Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 432

İNCENİN GÜLÜ

            Hallacı Mansur, 1100 yıl önce şöyle demiş; “Bizi düşmanın attığı taş değil, dostun attığı gül yaralar.” Cumhuriyet Halk Partililer için de, Muharrem İncenin gülü böyle. Muharrem İnce, düne kadar..

İNCENİN GÜLÜ

            Hallacı Mansur, 1100 yıl önce şöyle demiş; “Bizi düşmanın attığı taş değil, dostun attığı gül yaralar.” Cumhuriyet Halk Partililer için de, Muharrem İncenin gülü böyle. Muharrem İnce, düne kadar tüm siyasi hayatını borçlu olduğunu söylediği partiyi terk ederken, bir gün tekrar çalabileceğini düşünerek kapıyı sert kapatmaması gerekirdi. Lidere, yöneticilere, yönetim şekline eleştirileri olabilir. Hatta kızgınlığı veya öfkesi de olabilir. Ancak unutmasın ki bu parti sadece yöneticilerden ibaret değildir. Arkasında milyonlarca üye, seçmen ve 100 yıllık tarih vardır. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Kurtuluş Savaşı vardır. Tabela partisi olacak diye küçümsediği parti, Türkiye Cumhuriyetinin kurucu partisidir. Kişiler, incelir, uçar gider ama parti ve ilkeleri ilelebet kalır.

Cumhuriyet Halk Partililer, sayın İnce’nin 2012-2014 yılları arasındaki CHP grup başkan vekili iken yaptığı etkili konuşmalarını, 2014 yerel seçimlerinde Yalova belediye başkanının çok az farkla kazandığı seçimlerde, sandıkların başında sandalye tepesinde uyuduğunu, 2018 cumhurbaşkanı seçimlerinde, alanları doldurduğunu, yaptığı heyecanlı konuşmalarla insanlara umut verdiğini unutmadı. Ama cumhurbaşkanı adayı olduktan sonra “ben vefa duygusu taşıyorum. Bir faninin, kendisine karşı iki kez aday olmuş bir kişiyi cumhurbaşkanı adayı yapması kolay değildir. Bunu yapan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşına çıkıp, aday olmam”, deyip seçimlerin hemen ardından taraftarlarınca olağanüstü kurultay için imza toplanmasını, seçim akşamı sonuçlar kesinleşmeden, daha itiraz süreci varken, “Adam kazandı”, deyip ortadan kaybolmasını da unutmadılar.

8 Şubat 2021 pazartesi günü Muharrem İncenin, “inceldiği yerden kopsun”, diyerek 42 yıldır her kademesinde görev yaptığını söylediği, başarısı için ter döktüğü, yıllarca emek verdiği Cumhuriyet Halk Partisinden ayrılması, kolay bir karar değildir. Bunu sadece siyasi bir hırsın sonucu olarak değerlendirmek kolaycılık olur. Başarıya giden yol iç cephenin birlik, bütünlük içinde olmasından geçer. Bu da, CHP genel merkezinin görevidir. En sağdan, sola kadar ittifak arayan CHP genel merkezi, parti içindeki birlik ve beraberliği rahatsızlıkları görmezden gelerek değil, demokratik kanalları genişleterek sağlayabilir. Yani, daha fazla demokrasi. CHP üst yönetimi, diğer siyasi partilerde olduğu gibi merkeziyetçi bir yapıyı sürdürmeye çalışıyor. Ancak bu durum bile partiden ayrılmayı değil, tam aksine parti içinde kalıp, sonuna kadar mücadeleyi gerektirirdi.

Partiden ayrıldığın zaman seni yağmurda, çamurda maddi, manevi destekleyenleri de terk etmiş olursun. Partide, kişilerin değil, ilkelerin önemli olduğunu bilen büyük bir çoğunluk, bu istifayı bireysel siyasi ikbal arayışı olarak değerlendirecektir. Siyaset, bir satranca benzer. Parti içi veya dışındaki rakiplerin seni hata yapmaya zorlayabilir. Meydan okumadan önce oynayacağın taşı, sonraki hamleleri düşünerek oynamak zorundasın. Yoksa bir hamleyle vezirini kaptırabilir, şah-mat olabilirsin.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL