Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 124

Orhan KALYONCU yazdı; YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ

  YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ 2023 yılı sevinçleriyle, üzüntüleriyle geride kaldı. Bu yılı pek hoş hatırlamayacağız. Dünyada bölgesel savaşlar sürerken, ülkemizde de deprem, sel, orman yangını gibi felaketler yaşadık. 6..

Orhan KALYONCU yazdı; YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ

  YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ

2023 yılı sevinçleriyle, üzüntüleriyle geride kaldı. Bu yılı pek hoş hatırlamayacağız. Dünyada bölgesel savaşlar sürerken, ülkemizde de deprem, sel, orman yangını gibi felaketler yaşadık. 6 Şubat 2023 tarihinde vuku bulan Kahramanmaraş odaklı depremlerde on binlerce can kaybı verdik. Yüzbinlerce insan evini kaybetti. Yılın son günlerinde Irak’ın kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit Harekatı’nda PKK‘lı teröristlerle çıkan çatışmada 12 askerimizi şehit verdik. Milletimizin bağrına ateş düştü. Bu acılar hiç unutulmayacak.Dünya artık eski dünya değil. Hayatta kalmak, yaşamını insana yakışır şekilde sürdürmek her geçen gün daha zor hale geliyor.

Kuzeyimizde Karadeniz’in üstünde Ukrayna ve Rusya arasında 24 Şubat 2022’de patlayan savaş halen sürüyor.Günahsız insanlarölüyor.Güneyimizde Ortadoğu’da 7 Ekimde başlayan Hamas ile İsrail arasındaki savaş da sona ermiş değil. İsrail’in her gün attığı bombalarla binlerce insan ölüyor. Gazze’deki Filistinli çocukların, kadınların ve yaşlıların katledilmesi karşısında medeni sayılan ülkeler gözlerini kapıyor, seslerini çıkarmıyorlar. Hayatı savaş meydanlarında geçen Türkiye Cumhuriyetinin önderi Mustafa Kemal Atatürk, savaşlar için bir asır önce şöyle diyordu; “savaş zaruri ve hayati olmalıdır.Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir.” Türk Milletinin Kurtuluş Savaşı, Yedi Düvele (Emperyalist Devletlere) karşı verilmiş öyle bir savaştı.

Türkiye Cumhuriyetinin kıymetini anlamak için 100 yıl öncesini iyi bilmek gerekir. 1914’te Avusturya- Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan ile birlikte Almanya’nın oluşturduğu İttifak Devletlerinin yanında Birinci Dünya Savaşına giren Osmanlı Devleti bu savaştan yenik ayrılmış, 30 Ekim 1918’de ağır koşullar taşıyan Mondros Mütarekesini ve ardından 10 Ağustos 1920’de Sevr Anlaşmasını imzalamıştı. Bu anlaşmaya göre;Ege Adaları, Batı Anadolu ve Doğu Trakya Yunanistan’a, Rodos, 12 Ada, Batı Ege ve Antalya civarı İtalya’ya, Gaziantep ve Adana civarı Fransa’ya bırakılacaktı. Boğazları bütün devletlere açık olarak İtilaf Devletlerinden oluşan bir komisyonun idaresine verilecekti. Doğu Anadolu’da bir Ermeni Devleti kurulacak, Irak ve Musul İngiltere’ye bırakılacak, Hicaz’da bağımsız bir devlet olacaktı.

23 Nisan 1920’de Ankara’da açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi 10 Ağustos 1920’de Sevr’i İmzalayan kişileri 9 gün sonra hain ilan ederek Sevr Anlaşmasını tanımadığını ilan etti. Padişah Vahidettin izniyle Anlaşmayı imzalayan heyette Sadrazam Damat Ferit Paşa, eski Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) Bağdatlı Mehmet Hadi Paşa, Eski Şurayı Devlet (Danıştay) reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey yer alıyordu.Türkleri dünya üzerinden silme projesi olan Sevr Anlaşması İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin 24 Temmuz 1923 tarihinde imzaladığıLozan Anlaşmasıyla yırtılıp atıldı. 29 Ekim 1923 tarihinde de Cumhuriyet ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. Bunu Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarına borçluyuz. Onlara şükran duyuyoruz.Türkiye Cumhuriyetinin kıymetini çok iyi bilelim.Gazi Mustafa Kemal Atatürk 26 Şubat 1926 tarihinde Erzurum’daki bir gericilik olayıyla ilgili kendisini ziyaret eden Erzurum heyetine Milli Mücadele ile ilgili şöyle demiştir; “Milli Mücadele olmasaydı, Doğuda, Kuzeyde, Güneyde ve Batıda düşmanları yenmeseydik,Erzurum Başkan Wilson’un çizdiği harita gereği Ermenistan’ın bir ili olacaktı. Erzurumlular bunu çok iyi bilirler. Bu nedenle Milli Mücadele’nin ve onun devamı olan Cumhuriyetin değerini, anlamını, hayati önemini çok iyi anladıklarına inanırım. Türk devrimine bağlı olduklarına inanırım.Ülke olarak etrafımız ateş çemberi ile sarılıyken Ata’mızın “yurtta barış, dünyada barış”, sözünü de unutmayalım.

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL