Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 151

Orhan KALYONCU Yazdı; KAPTANIN SEYİR DEFTERİ

KAPTANIN SEYİR DEFTERİ 14 ve 28 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılan milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri muhalefetin başarısızlığı ile sonuçlandı. Millet İttifakını oluşturan altı siyasi parti seçimlerde beklediklerini bulamadılar. Hem milletvekili seçimlerinde..

Orhan KALYONCU Yazdı; KAPTANIN SEYİR DEFTERİ

KAPTANIN SEYİR DEFTERİ

14 ve 28 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılan milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri muhalefetin başarısızlığı ile sonuçlandı. Millet İttifakını oluşturan altı siyasi parti seçimlerde beklediklerini bulamadılar. Hem milletvekili seçimlerinde meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakına kaptırdılar hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettiler. Tabii haliyle başarısızlığın faturasının çoğu Millet İttifakının büyük partisi CHP’sine kesildi. Siyasette başarı; kazanmakla ölçülür. Eğer seçimleri kazanamadıysanız, başarılı değilsiniz, demektir. Siz, istediğiniz kadar “başarılıyım”, deyin. Sonuç değişmez. Az farkla ya da çok farkla yenilmeniz de fark etmez. Siyaset, sonuç odaklıdır. Halk kazananı destekler. Kazanmak için meşru olmak şartıyla her yolu deneyebilirsiniz. Ancak herkese mavi boncuk dağıtarak başarılı olamazsınız. Siyaseten yapılan yanlışların bedeli yine siyaseten ödenir. Siz bu bedeli ödemeye yanaşmazsanız, bu bedeli size halk ödetir. Halkın önünüze koyacağı fatura, oy vermemek şeklinde olur. Türkiye siyasi tarihi bir seçimde 20 puan kaybeden, liderlik çekişmesi yüzünden seçim barajını geçemeyen, dolayısıyla tarihe karışan partilerle doludur. “Ben başarılıyım”, demekle başarılı olunmaz. Siyaset sonuç odaklıdır. Başaramazsanız gidersiniz, başarabilen gelir. Gitmesini bilmek de erdemdir.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, siyasal ve sosyal sorunlardan iktidar kadar yaptıkları ve yapmadıkları ile muhalefet partileri de sorumludurlar. İzledikleri siyaset ve strateji sonuç vermemiştir. Halktan kopuk masa başındaki planlamaların yerini artık halka dokunan siyaset anlayışı almalı ve parti örgütleri buna göre dizayn edilmelidir. Siyasi partilerin asıl sahibi parti üyeleri olduğu halde partilerin üst yönetimleri üyeye söz ve oy hakkı vermemekte ısrarlı davranıyorlar. Herşey kongrelerde yerel yöneticiler tarafından şekle uydurulup kurulu düzen genel merkeze göre devam ettiriliyor. “Bu düzen değişmelidir.”

İktidar alternatifi olan CHP’de değişim gerekli mi? Evet. Ama değişimi herkes farklı tarif ediyor. Kimi kişilerin kimi de fikir ve zihniyetin değişmesi gerektiğinden bahsediyor. Bence hem kişiler hem de zihniyet değişmelidir. Artık sağa açılarak CHP’nin büyümediği tam aksine sağ partilerin büyüdüğü, CHP’nin ise yerinde saydığı görüldü. O halde CHP, kurucu değerleri olan Altıok İlkelerine dönmeli ve emeğin en yüce değer olduğunu hatırlamalıdır. Üst yönetimde görev alanların 6-7 dönem milletvekili olma, atama belediye başkanları dönemleri son bulmalı ve yeni lider adaylarına fırsat verilmelidir.Ülkemizin en köklü partisi CHP, iktidar olmak için halkın beklentilerine cevap vermek zorundadır. Aynı şeyleri yaparak değişik sonuç alınamayacağına göre parti yapısının işleyişinde ve kadrolarında değişim, dönüşüm ve yenilenme gerekir.

 

orhankalyoncu.blogspot.com.tr          23.09.2023

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL