Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 151

ORHAN KALYONCU YAZDI:BEYAZ ELDİVENLİ İNSAN

Ülkemizde Cumhuriyetin kuruluşunun 2. yüzyılına girerken tarihi bir öneme sahip olan 14 Mayıs 2023 seçimlerini geride bıraktık. Bu seçimlerin önemi, uygulanan sistemden ileri gelmektedir. Seçmenlerin yarıdan biraz fazlası Partili Cumhurbaşkanlığı..

ORHAN KALYONCU YAZDI:BEYAZ ELDİVENLİ İNSAN

Ülkemizde Cumhuriyetin kuruluşunun 2. yüzyılına girerken tarihi bir öneme sahip olan 14 Mayıs 2023 seçimlerini geride bıraktık. Bu seçimlerin önemi, uygulanan sistemden ileri gelmektedir. Seçmenlerin yarıdan biraz fazlası Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine devam dedi. Muhalefetin istediği Parlamenter Sistem başka bahara kaldı. TBMM’nin 103 yılında demokrasi yolunda yürümeye devam ediyoruz. Ancak demokrasinin içselleştirilmesi o kadar kolay olmuyor. Bu konuda ülke olarak alacağımız daha çok yol var. 1961 Anayasasının getirdiği özgürlük ortamında siyasi partilerde, demokrasinin kurallarıbugünkünden daha iyi işliyordu. 1961-1980 yılları arasında 5 dönem Adalet Partisi milletvekilliği, TBMM Grup Başkanvekilliği, Çalışma, Sanayi, Milli Eğitim Bakanlıkları yapan vesiyasette 62 yılını geride bırakan95 yaşındaki Ali NailiErdem, 1 Mayıs 2023 tarihli Sözcü Gazetesinde Saygı Öztürk ile yaptığı söyleşide liderlere, genç siyasetçilere ve Türk Milletine çok önemli şeyler söylüyor. Adeta demokrasinin alfabesini anlatıyor.

Diyor ki, “ Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu değişmediği sürece Türkiye’nin etkili bir parlamento içerisinde var olması mümkün değil. Seçim kanunu yanlış. Bu kanunu 12 Eylül 1980 ihtilalini yapanlar düzenledi. Bireyin yani genel başkanın takdirine bırakılan bir seçim sistemi ülkeye sağlıklı bir parlamento getirmez.  Ben 5 defa parlamentoya gelmiş bir arkadaşınızım. Halkın önüne çıktım, kahvede nutuk attım, dağ demedim, tepe demedim dolaştım ve öyle Meclise geldim. Hakim nezaretinde ön seçimle aday olduk. Seçim sistemi oydu. Sağlıklı bir demokrasinin olduğu yerde seçim kanunu, anayasadan önemlidir. Bunun tekrar altını çiziyorum. Çünkü seçim kanunu bir sonuç veriyor, bir şey ortaya koyuyor. Anayasa ise bir kurallar manzumesidir. Sonuç vermiyor, bir pratiği yok. O nedenle seçim kanunu dünyanın her yerinde, gelişmiş ülkelerde, demokrasiyi kabul etmiş ülkelerde çok önemlidir.”

Lider odaklı Seçim Kanunu nedeniyle pırıl pırıl bazı isimlerinaday olamadığınıanlatan Erdem, “ Ama ayıplı ve suçlu olan bir yığın insan aday olarak seçime giriyor. Bu demokrasimiz için, meclisimiz için çok büyük ayıp.” Ali Naili Erdem açıklamasını şöyle sürdürüyor; İsmet İnönü, parlamenterler için Beyaz Eldivenli İnsan diyordu. Bu yüksek çatının altında görev alacak insan, beyaz eldivenli insandır. Bu insan bildiğiniz gibi her yönüyle ahlakı temiz olan insandır. Biz bunu parlamentoda benim de içinde bulunduğum dönemlerde yaşadık. Pırıl pırıl insanlar. Ama şimdi bakıyorum, ayıplı, suçlu bir yığın insan aday. Türkiye’nin felaketine işbirliği yapmış olanlar da aday adayı olmuş, listeye alınmış. Bununla parlamentoyu düzlüğe çıkaramazsınız. Ayıplı insanlarla parlamentonun huzur bulması mümkün değil.”

Çok sayıda CHP üyesinin de içinde bulunduğu demokrasiye inanmış yurttaşlarımızın vurgu yaptığı gibi gerçek demokrasinin Türkiye’de uygulanması için önce Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarının değiştirilerek parti içi demokrasinin sağlanması gerekir.

1980 İhtilalinin demokrasiye getirdiği dar gömleği çıkarmak gerekir.

Siyasi partilerdeki lider egemenliğinin sona erdirilmesi gerekir.

Ön seçimlerin yapılması gerekir.

Kongrelerde çarşaf liste (çoktan seçmeli) yönteminin uygulanması gerekir.

İl ve ilçe örgütlerinin yerel yöneticilerin baskısı ve tahakkümünden kurtarılması gelir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL