Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 263

ORHAN KALYONCU YAZDI: KADER SEÇİMLERİ

Türkiye’nin kader seçimleri diyebileceğimiz 14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine sayılı günler kaldı. Bu seçimler diğer seçimlerden farklı. Adeta ülkemizin kaderini tayin edecek. Ya Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine devam..

ORHAN KALYONCU YAZDI: KADER SEÇİMLERİ

Türkiye’nin kader seçimleri diyebileceğimiz 14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine sayılı günler kaldı. Bu seçimler diğer seçimlerden farklı. Adeta ülkemizin kaderini tayin edecek. Ya Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine devam edeceğiz, ya da muhalefetin istediği Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğiz. Tüm partiler seçimlere var güçleriyle hazırlanıyorlar. Milletvekili aday adayları başvurularını yaptılar. Partiler listelerini 9 Nisan 2023 tarihinde YSK’na verecekler. Ön seçim olmadığı için tüm aday adayları faaliyetlerini el yordamıyla yapıp, genel merkezler tarafından tercih edilmeyi bekliyorlar. Bazı partiler örgütlerin nabzını tutmaya çalışsalar da bunlar, resmi ön seçimin sağladığı sonuçları vermeyeceği için listeler sonunda parti içi rahatsızlıkların olması kaçınılmazdır.

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimlerine toplam 35 siyasi parti katılıyor. Bu partilerin bir kısmı ittifaklar oluşturdu. İttifaklar şöyle; CUMHUR İTTİFAKI: Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti), Milliyetçi Hareket Partisi, (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Yeniden Refah Partisi (YRP). Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) ittifaka dışarıdan destek veriyor. Cumhur İttifakının cumhurbaşkanı adayı: AK Parti genel başkanı ve mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

MİLLET İTTİFAKI: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi (GP), Saadet Partisi (SP), Demokrat Parti (DP). Millet İttifakını dışarıdan destekleyecek partiler: Türkiye Değişim Partisi (TDP), Liberal Demokrat Parti (LDP), Doğru Parti. Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı: CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI: (Halkların Demokratik Partisi (HDP) , Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP). HDP seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile katılma kararı aldı. İttifak Partileri çeşitli açıklamalarında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılçdaroğlu’nu İşaret ettiler.

ATA İTTİFAKI: Zafer Partisi (ZP), Adalet Partisi (AP), Ülkem Partisi, Türkiye İttifak Partisi).  Ata İttifakının cumhurbaşkanı adayı: Sinan Oğan.

SOSYALİST GÜÇ BİRLİĞİ İTTİFAKI: Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Devrim Hareketi (DH), Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP). Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğluna destek veriyorlar.

Memleket Partisi’nin (MP) cumhurbaşkanı adayı ise yüz bin imza toplayarak aday olan partinin genel başkanı Muharrem İnce. Partisi tarafından destekleniyor. İddialı olduğunu söylüyor. Geçen günlerde, beklediği teklifi alamamanın verdiği hayal kırıklığı ile kendisini ziyarete gelen Kılıçdaroğlu’na hitaben onu, “hoş geldin, güle güle”, diye uğurlaması çok tartışıldı. Türk örf ve adetlerinde böyle bir karşılama ve uğurlama yoktu. Kendisini 4 dönem milletvekili, 2 dönem grup başkanvekili ve 2018 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı yapan Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanına bu sözlerin hiç söylenmemesi gerekirdi. Siyasette vefa olmasa da en azından nezaket olmalıydı. Muharrem İnce, “hoş geldin, güle güle” diyerek, “Adam kazandı”, sözünden başka siyasi literatüre yeni bir deyim daha kazandırmış oldu. Siyasette; en sert cümlelerin bile belli bir üslup içinde söylenmesi, kızgınlık, kin ve öfkeye yer olmaması gerekir. Halkımızın büyük çoğunluğu siyasette gerginlik istemiyor. Biz Türk Milleti olarak hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşamak zorundayız. Bunu da önce bizi idare eden özellikle belli bir yere seçimle gelen siyasi yöneticilerimiz gerçekleştirecektir.

Son söz: “Balta sapını kesmez derler ya yalandır. Bütün ağaçları kesen baltanın sapı da ağaçtandır.” Yaşar Kemal’in İNCE MEMET adlı eserinden (4.cilt-sayfa 87)

orhankalyoncu.blogspot.com.tr                           03.04.2023

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL