Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 144

ORHAN KALYONCU YAZDI:DEĞİŞİM ŞART

14 Mayıs 2023 seçimlerinin kesinleşen sonuçlarına göre Cumhur İttifakı 323 (AKP 268, MHP 50, YRP 5), Millet İttifakı 212 (CHP 169, İYİP 43), Emek ve Özgürlük İttifakı 65 (Yeşil Sol..

ORHAN KALYONCU YAZDI:DEĞİŞİM ŞART

14 Mayıs 2023 seçimlerinin kesinleşen sonuçlarına göre Cumhur İttifakı 323 (AKP 268, MHP 50, YRP 5), Millet İttifakı 212 (CHP 169, İYİP 43), Emek ve Özgürlük İttifakı 65 (Yeşil Sol Gelecek Partisi 61, TİP 4) milletvekili elde etti. Seçime AKP listelerinden giren HÜDA PAR 3, DSP 1 milletvekili çıkarırken, CHP listelerinden giren DEVA P. 15, GELECEK P. 10, SAADET P. 10, DEMOKRAT P.3, İYİP.1, DEĞİŞİM P.1 milletvekili çıkardı. 28 Mayısta 2. turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde de oyların yüzde 52.18’ini alan mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığını 3. defa kazandı. CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyları yüzde 47.82’de kaldı. Bu sonuçlar; 2017’deki referandumda kabul edilen anayasaya göre uygulamaya konan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine devam edileceğini gösteriyor.

Yönetimde istikrar olması için getirilen seçim sisteminin kurulan ittifaklar nedeniyle orantısız sonuç verdiğini görüyoruz.Koalisyonlar dönemine son verilmek istenirken yüzde elli artı bir nedeniyle mecburi ittifaklar kuruluyor. Büyük bir partinin listelerinde yer alan binde 3 ya da yüzde 1-2 oy kapasiteli bir parti, gücünün çok üzerinde milletvekili çıkarabiliyor. Halkın vermediği bir güce sahip olabiliyor.Seçmen oyunu A partisine verirken B partisi milletvekili çıkarıyor. Dolayısıyla seçmenin iradesi sonuçlara tam yansımıyor. Bu seçim sisteminin yarattığı bir başka haksızlıkta baraj konusunda. Parti olarak ittifak çatısı altında iseniz yüzde 1’de alsanız, yüzde 7 barajı sizi etkilemiyor. Milletvekili çıkarabiliyorsunuz. Diğer taraftan ittifak içinde değilseniz yüzde 6 bile alsanız yüzde 7’yi geçemediğiniz için milletvekili çıkaramıyorsunuz.Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum.Burada yapılması gereken; seçim barajını kaldırmak ya da yüzde 2-3 gibi bir orana indirip, ittifaklara son vermektir.

Ülkemizi 20 yılı aşkın bir süredir yöneten AKP, seçmenden bir 5 yıl daha ülkeyi yönetmek için yetki aldı.Muhalefet partilerinin çoğunu oluşturan Millet İttifakı ise beklediğini bulamadı. Şimdi özeleştiri yapacaklar mı? Yoksa hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam edecekler mi? Özellikle bu ittifakın lokomotif partisi Cumhuriyet Halk Partisi, biz nerede yanlış yaptık, demeyecek mi?Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ve bu süreçteki performansı genel olarak başarılı bulundu. Ancak strateji konusunda aynı şeyi söylemek zor. Mesela; dört küçük partiyi listelerine almaları ve çok sayıda kontenjan vermeleri. Mesela; anketlere bakarak kazandık havasına girilmesi. Mesela; Millet İttifakını oluşturan beş siyasi parti liderinin cumhurbaşkanı yardımcısı adayı yapılarak TBMM dışında kalması. Mesela; oy kullanan TC vatandaşı yapılan yabancıların ve seçmen kütüklerinin takibi.Mesela; örgütlerin yeteri kadar çalışmaması.

Cumhuriyet Halk Partisi, artık özüne yani Altıok ilkelerine dönmeli, parti ideolojisiyle büyüme yolunu tutmalı ve değişim sürecini başlatmalıdır. Taşıma suyla değirmen dönmeyeceği gibi doldurma kadrolarla da başarı elde edilemez.CHP daha önce aldığı yüzde 25 oyu, bu seçimde dört küçük partiyle alabilmiştir. Bu da başarı değildir. Türkiye’ye demokrasi getirme iddiasındaki CHP, önce parti içinde demokrasiyi uygulamalı, tüm adaylıklar için ön seçim yapmalıdır. Kongrelerde de ayrışmayı getiren blok liste yerine çarşaf liste uygulanmalıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL