde CHP’den 22. Dönem Yalova milletvekili seçildiğinde tanıdı.Sonra 23, 24, 25 ve 26 dönem Yalova milletvekili olarak devam etti.İki dönem grup başkanvekilliği görevini yaptı.2018’de CHP onu cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Partisinden 5-6 puan (% 30,67) fazla oy aldı.

Onu destekleyen ve oy verenler, seçimin sona erdiği akşam “Adam kazandı”, deyip, kendisine uzun süre ulaşılamamasını halen unutamıyor. CHP’den ayrılmadan önce son bir hamle daha yaptı. Kendisini cumhurbaşkanı adayı gösteren “Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına asla genel başkan adayı olarak çıkmam”, dediği halde 24 Haziran 2018 seçiminin hemen ardından arkadaşları CHP’de olağanüstü kurultay için imza topladı. İmzalar eksik kaldı. 2021’de Memleket Partisini kurdu. ” Kuşkusuz cumhurbaşkanı olma şartları taşıyan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının cumhurbaşkanı adayı olma hakkı vardır. Demokrasinin gereğidir bu. İnce de iddiasını sürdürüyor. Sonunda kararı halk verecektir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL