Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 100

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:VATAN BORCU

Yerel seçimlere bu kadar kısa bir zaman kalmışken,yaşamakta olduğumuz kargaşanın için de boğulmaktayız. Siyasi kimliği ne olursa olsun, bütün seçmen adaylarının düşünmesi gereken küçük bir nokta vardır.(!) Seçim profaganda çalışmalarından..

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:VATAN  BORCU

Yerel seçimlere bu kadar kısa bir zaman kalmışken,yaşamakta olduğumuz kargaşanın için de boğulmaktayız.

Siyasi kimliği ne olursa olsun, bütün seçmen adaylarının düşünmesi gereken küçük bir nokta vardır.(!) Seçim profaganda çalışmalarından önce ki hayatların da ne yapıldığının , neler yaptığının, ne derecede başarılı olduğunun incelenmesi şarttır.

Adayların bazıları daha önce de siyasi hayatta rol almış olabilirler.Geçmiş de yaşanılan siyasi hayatların da bu vatan için neler yapıldığının muhasebesinin yapılması şarttır.

Aday adaylarının, seçmenlerden oy isterken geçmişlerin de yaşadıklarının hesaplarını vermeleri gerekir.

Siyasi hayata yeni başlıyan aday adaylarının, yapmak istedikleri ve vaadde bulundukları işlerin ne derecede gerçek olabileceğinin de incelemeleri gerekir.Bunlar yapılmadan, yaptıkları profagandanın hiç bir önemi olmayacaktır. Yapılacağını idda ettikleri vaadlerin gerçekleşmesi için gereken imkanların nasıl sağlanacağınında ayrıca belirtilmesi gerekir.

Profaganda nedir, nasıl olmalıdır.?

Kamuoyunu etkilemek ve kendi görüşleri doğrultusunda yönlendirmekiçin yapılan propagandanın amacı söz, yazı veya görüntü yoluyla kitlelerin davranışlarını etkilemektir. Propaganda özünde siyasal amaçlıdır. Ekonomikve ticari amaçla yapılan tanıtma ve etkileme yöntemi olan reklama benzetilebilir.

Sözlükteki tanımıyla reklam bir şeyi halka tanıtma, beğendirme ve böylece sürümünü sağlamak için denenen her türlü yoldur.Görülüyor ki, propaganda ile reklam birbirine benzemektedir. Ekonomi ve ticaret amaçlı sürüm neyse siyasal amaçlı sürümü sağlayacak olanpropaganda da odur.

Bir görüşe, ya da inanca yandaş kazanmak, onu tanıtmak için yapılan propaganda eğitime de benzetilebilir.Ancak eğitim genel olarak kullandığı teknik itibariyle yetiştirip,bilinçlendirerek ikna etmeye yönelir. Oysa propaganda için sonuç önemlidir.Eğitmeye değil egemenliği altına almaya çalışır. Bu bakımdan eğitimin karşıtıdır da denebilir.Propaganda, Yirminci Yüzyılda daha yaygın bir kullanım alanına kavuşmuştur. Reklam gibi propaganda da giderek zenginleşen teknik araçlar ve yöntemlerle işletilmektedir.

Siyasal propaganda, siyasal etkinliğin her aşamasında vardır. Ama en yoğun ve önemli kullanımı seçimler sırasındadır. Siyasetin en sıcak dönemi olduğu gibi propagandanın en verimli ve gerekli olduğu dönem de seçimlerdir.Kamuoyu, seçim döneminde konuya yönelik büyük bir ilgi ve merak içindedir.

Kamu oyunun ilğisinin ve merakında olduğu seçim propagandalarının, aday seçildiğinde bu vaadleri ve verilen sözlerin hatırlanmaması da yaşadığımız olaylardandır ve bunun adı da kısaca “vatan hainliği” dir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL