Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 296

ORHAN KALYONCU YAZDI;ASRIN AFETİ

Ülkemiz, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkilerini yaşıyor. Ülkemizin bu yıkıcı afetin etkilerinden kurtulması uzun yıllar alacaktır. Deprem uzmanlarının belirttiğine göre bu iki deprem, asrın afeti diyebileceğimiz..

ORHAN KALYONCU YAZDI;ASRIN AFETİ

Ülkemiz, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkilerini yaşıyor. Ülkemizin bu yıkıcı afetin etkilerinden kurtulması uzun yıllar alacaktır. Deprem uzmanlarının belirttiğine göre bu iki deprem, asrın afeti diyebileceğimiz karada gerçekleşen dünyanın en büyük depremlerindendi. 11-12 şiddetinde idi. Yıkıcılığı da o nispette oldu. Depremin 16. gününde binlerce can kaybı ve yaralı var. Artçılar devam ediyor. Binlerce ev yıkıldı ya da hasar gördü. Anlaşılan o ki, bu deprem konusunda uyarılarda bulunan yer bilimcilere pek kulak verilmemiş.

Bölge, Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildi. Depremden etkilenen 10 il (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye) ile daha önce deprem geçirmiş Elazığ (11. il olarak) afet bölgesine alındı. Afet bölgesi; deprem, toprak kayması, çığ, sel, yangın, kaya düşmesi, su baskını gibi yüksek hasara neden olan afetlerde bölgede “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi”, ilan edilmesine denir. Afet bölgesi ilan edildiğinde, afetten etkilenen yurttaşlar, ücretsiz sağlık hizmeti, nakdi yardım, geçici barınma, borçların ve elektrik, doğal gaz faturalarının ertelenmesi, psikolojik destek, öğrencilerin nakli, konut yapımı gibi konularda çeşitli haklara sahip olur.

Deprem, bir ülkenin başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. İnsanların hayatları sona eriyor, ocakları sönüyor, evleri yıkılıyor. Yaralı ya da sağ kurtulanların hayatları hiçbir zaman eskisi gibi olmuyor. Yaşamı pamuk ipliğine bağlı olarak saatlerce enkaz altında kurtulmayı bekleyenlerin geçirdiği travma kolay geçer mi? “Kader”, deyip geçilebilecek bir olay mı? Deprem ülkeleri olan Japonya ve Amerika aldığı tedbirlerle depremin zararlarını en aza indirdiği halde biz neden yeteri kadar tedbir alamıyoruz? Her zaman ki gibi kaderci anlayışa sahip olduğumuzdan olabilir mi?

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaklaşan seçimlere yönelik vatandaşlara çağrıda bulundu. Görür, “Senin, çoluk çocuğunun, torunlarının ve neslinin bu topraklarda ilelebet yaşamasını istiyorsan partizanlığı bırak ve sana deprem konusunda ciddi vaatlerde bulunan, plan ve programı olan ve yaşam hakkını her şeyin üzerinde tutan partiye oy ver… Eğer afetleri gelecekteki canlarımıza ihaleetmek istemiyorsanız bu sefer gereğini yapın, sevgiyle…

 

 

17 Ağustos Kocaeli depremlerinden sonra o günleri milletçe milat olarak ilan etmiştik. Hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak demiştik. Hani ne oldu miladımız? Eğer bu seferde gereğini yapmazsak sorumluluk ve vebalden kurtulamayız. Eğer afetleri gelecekteki canlarımıza ihale etmek istemiyorsanız bu sefer gereğini yapın, sevgiyle…”

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür deprem konusunda uzman olmanın yanında aydın olmanın sorumluluğuyla depremden önce yaptığı gibi depremden sonra da halkımızı uyarıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL