Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 328

Orhan Kalyoncu Yazdı:CUMHURİYET HALK PARTİSİNDEN İSTİFALAR

29 Ocak 2021 tarihinde 3 milletvekili CHP’den istifa ettiler. Türkiye’de kamuoyu birden o noktaya odaklandı. Kimi, istifaları haklı buldu , kimi haksız. Bu istifalar, bana yarım asır önce CHP’de yaşanan..

Orhan Kalyoncu Yazdı:CUMHURİYET HALK PARTİSİNDEN İSTİFALAR

29 Ocak 2021 tarihinde 3 milletvekili CHP’den istifa ettiler. Türkiye’de kamuoyu birden o noktaya odaklandı. Kimi, istifaları haklı buldu , kimi haksız. Bu istifalar, bana yarım asır önce CHP’de yaşanan istifaları anımsattı. 1965 yılında CHP’de İsmet İnönü genel başkandı. Bülent Ecevit, 18 Ekim 1966’da yapılan 18. Olağan Kurultayda genel sekreter seçilince “Ortanın Solu”, fikrini ortaya attı. Bunun üzerine 1967 yılında Turhan Feyzioğlu, 47 milletvekili ve senatör ile partiden ayrılarak Güven Partisini kurdu. 12 Mart 1971’e gelindiğinde Askerler,  Süleyman Demirel başkanlığındaki Adalet Partisi hükümetine karşı bir Askeri Muhtıra verdiler. Bunun desteklenmesini isteyen İsmet İnönü’ye, Bülent Ecevit karşı çıkarak, görevinden istifa etti. 14 Mayıs 1972’de yapılan kurultayda, İsmet İnönü’nün aday olmaması üzerine Ecevit genel başkan seçilince, eski genel sekreter Kemal Satır da istifa ederek Cumhuriyetçi Partiyi kurdu. CHP, 1973 seçimlerinde %33,3 ve sonrasındaki 1977 seçimlerinde %41,4 oy alarak birinci parti oldu.

Tarihten ders almak için tarihimizi ve siyasi geçmişimiz bilmek gerekir. Demokratik mücadele dünden bugüne devam ediyor. Ama bireysel davranış ve siyasi çıkarların bir sonuç vermediğini tarih bize göstermiştir. Günümüzde de fikir ayrılığına düştüklerini ifade ederek CHP’den istifa edenler kervanına 3 milletvekili daha katıldı. Tarih, onlar için de kararını verecektir.

2018 seçimlerinde CHP’den seçilen ve istifa eden 27. dönem milletvekillerinin adları şöyle; İzmir milletvekili Mehmet Ali Çelebi. Yalova milletvekili Özcan Özel, Karabük milletvekili Hüseyin Avni Aksoy.  Memleket Partisi kurma hazırlıkları yapan Muharrem İnce ile beraber hareket edecekleri belirtiliyor. Muharrem İnce de CHP’sinde 16 yıl milletvekilliği, 2 dönem grup başkan vekilliği yapmış ve 2018’de CHP’sinin cumhurbaşkanı adayı olmuştu.

Bu istifalardan öncesi de var. 26.  ve 27. dönem CHP Ardahan milletvekili Öztürk Yılmaz, 20 Kasım 2018’de partiden ihraç edildi. Yenilik Partisini kurarak, partinin genel başkanı oldu. 24. Dönem CHP Ankara milletvekili Emine Ülker Tarhan, 2011-13 yılları arasında grup başkan vekili idi. 13.10.2014’te partisinden istifa etti. 14.11.2014’te Anadolu Partisini kurdu. 1 Kasım 2015 seçimlerinde 0,06 oranında oy aldı.12 Aralık 2015’ de partisini feshetti. Bu milletvekillerinin ortak özellikleri; hepsinin genel merkezce atanarak milletvekili olması.

Ayrışarak kazanılmaz, birleşerek kazanılır. Ne kadar ulvi amaçları öne sürerseniz sürün, içinde bulunduğunuz partinin birliğini bozarsanız, üstelik bunu seçim üzeri yaparsanız, amacınız sorgulanır. CHP’nin, tüzüğü, programı, üye yapısı, parti içi demokrasi tavrı ve genel başkanı yeni değil ki. 10 yıldır böyle. Siz bu parti içinde inandığınız doğrular için mücadele etmek yerine istifayı seçiyorsanız, milletvekili olurken size sahip çıkan partiye ve seçmene saygı duymanız, bunun için de partiden olduğu gibi milletvekilliğinden de istifa etmeniz gerekir.

Zahmetsiz kazanan, kolay kaybeder. CHP genel merkezi, parti üyelerine, “siz kendi adaylarınızı seçme kabiliyetine sahip değilsiniz, biz sizin yerinize seçeriz”, anlayışıyla üyesinin ve seçmenin önüne bu milletvekillerini getirmiştir. Bu nedenle, bu milletvekillerinin, bu şekilde istifa etmesinden partiyi yönetenler de sorumludur.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL