Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 79

Orhan KALYONCU yazdı; PAPATYA FALI

  PAPATYA FALI Siyasette de, ticarette de güven çok önemlidir. Güveninikaybedersen, başta kredini, saygınlığını sonra da her şeyini kaybedersin. Bu söz, siyaset için daha da geçerlidir. Çünkü siyaset alanında görev..

Orhan KALYONCU yazdı; PAPATYA FALI

 

PAPATYA FALI

Siyasette de, ticarette de güven çok önemlidir. Güveninikaybedersen, başta kredini, saygınlığını sonra da her şeyini kaybedersin. Bu söz, siyaset için daha da geçerlidir. Çünkü siyaset alanında görev alanlar toplum adına ve toplum için görev yapıyorlar. Toplum, kendini yönetecek siyasetçilerin doğru, dürüst, liyakatli ve becerikli kişiler olmasını ister. Bundan daha doğal bir şey de olamaz. Onun için belediye başkan adaylarını dikkatle takip eder. Ülkemizde 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler yaklaşırken siyasi partiler, belediye başkan adaylarını peyderpey açıklamaya başladılar. Tüm partiler adaylarını merkez yoklamasıyla tespit ettiler. Ülkemizin diğer partilere göre demokrasiye biraz daha fazla önem veren ikinci büyük partisi CHP’de aday tespiti için karma bir model uyguladı. Bazı yerlerde anketler, araştırmalar, bazı yerlerde de eğilim yoklaması şeklinde seçim yaptı.

Geçen haftalar özelikle belediye başkan aday adayları TV karşısına geçerek papatya falına bakar gibi “çıkıyor, çıkmıyor”, diye CHP belediye başkan adayı olarak adlarının açıklanmasını heyecanla beklediler. Hepsi epey umutluydu. Ancak bir kısmı hayal kırıklığına uğradı. Açıklanan adayların çoğu mevcut adaylardı. Kadın adaylara da öncelik verileceği söylenmişti. Ona da dikkat edilmiş. Aslında demokrasilerde siyasi parti üyelerinin, üye olmaktan doğan seçme seçilme haklarının teslim edilmesi gerekirdi. Ancak bu hak hiçbir partide üyeye teslim edilmiyor. Araştırmalar, anketler ne kadar objektif kriterlere dayanıyor. Onları da sadece yöneticiler biliyor. CHP’de aday tespiti konusunda hangi yöntemin uygulanacağı da kuralsız. İki komşu il veya ilçenin birisinde eğilim yoklaması için sandık konulurken, diğerinde konulmuyor.İşte burada bundan sonra sorun çıkıyor. Halbuki sandık konulan yerlerde herkes çoğunluğun tercihine saygı gösteriyor ya da sonucu kabul etmek zorunda kalıyor.

Tabii ki, belediye başkan adaylığı amaç değildir. Belediye başkanlığı da amaç değildir. Halka hizmet, amaçtır. Onun için adaylık geldiğinde yılbaşında çekilen Milli Piyango’dan çıkan büyük ikramiyeyi kazanmış gibi yapılan sevinç gösterileri veya afra tafralar seçimde ters teper. İç birliğe zarar verir. Seçim kazanılması sadece adayın gayretine bağlı değildir. Aynı zamanda partinin birlik beraberliğine de bağlıdır. Eğer üyeler kendilerine haksızlık yapıldığına inanıyorsa onları oy vermeye götürmekte güçlük çekersiniz. Onun için önce partide iç birliği sağlamak zorunluluğu vardır. Bu görev de il-ilçe yönetimlerine düşer. Benim ekibim bana yeter derseniz. Yetmediğini görürsünüz. Biraz pahalıya çıkar ama iyi bir ders alırsınız. Örgüt yalnızca ilçe yönetimi değildir, tüm üyelerle olan birliktir. Bir oyun bile çok değerli olduğu seçimlerde birlik beraberlik zafere giden yolun temelidir.

CHP’sinin yeni yönetimi için,“ değişim, diyerek geldiler ama hiçbir şey değişmedi”, diyenler var. Değişim ne yazık ki hemen gerçekleşmiyor. Bazen de tersine oluyor. Ama eninde sonunda tabana kulak verilecektir. Halka rağmen hiçbir şey olmaz. Türk halkı demokrasinin tadını aldı. Kıymetini de bilecektir.

orhankalyoncu.blogspot.com.tr                          13.01.2024

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL